hirdetés
hirdetés

Tőrödj magaddal!

Vedd észre! A túlhajszoltság testi-lelki jelei

A harmonikus, kiegyensúlyozott élet része az örömmel végzett munka: ha valaki „a helyén van”, az egyéniségének, érdeklődésének, fizikai és szellemi képességének, ambíciójának tökéletesen megfelelő munkát végez, és jó kapcsolatban van a munkatársaival, elismerik a teljesítményét stb., akkor könnyebb megőriznie az egészségét is. Fordítva is igaz: a kedvetlenül vagy szorongva, stressz nyomása alatt, motiválatlanul, kényszerből végzett tevékenység előbb-utóbb az egészség rovására mehet. A HR Doktor összegyűjtött néhány olyan tünetet, amire érdemes időben felfigyelni.

Alvászavarok

Folyton fáradtnak érzed magad, mégis rosszul alszol? Este hamar elszunnyadsz, de egy-két óra múlva felébredsz, és ébren forgolódva rágódsz a munkahelyi gondjaidon, feladataidon, végül nem tudod kialudni magad, szinte fáradtabban ébredsz, mint ahogy lefeküdtél? Az egészségedet is veszélyeztető alvászavarok gyakori okai a munkahelyi problémák.

Pszichés jelek

A munkahelyi gondok következménye is lehet, ha a munkavállalót negatív gondolatok foglalkoztatják, motiválatlan, ingerlékeny. Mindez többnyire együtt jár a munkahelyi teljesítmény romlásával is. Az állandósult stressz hatására eluralkodhat az érintetten a szorongás is: fél attól, hogy nem képes megfelelni a feladatának, vagy hogy elveszítheti a munkáját. Intő jel lehet az is, hogy fokozatosan függőségek jelennek meg az életében: rá- vagy visszaszokik a cigarettára, napközben édességgel, esténként rendszeresen néhány pohár itallal „nyugtatja magát”, netán gyógyszeres nyugtatóra vagy drogra szokik rá. Aggodalomra adhat okot, ha az érintett szociális kapcsolatai elszegényednek, kerüli a munkatársait.

Szabadidődben is a munkádat végzed?

Figyelmeztető jel lehet, ha valaki sohasem kapcsolja ki a céges mobilját, ha otthon is elérhető a benti levelezése és gyakran bele is néz, ha állandóan a munkatársai, főnöke rendelkezésére áll. Ha egy mód van rá, szerencsésebb elválasztani a munkahelyi és a privát szférát, mert a munka és a magánélet egyensúlyának felborulása előbb-utóbb károsíthatja az egészséget.  

Krónikus kimerültség: ismerd fel!

A szokványos, napi fáradtságnál nagyobb gondot is jelezhet, ha valaki gyakran érzi fáradtnak, enerváltnak magát. A krónikus kimerültség szindróma (CFS, Chronic Fatigue Syndrom) esetében a fáradtságot fejfájás, tompa izomfájdalom, fizikai gyengeség, hőemelkedés, gyakori légúti fertőzések, fényérzékenység, koordinációs zavarok, részleges, időszakos látáskiesés is kísérheti.

Kiégés fenyeget?

A fizikai, érzelmi, mentális kimerülés a burnout (kiégési szindróma) jele is lehet. Ez a speciális munkahelyi ártalom különösen azokat fenyegeti, akik emberekkel foglalkoznak, például segítő szakmákban, illetve a maximalistákat, akik folyamatosan nehezen teljesíthető elvárásokat támasztanak önmagukkal szemben, és akik tartós stressz hatása alatt vannak. Az érintett munkakedve és teljesítménye csökken, a korábban lelkesedéssel végzett munkáját monotonnak érzi.

Mit tehetünk?

Fontos az első tünetek felismerése és az okok keresése, vagyis a munkahelyhez, a munkához való viszony tudatos végiggondolása. Előfordulhat, hogy a nem megfelelő munkahelyi körülmények, a rossz légkör, túlterhelés, az anyagi megbecsülés hiánya, a pozitív visszajelzések elmaradása okozza a bajt. A körülményektől, egyéni helyzettől függően lehet ezeken változtatni, a munkatársakkal, munkaadóval, családtagokkal megbeszélve keresni a megoldást. Egyénileg a munka és a szabadidő, a magánélet elválasztása, az elegendő pihenő és az egészséges életmód legfontosabb elemeinek (egészséges táplálkozás, mozgás és alvás) biztosítása, a stressz oldása a legfontosabb. Munkahelyi tréningek szervezésével a munkáltató is segíthet munkavállalóinak, pl. kommunikációs készségek és stresszoldó technikák elsajátításában.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés