hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az a bizonyos (elengedhetetlen) 70%

Tréningen jártál? És, tanultál valami újat?

Gondolkodtál már azon, hogy hogyan fog megmaradni az a rengeteg új dolog és információ, amit egy-egy tréningen vagy oktatáson halottál? Vagy az megfordult már a fejedben, hogy ezeket hogyan fogod holnaptól a munkádban használni? Akkor hát íme egy lehetséges megoldás!

Kezdjük onnan, hogy hogyan is tanulunk mi, emberek! Ebben az esetben a tanulást ne csak a munkahelyi környezetre értelmezd, hanem annál sokkal általánosabban. Ehhez nyújt segítséget a 70:20:10 modell vagy szabály, ami magába foglalja a formális és az informális tanulás lehetőségeit, illetve teret ad a munkahelyi aspektusoknak is amellett, hogy akármikor előhúzhatjuk, ha szeretnénk valami újba belefogni. A Legacy Blog tanácsai következnek!

1. Tegyük le az alapokat!

Ez az a 10%, amit a formális tanulással megszerezhetsz. Ezért járunk szakmai képzésekre, olvasunk könyveket vagy veszünk részt szakmai konferencián. Ezekről pedig vannak, akik készítenek jegyzetet, és persze vannak olyanok, akik a színes kiadványokat hozzák el, és vannak, akik az élményért mennek.

Nézzünk egy egyszerű példát! Azt szeretnénk megtudni, hogy mitől lesz hatékony az információátadás. Elolvasunk egy nagyon jó kommunikációról szóló könyvet, vagy meghallgatjuk egy szakember előadását a témában, így felvérteződünk olyan modellekkel, kutatási eredményekkel és best practice-szel, amin keresztül már érthetjük, hogy miért fontos az, hogy mit, mikor és hogyan mondunk.

2. Nézzük meg hogyan csinálják ezt mások!

Ez a tanulásunknak az 20%-a, amit abból szerezhetünk, hogy megosztjuk másokkal a tanultakat, kikérjük a véleményüket, meghallgatjuk, hogy ők ezt hasonló helyzetben hogyan csinálták.

Visszatérve az előző példához, ha holnaptól asszertívabban akarunk kommunikálni, akkor kereshetünk egy olyan kollégát/barátot, aki nemcsak ügyesebb ebben nálunk, de még esetleg szívesen is tanulnánk tőle. Megkérdezhetjük őt, hogy neki mi vált be a nehéz helyzetekben, vagy megfigyelhetjük, hogy egyes kritikus szituációkban ő hogyan reagál.

3. Tegyünk egy próbát, kezdjük el!

Ez a „maradék” 70% az a tanulás, amit a tanultak elkezdése, a hétköznapi életünkbe ültetése ad. Tehát a tanulásunk úgy lesz a leghatékonyabb, ha begyűjtött információk, tanácsok, visszajelzések és megfigyelések tapasztalatával a zsebünkben hozzákezdünk az új dolgok kipróbálásához.

Ha újra visszakanyarodunk a kommunikációs példánkhoz, ez az a 70% mikor elkezdünk egyes helyzetekben odafigyelni arra, hogy hogyan beszélünk, és arra a hallgatóság hogyan reagál vajon. A beszélgetés után pedig végiggondoljuk, hogy sikerült-e elérni a kívánt hatást, és ezen keresztül a célunkat.

A tanulás ebben az esetben nemcsak egy folyamat, hanem kisebb ciklusok összessége, hiszen a változásra ismét kérhetünk majd visszajelzést másoktól, és egy-egy új információt mindig megtudhatunk akár egy új könyvből is.

Most, hogy végigolvastad mindezt, mit gondolsz: most vajon melyik „lépést” tetted meg a jövőbeli hatékonyabb tanulásodhoz, és mit teszel most? :)

Mészáros Ágnes, Junior szervezetfejlesztő
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés