hirdetés
hirdetés
hirdetés

3B módszer

Szakmai önismeret: Van?

A csapból is folyik, hogy próbáljunk egyensúlyt teremteni a különböző élettereink: a család, a karrier és a kikapcsolódás között. Ha ezt te is kivitelezhetetlennek tartod, próbáld ki egy sikeres vállalkozó és jógi, Amy Vetter 3B módszerét, mely önismereti kérdésekkel próbál irányítani.

A munka és az élet harmóniája állandó tánc a különböző szerepeink, például a karrier és a család között. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt, de jó hír, hogy létezik! Ebben segít a 3B módszer. Mit takar a rövidítés? Lássuk!

B - mint business, azaz üzlet:

Ez nem konkrétan az üzleti célokról szól, mint inkább arról, mit teszel meg a célok megvalósulása érdekében, és hogyan küzdöd le az útközben eléd háruló akadályokat. Olykor mindenkinek akadnak üzleti vagy karrierbeli gondjai. De a kérdés, hogy kihívásnak, vagy problémának tekintjük-e őket?

B - mint balance, azaz egyensúly:

Amy szerint az egyensúly az a fizikai vagy szellemi tevékenység (vagy néha mindkettő), amire szükségünk van az életben. Ne csak a néha zűrzavaros üzleti, munkabeli világ és a személyes szféra különválasztására fókuszáljunk. Inkább arra, hogyan tudunk kiegyensúlyozottak maradni a kihívásokkal teli idők során. Segíthet ebben a rendszeres étkezés és sport, vagy egy olyan csoport felkeresése, mely a személyiség- és a karrierfejlesztésre koncentrál.

B – mint bliss, azaz boldogság:

Ebben az esetben nem csak úgy általánosságban a boldogságra kell gondolnunk, hanem arra a boldogságra, ami a már megtalált egyensúly hosszú távú fenntartásából származik. Röviden, a boldogság a 3B módszer értelmében azon eszközök és szokások összessége, amelyeket egyetlen pillanatra sem téveszthetünk szem elől annak érdekében, hogy a munka-magánélet egyensúly megmaradjon. Például: a naptárunkba már előre bejegyzett testedzéseket vegyük komolyan, és kérjük meg az alkalmazottainkat is, hogy ebben az idősávban ne zavarjanak. Vagy a családtól is kérhetünk segítséget, hogy támogassák pár órás kikapcsolódásunkat, amit az önfejlesztő klubban töltünk el.

3B módszer a gyakorlatban

Első lépésként tegyük fel magunknak az alábbi kérdéseket, melyek abban segíthetnek, hogy megtaláljuk, mely tevékenységek szakítanak ki minket a mókuskerékből, és adnak új lendületet a hétköznapjainkban. A válaszok mentén pedig alakítsunk ki magunknak új szokásokat.

  • Mi az álomállásod? Akkor is határozd meg, ha ez most teljesen irreális.
  • Mi az, amit mindenképpen ki szeretnél próbálni, de eddig nem meséltél róla senkinek?
  • Emlékezz vissza a gyermekkorodra! Mit szerettél csinálni, ami mindig szórakoztatott és boldoggá tett? (Csapatsport, kézműveskedés, esetleg egy társasjátékozás?) Ebből milyen tevékenységre asszociálsz?
  • Van olyan tevékenység, amit szeretnél csinálni, csak nem vagy jó benne? Esetleg annak egy határterületéhez tudsz kapcsolódni? (Például: ha szereted a zenét, de nem tudsz hangszeren játszani, keress egy zenével kapcsolatos tevékenységet. Ez lehet hangszergyűjtés, koncertre járás.)
  • Készíts egy kreatív felületet. Lehet ez egy nagy plakát vagy emlékeztető tábla, ahová kollázst szerkesztesz a téged inspiráló cikkekből, idézetekből, képekből. Ahogyan fogy a hely a táblán, egyre jobban képbe kerülsz majd saját magaddal, és azzal, hogy mi is tölt fel vagy érdekel valójában.

A 3B módszer tulajdonképpen egy szakmai önismereti módszer. Minél közelebb kerül az ember ahhoz, ami valójában motiválja őt, és minél tudatosabban fókuszál ezekre a dolgokra, annál harmonikusabb életet képes élni. Nagyon fontos, hogy ha egy új kompetenciákra vagy érdeklődési területünkre rájövünk, akkor ne hagyjuk annyiban a dolgot: igyekezzünk teret szerezni ennek. Akár új szokások kialakítása segítségével. 

Vitéz Veronika
a szerző cikkei

(forrás: www.entrepreneur.com)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

2018. november 15. Az Employer Branding alapszabályai konferencia

A HR emberi oldala - hogy még többet tehess másokért! A hrpwr.hu és az Üzlet & Pszichológia konferenciája november 29-én.

hirdetés