hirdetés
hirdetés

És neked mit jelent a szabadság?

Őszintén meséltek határátlépéseikről a TEDxLibertyBridgeWomen idei előadói

Tenni akarás, erő és a szabadság bátor megélése: ezek az energiák keltek életre, és kötötték össze november 14-én a TEDxLibertyBridgeWomen előadóit, történeteiket, valamint az online kapcsolódó közönséget. Az előadások közt a munka-magánélet egyensúly megteremtése, a kiégés és a munkahelyi esélyegyenlőség megteremtésének fontos témái is megjelentek. Emellett számos inspiráló női karrierutat ismerhettünk meg.

Az őket fűtő szabadságvágyról, élettörténeteikről, határátlépéseikről meséltek őszintén az idei év előadói. Nők és férfiak, ismert emberek és hétköznapi hősök, akik valamely területen nagyot alkottak, akik hatással vannak, akikre érdemes figyelni. Saját szakterületük legjobbjai, akik képesek inspirálni, ugyanakkor nem félnek feltárni és megosztani legbelsőbb félelmeiket, sérüléseiket, legszemélyesebb gondolataikat, megmutatva, hogy sikereik mellett ezek is gyökereik, történetük, személyiségük részét képezik. Bár az élet legkülönbözőbb területein működnek, történeteiket összekötötte, hogy szabad gondolkodásuk és szabadságvágyunk mentén mertek lépni nemcsak saját, de mások érdekében, kiállni embertársaik és fontos társadalmi ügyek mellett.

A konferencia témája – Szabadság? Másképp – a világjárvány idején aktuálisabb, mint valaha. Egészségünk és környezetünk megóvása érdekében korlátok között, korlátozások közepette élünk. Hogyan találhatjuk meg mégis belső szabadságunkat? Teret adva további gondolatoknak, adódik a kérdés, szabad reményteljesnek maradni egy nehéz időszakban? Szabad-e felállni, amikor mindenki ülve marad? Szabad anyaként bevállalni a második műszakot? Szabad beismerni, hogy kiégtünk? Szabad férfiként arról beszélni, hogy tenyerünkön való hordozás helyett tenyerünkkel nyomjuk agyon a nőket? Szabad elengedni a megfelelni vágyást, és úgy élni, ahogy nekünk jól esik?

Az egyensúly megtalálása és a mindannyiunkat fenyegető kiégés – ízelítő az előadásokból

Kürti Tom másodikgenerációs vállalkozó, a KÜRT Akadémia intézményvezetője, tulajdonosa. Agilitás és digitalizáció fókuszú felsővezetői és stratégiai programokat vezet. Érdeklődésének középpontjában az emberi természet és a technológiai hatékonyság együttműködése. Előadásában azt a kérdést járta körül, mit tehet egy üzletember a lánya jövőjéért; illetve hogy milyen felelőssége van a munkahelyi esélyegyenlőség megteremtésében minden döntéshozónak. Saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal, nemzetközi jó és rossz példákkal tűzdelve, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy legnagyobb értékünk az egyediség. Szél Dávid családi és párkapcsolati szakpszichológus előadásában a család kapta a főszerepet, a pszichológus arról osztotta meg gondolatait, hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt, a következő kérdéseket téve fel: Milyen a jó család a mai társadalomban? Vajon létezik-e mindenki számára működő modell? Hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt a családban – és ezáltal a társadalomban? A színész és drámapedagógus Farkas Franciska előadásában azt boncolgatta, hogy a döntéseink meghozatalában tudunk-e szabadok lenni: „Miből tudom, hogy szabadon döntök? Hogyan tudok szabad lenni egy párkapcsolatban? Mit tanítottak nekem, ahhoz képest milyen döntéseket szeretnék meghozni – és én akarom-e meghozni? Milyen mértékben befolyásolja a döntéseimet az, hogy nő vagyok, vagy az, hogy nőként kezelnek, a szó sztereotip értelmében?"

Farkas Franciska előadása

Az alapvető emberi jogok mellett állt ki Mérő Vera jogvédő, aki történeteivel arra bátorított mindenkit, hogy ne hagyjuk annyiban az igazságtalanságokat, de hallhattuk Fábián Sárát, az Amigos a gyerekekért Alapítvány vezetőjét arról, hogyan lehet vezetni társadalmi vállalkozásokat. Baji Anikó egészségügyi médiakommunikációs szakember, aki jelenleg is a frontvonalban, szkafanderben és teljes védőfel-szerelésben látja el a betegeket nap mint nap az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi egységén, a saját példája alapján számolt be a mindannyiunkat fenyegető kiégés tanulságairól, illetve arról, miért tartja kritikus fontosságúnak a kommunikációt az egészségügyben, és ő maga hogyan találta meg egyensúlyát a többféle szakmája (sürgősségi és triage szakápoló, és egészségügyi médiakommunikációs szakember) között. Vas Alexa 21 éves, alapszakos gépészmérnök hallgató a Széchenyi István Egyetemen, a tanulás mellett duális képzés keretében az Audi Hungária Zrt-nél dolgozik gyakornokként. Munkája során a szerszámgyári robotokkal kapcsolatos szimulációkat végez. Emellett az év emberének választotta a Qubit 2018-ban; saját cége, a Low-cost Robotics által fejlesztett innovatív megoldás pedig több rangos díjat elnyert. Alexa a Nők a Tudományban Egyesület diáknagykövete, csillogó szemmel lelkesíti a mérnöki pálya iránt a pályaválasztás előtt álló lányokat; előadásában a fiatalokat arra buzdítja, hogy merjék választani azt a pályát, ami igazán lelkesíti őket. Lohonyai Dóra autizmusaktivista a társadalmi elfogadás és az előítéletek témáját járta körbe személyes életútjának bemutatásával. Temesvári Orsolya jogász, blogger pedig a női(es)sége megélésének aspektusairól beszélt az őt érintő sajátos élethelyzetben.

Az összes előadó bemutatkozása itt olvasható.

Társadalmi felelősségvállalás a női esélyegyenlőség iránt

Az előadásokat közel 400 fő követte az online térben, akik számára a szervezők a közvetítés mellett tartalmas élmény-programokkal készültek. Be lehetett kapcsolódni többek között Borbély Alexandra, Ott Anna és Durica Katarina beszélgetésébe, Margaret Island szobakoncertbe, valamint volt lehetőség online jógázni Sugár Bercivel. A kezdeményezés mellé álltak és a rendezvény partnereiként jelentek meg olyan hazai és multinacionális vállalatok, melyek társadalmi felelősséget vállaltak a sokszínűség és a nők esélyegyenlősége iránt. A digitális TEDx-élmény az Umbrella Collective technikai partnerségének köszönhetően valósult meg.

Az ötletgazda alapítók, Szabados Andrea és Németh-Bite Barbara célja a TEDxLibertyBridgeWomen rendezvény évenkénti megrendezésével az, hogy valódi platformot adjon és kapcsolódási pontot jelentsen a női közösségek számára, támogatva és elősegítve ezzel az érdemi gondolatcseréket, az együttműködéseket közösségi és egyéni szinten egyaránt. A 2020-as TEDxWomen szervezői, előadói és közössége világszerte azt üzente mindannyiunknak: embert-próbáló időkben még nagyobb szükség van a reményre, a tenni akarásra, a cselekvő hétköznapi hősökre és saját belső szabadságunk felfedezésére.

Az előző évek TEDxLibertyBridgeWomen előadásairól szól beszámolóinkat itt és itt olvashatjátok.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés