hirdetés
hirdetés

Úton a siker felé

Önfejlesztés: a siker elengedhetetlen hozzávalója

Míg az üzleti tervezés, a pénzügyeink menedzselése és a munka beosztása a mindennapjaink szerves része, addig az önfejlesztésre, a készségeink pallérozására arányaiban kevés időt fordítunk. Pedig számos lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy tudatos lépésekkel haladjunk az énünket fejlesztő úton a saját sikereink felé, azonban sokszor úgy érezzük, hogy szinte semmire sem jut időnk a munkánk mellett. A jó hír az, hogy ha önmagunkat fejlesztjük, az nemcsak a magánéletünkre, de a munkánk minőségére is kedvező hatással lesz, így a könnyedebben vett feladatok mellett még több időnk szabadul majd fel, ami egy részét szintén önképzésre fordítva újabb szabadidőt adó pozitív spirálba kerülhetünk.

A PWC 2019-es felmérése szerint Magyarországon újra a szakemberhiány áll a legfőbb céges aggodalmakat gyűjtő lista élén. Ezért a legnagyobb vállalatok a már meglévő kollégáik képzésére és fejlődésének támogatására fókuszálnak a munkahelyi fluktuáció elkerülésének érdekében. Munkavállalói részről pedig az, hogy ne csak dolgozzunk, de sikeresek is legyünk a munkánkban, és ezáltal jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, egyaránt saját és céges érdek is, így ebben a cikkben 3 gyakorlati tippel motiválunk az önfejlesztésre!

1.Fejlődjünk tudatosan!

Robert J. Vallerand pszichológus professzor 1997-ben hozta be a köztudatba az „intrinzik motiváció”, azaz a belső motiváció fogalmát, mely szerint a valóban belülről induló cselekvés motivációja „a cselekvésben rejlő élvezet maga”. Tehát ha életünk egy pontján tudatos döntést hozunk arra vonatkozóan, hogy pl. fejlődésre fordítjuk az időnket, örömünket fogjuk lelni önmagunk meghaladásában és a kihívással járó tevékenységben. Ennek az újfajta szemléletmódnak köszönhetően jóval hatékonyabbnak fogjuk érezni magunkat a munkahelyünkön.

2.Tanuljunk attól, aki már tudja!

Komoly munkaerőt megtartó faktor a vállalati környezetben, ha a cég folyamatos képzési és fejlődési lehetőségeket pl. szakmai tréningeket, tematikus napokat, visszajelzési rendszert biztosít dolgozói számára, illetve időt fordít arra is, hogy az idősebb generációs kollégák átadhassák a tapasztalataikat a fiatalabb munkaerőknek. Elsőre riasztónak tűnhet, ha egy olyan munkahelyre csöppenünk, ahol csupa „öreg róka” vesz körbe bennünket, azonban a tapasztalt kollégák szakmai trükkjei sokszor megfizethetetlenek. Cserébe viszont az Y vagy Z generációs, fiatal munkavállalók innovatív és kreatív szemlélete motiváló hatással lehet az idősebb korosztályra, így érdemes feladatok terén is fókuszt helyezni a munkahelyi diskurzus élénkítésére, hogy tanulhassunk egymástól.

3.Vegyük el, ami a miénk!

Sok esetben a dolgozók egy egyébként is pörgős időszakban külön tehernek élik meg, ha fejlesztő tréningre, vagy szakmai továbbképzésre küldi őket a cégük, azonban időközönként érdemes szempontot váltani, és felfedezni a “kötelező” fejlesztésben rejlő lehetőségeket. A modern csapatépítő programok és élmény alapú tréningek számos új, érdekes ön-, és társismereti aspektust világítanak meg, így alkalmat adnak arra, hogy felfedezzük milyen területen érdemes fejlődnünk. A kommunikáció, a konfliktuskezelés vagy éppen az eladástechnika olyan népszerű témák, amelyek első hallásra már unalmasnak tűnhetnek, de valójában kevesen mondhatják magukat kiválónak bennük. Tehát ha lehetőségünk adódik részt venni a munkahelyi programokon, azt használjuk ki és fejlesszük magunkat új területeken is.

Önmagunk fejlesztése mindig jó befektetés: fontos a munkahelynek, hiszen egy motiváltabb, aktívabb dolgozóval lesz gazdagabb és jó nekünk is, hiszen tudatosabban leszünk jelen az életünkben és eredményesebbek leszünk a munkában.

A dolgozók fejlődésére koncentráló cég pedig aduász, hiszen ahol odafigyelnek a munkavállalói élményre, jól kezelik a generációs különbségeket, motiváló karrier lehetőségeket és megfelelően flexibilis munkakörülményeket biztosítanak a kollégák számára, ott egyértelműen nő a dolgozói elköteleződés és így a sikerek is kiemelkedők.

 Hasonló tartalmakért látogass el az Eureka Games blogjára!

Bódi Gabi
a szerző cikkei

(forrás: Eureka games)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés