hirdetés
hirdetés
hirdetés

Peter-szabály

Nem mindig a jó dolgozókat érdemes előléptetni

A Peter-szabály értelmében ha valaki jól teljesít a jelenlegi posztján egy szervezetben, akkor is előléptetik, ha az új munkakörben nem lesz jó. Sőt a Peter-szabály legdurvább feltételezése, hogy a sok előléptetés végén mindenki olyan pozícióba kerül, amiben már nem kompetens: hiszen ha kompetens lenne, akkor még előrébb léptetnék, így tehát a végén mindenki azt csinálja, amihez nem (vagy legalábbis nem eléggé) ért. 

Lásd: nem feltétlenül a jó újságírókból lesznek a jó szerkesztők, vagy a jó alkalmazottakból a jó menedzserek - írja a Qubit. Lehet, hogy egy banknál elemzőként adatokkal kell játszanod, menedzserként pedig a kedvességeddel kell rávenned másokat, hogy adatokkal játsszanak. Nem meglepő, ha nem a legjobb adatelemzők a legjobbak a kedves befolyásolásban (és általában nem a legjobb kedves befolyásolók a legjobb adatelemzők).

Akkor is előléptetik, ha semmi értelme

Alan Benson (University of Minnesota), Danielle Li (MIT) és Kelly Shue (Yale) új tanulmánya 214 cég saleseseinek teljesítményét és előléptetéseit vizsgálja. A kutatók attól a vállalattól szereztek nagyon részletes eladási adatokat, amely a sales-szoftvert adta el a 214 cégnek, és elég meggyőző bizonyítékokat találtak a Peter-szabály működésére. Kimutatták, hogy azokat a saleseseket, akik jól teljesítenek, sokkal nagyobb eséllyel léptetik elő. Egy kétszer annyit eladó saleses átlagosan 14,3 százalékkal nagyobb eséllyel lesz menedzser. Eközben viszont az új beosztottjai átlagosan 7,5 százalékkal kevesebbet adnak el. 

A dolog fordítva is működik: akiket rossz eladási statisztikáik ellenére előléptetnek, jelentősen javítják a beosztottjaik teljesítményét.

Nem csak a fizetés érdekli őket?

Az persze nem teljesen világos, hogy mi következik mindebből. Ha a cégek kizárólag a menedzseri kvalitások és nem az eladói teljesítmény alapján léptetnék elő az alkalmazottaikat, akkor lehet, hogy az előléptetésért keményen dolgozó eladók kevésbé lennének motiváltak. Működhetne egy olyan rendszer, ahol előléptetés nélkül is lehet sokat keresni eladóként, tehát ahol a hozzáadott érték és nem a beosztás alapján állapítanák meg a fizetéseket. De mivel elképzelhető, hogy az embereket nemcsak a fizetésük érdekli, hanem a munkájuk presztízse is, ez a rendszer sem lenne tutibiztos, vagy csak akkor működne, ha nagyon nagy lenne a fizetési prémium az alacsonyabb beosztású munkákban is, ami a legtöbb cégnek már túl drága lenne.

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Vedd kezedbe (akár magán, akár szervezeti) céljaidat és dolgozz velük! Vágyakból célok! Változásmenedzsment workshop Limpár Imrével május 14-én

Az MPRSZ tavaly negyedik alkalommal hirdette az Employer Branding Awardot. Május 14-én ezeket a díjnyertes megoldásokat ismerhetik meg a résztvevők.

Ne róluk, hanem velük beszélgessünk! Kékgallérosoktól , IT-soktól, Y-os tehetségektől, kismamáktól lehet kérdezni egy nyitott kerekasztalbeszélgetés keretében május 22-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIN-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

hirdetés