hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kezelési útmutató kellemetlen szituációkhoz

Néhány szörnyű munkahelyi helyzet, amikre mégis létezik megoldás

Néha úgy tűnik, mintha semmit sem tudnál tenni a rendszeresen jelentkező problémák és a lehetetlen helyzetek ellen. A munka egy bizonyos forgatókönyv szerint zajlik, számos kínos és kellemetlen jelenettel tarkítva. Azonban még mielőtt hozzászoknál ahhoz, hogy a munkaidőnek szükségszerűen folyamatos konfliktusokkal és drámákkal kell eltelnie, inkább próbáld meg megtalálni rájuk a gyógyírt. Íme a hét legtipikusabb, egyúttal legkellemetlenebb munkahelyi szituáció és a kezelési útmutató hozzájuk.

1. A főnök ellopja az ötleteidet

Az egyik legrosszabb helyzet, ha más tollával ékeskedik a főnököd, és ezt a tollat bizony most belőled húzta ki. A látványos összeomlás vagy a főnök háta mögötti panaszkodás helyett azonban csinálhatod másképp is, amikor a főnököd határozottan magának tulajdonítja az érdemeidet. Ha folyamatosan egyes szám első személyben beszél például a projektről, te ragaszkodj a többes számhoz, és ha alkalmad adódik beszélni a munkáról, következetesen a „mi”-t használd az „én” helyett. Ez őt is észre térítheti.

2. Egy „ki ha én nem” munkatárssal/gyakornokkal kell együttműködnöd

Ismered azt a típust, aki azt hiszi, a munka felett áll, nem akarja kivenni belőle a részét, és nem hajlandó semmilyen erőfeszítést tenni? Az egyetlen módszer, ami a helyzet kezelésére ösztönösen eszedbe jut, hogy üvöltéssel bírod rá a cselekvésre, pedig léteznek más taktikák is, amelyeket bevethetsz. Próbáld meg a jó zsarut alakítani, ami annyit tesz, játssz szépen. Együttérzéssel a hangodban mondd el neki, hogy egykor ugyanebben a pozícióban voltál, és bár elismered a tehetségét, mégis meg kell tanulnia megfelelni a munkaköri kötelezettségeknek és elvárásoknak annak érdekében, hogy tovább tudjon lépni. Ha csak kiabálsz vele, ellenséges és védekező pozíciót vesz fel, a szituáció pedig egyre rosszabbá válik. Mondd el neki, hogyan összpontosítson a munkakörére, hogy készen álljon a következő lépésre.

3. A főnököd pont olyan, mint Miranda Priestly Az ördög Pradát visel című filmben

Talán nem dobja rád a kabátját úgy, mint egy fogasra, de megkér, hogy vidd tisztítóba a ruháit, vagy foglalj neki asztalt, holott nem vagy az asszisztense. Próbálj meg nyugodtan beszélni vele, és mondd el neki, hogy szeretnéd, ha sokkal fontosabb, a munkával kapcsolatos projektekbe vonna be téged. Emlékeztesd arra is, nem azért vett fel téged, hogy a magánéletében a cselédje légy. Nyugodtan legyél őszinte, miközben persze kedves maradsz: honnan is tudhatná, hogy nem bánik veled jól, ha még senki sem hívta fel rá a figyelmét? 

4. A munkatársaid/asszisztenseid/gyakornokaid helytelenül öltözködnek

Nem feltétlen az ő hibájuk, ha nincsenek tisztában a protokollal, ezért első körben szerkessz egy általános e-mailt a professzionális irodai viseletről. Ha ez nem működik, szemtől szemben beszélj velük a dress code-ról, és győzd meg őket azzal, hogy a viseletük miatt rossz megítélés alá esnek az ügyfelek körében, és az emberek nem fogják őket komolyan venni és megbecsülni.

Ha érdekel, milyen kellemetlen helyzetekbe keveredhetsz még a munkahelyen, és azokat hogyan érdemes orvosolni, erre tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye! A verseny shortlistesei és a díjazottjai pontokat szereznek az M+Listán! Nevezési határidő: március 8.

PR workshop a Prizma Kreatív PR Díj kiemelkedő kampányainak bemutatására március 12-én!

Március 13-án ismét megrendezzük néhány órás Facebook, Instagram workshopunkat, ahol gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

hirdetés