hirdetés
hirdetés
hirdetés

Jóllét-checklist

Most megtudod, mennyire dolgozóbarát a céged!

A szürke irodai fülkék és az uniformizált íróasztalok kora lejárt. Ma a munkahelyek már az egészség-kényelem-termelékenység háromszögében léteznek, a jelszó  pedig: „boldog és elkötelezett munkavállalók”! A te munkahelyed mennyire dolgozóbarát? Íme egy checklist, ami segít megválaszolni a kérdést!

Pipáld ki, ami a te cégednél is jelen van!

  • Wellness-zónák?

Van a munkahelyeden edzőterem, meditációs szoba vagy jógaórák? Világszinten megoldandó kérdésnek számít a munkavállalói egészségmegőrzés. Számos kutatás aggasztó tendenciákat mutatott ki: többek közt azt, hogy az irodai ülőmunkától az emberek nemcsak egy kis túlsúlyt szednek magukra, hanem veszélyesen elhíznak. Az irodai wellness-zónák egészséges kikapcsolódást biztosítanak a munkatársaknak a munkanap közben, előtt vagy után, és segítenek megelőzni a kialakuló problémákat.

  • Lelki egészségmegőrzés támogatása?

Az alkalmazottak fizikai egészségének megőrzése nagyon fontos, de nem kisebb jelentőséggel bír a mentális egészségünkre való odafigyelés. Számos dolgozónak nehézséget okoz, hogy különválassza a szakmai és a magánéletét, és ennek következtében kiégéstől és megemelkedett stressz-szinttől szenvednek. Egy mentorszolgálat vagy a lelki egészségmegőrzési szolgáltatások igénybe vételét megkönnyítő juttatások sokat segíthetnek; de egy ingyenesen elérhető pszichológus vagy a Headspace meditációs appra történő feliratkozás ingyenessé tétele is hasznos lehet.

  • Természetes megvilágítás?

Az optimális megvilágítás jó hatással lehet a dolgozók hangulatára, és megnövelheti a produktivitást. Nagyon fontos, hogy ne a természetes fénytől teljesen elzárt térben dolgozzunk! Egy, a Cornell Egyetemen a közelmúltban lefolytatott kutatás rávilágított, hogy a természetes nappali megvilágításban dolgozó munkavállalók 84%-kal kisebb arányban számoltak be a következő tünetek jelentkezéséről: szemfáradtság, fejfájás, homályos látás (ezek kellemetlenségük mellett a produktivitásunkat is csökkentik). Vagyis a természetes fény számos egészségügyi előnye mellett még termelékenyebbé és éberebbekké is tesz minket!

  • Egészséges ételek és rágcsálnivalók?

A kiegyensúlyozott étkezési lehetőségek, az egészséges rágcsálnivalók – mint a gyümölcsök, zöldségfélék vagy a smoothie-k – fel kellene, hogy váltsák azokat az egészségtelen ételeket és italokat, amelyekre az irodai élet velejáróiként szoktunk gondolni, úgymint a kávé vagy a cukorka. Mivel utóbbiakról nem egyszerű lemondani (saját tapasztalat), az első lépés a „leszoktatás” lehet. Az Accenture például vállalati jólléti programja részeként ingyenessé tette minden irodájában a salátabárokat, és mindeközben az egészségtelen ételek árát megemelte, elérhetőségüket pedig csökkentette.

  • Biofil irodák és természetközeliség?

Az irodák zöldítése bizonyítottan csökkenti a stresszt, tisztítja a levegőt és felpörgetheti a kreativitást. A csapat jóllétét ugyanakkor az is növelheti, ha időnként kisétálunk a természetbe. Számos kutatás mutatott rá, hogy az alkalmazottak boldogabbak és nagyobb inspirációt élnek át akkor, ha olyan irodába sétálhatnak be reggelente dolgozni, amelyet természetes, zöld közeg vesz körül. Sőt: a karnyújtásnyira lévő zöld akár 15%-kal is megnövelheti a dolgozók jóllétét!

  • Pihenősarkok?

Hallottatok már a termelékenység titkáról? E szerint minden 52 perc fókuszált munkát 17 perces szünetnek kell követnie.  Ahhoz azonban, hogy ezt meg tudjuk tenni, elengedhetetlen, hogy az irodában ennek megfelelő pihenőhelyek legyenek kialakítva. A jól megtervezett pihenőkuckók a véletlenszerű, informális meetingeknek is kiváló helyszínül szolgálhatnak.

  • Csendes zónák?

Az egyterű irodák számos előnnyel bírnak, de egyik nagy hátrányuk az, hogy a nagy nyüzsgésben a munkájukba belemélyedni kívánó dolgozóknak megnehezítik a koncentrációt. Erre jó megoldást jelenthetnek a csendes zónák, ahová mindenki elvonulhat, amikor kicsit egyedül szeretne maradni.

Az irodai ergonómia alapszabálya a következő: lehessen a munkavállalói igényekhez igazítani! Az „ülő életforma" számos egészségügyi probléma kialakulását hozta magával, és ezek kiküszöbölésének kulcsa a mozgásban rejlik. Fontos, hogy a dolgozók ne üljenek egész nap, hanem legyen lehetőségük időnként felkelni a gép mellől, és kinyújtóztatni a tagjaikat – emellett pedig állíthassák be az asztalt, a képernyőt és a széküket is a saját igényeiknek megfelelően.

Ha mindent kipipáltál a listán, akkor a válaszunk: igen! Igazi munkavállaló-barát helyen dolgozol.

Ha néhány pipa még hiányzik: érdemes elgondolkodni, milyen lehetőségek adódnak nálatok a fejlesztésre.

(forrás: Service Futures)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés