hirdetés
hirdetés
hirdetés

Harvard kutatás

„Mosd el azt a pár edényt!” – avagy így nevelj sikeres felnőttet!

Sikeres felnőtteket szeretnél nevelni a gyermekeidből? Akkor vond be őket az otthoni teendőkbe! Ha pedig fellázadnának (valószínűleg fel fognak), hogy már pedig ők nem viszik ki a szemetet és nem mosogatnak el, nyugodtan mondd, hogy a tudomány a te oldaladon áll!

A Harvard egyetem kutatói egy hetvenöt évig tartó longitudinális kutatásban (ez az eddigi leghosszabb ilyen jellegű kutatás) vizsgálták, hogy milyen tényezőkre van szüksége az embereknek ahhoz, hogy megélhessék a boldogságukat és sikereket érjenek el.

Az első legfontosabb, nem kifejezetten meglepő módon a szeretet.

A második pedig a munkamorál.

A szereteten nincs különösebb módon mit magyarázni, hiszen alapvető pszichológiai ismeretek nélkül, saját magunkat megfigyelve is mindenki számára egyértelmű az érzelmi biztonság fontossága. A munkamorál viszont annál érdekesebb.

Hogyan lehet a munkamorált a legjobban fejleszteni a fiataloknál?

Azzal, hogy bevonjuk őket a házimunkába. Minél hamarabb, annál jobb. Ne féltsük a gyerekeket, már egészen pici kortól bízhatunk rájuk feladatokat, természetesen mindig a koruknak megfelelően. Egy háromévesnek is nyugodtan adhatunk seprűt a kezébe, egy ötévest megkérhetünk arra, hogy segítsen kipakolni egy bevásárlószatyorból, a hétévesek már a mosogatógépből is nyugodt szívvel kiszedhetik az edényeket, tíz évtől pedig már egyszerűbb ételek elkészítését is a gyerekekre bízhatjuk.

Azáltal, hogy a gyerekek kiveszik a részüket a háztartási munkákból, megtapasztalhatják, hogy a dolgok nem maguktól teremnek eléjük, hanem igenis tenniük kell azért, ha eredményeket szeretnének elérni. Sok szülő esik abba a hibába, hogy inkább nem bíz a gyermekeire feladatokat, mondván, hogy ügyetlenségük és tapasztalanlanságuk következtében többet ártanak, mint segítenek. Holott, a legtöbbet mi magunk is saját hibáink által fejlődhetünk. Honnan tanulhatná meg a legjobban a gyermek, hogy miben érdemes fejlődnie, mik a gyengeségei, erősségei, ha nem a saját tapasztalatok szerzése által?

Ha a gyermekek felismerik és megértik, hogy a szemetet nem aranyos kis manók viszik ki esténként a nagy hulladéktárolóhoz, vagy az edények sem varázslatos módon tisztulnak meg, az segíti az egocentrizmusuk háttérbe szorulását is: rájönnek, hogy nem csak ők léteznek ezen a világon, nem csak az ő szükségeteik kielégítése az elsődleges, és ami a legfontosabb, megtanulják, hogy a munka az élet természetes része, amellyel mind saját maguk, mind mások számára hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Inc.)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés