hirdetés
hirdetés
hirdetés

A high-performance teamek titka

Mitől lesz egy csapat szupercsapat?

Meglehetősen sok odafigyeléssel és befektetett munkával elméletileg minden csapat képes arra, hogy igazán magasan teljesítővé váljon. Na de milyen is az pontosan? Mi jellemez egy ilyen „high-performance team”-et? Árváné Dr. Ványi Georgina szervezetfejlesztő, tréner, coach, a Legacy Blog  szerzőjének írása.

A világban mostanság felértékelődik a csapatok és a csapatmunka szerepe. A folyamatosan, bizonytalan és kiszámíthatatlan módon változó ún. VUCA-világ, az új generációk eltérő szükségletei és motivációi a munkaerőpiacon, az egyre növekvő digitalizáció és az online, virtuális együttműködés újfajta kihívások elé állítják a csapatokat és azok vezetőit.

Szervezetfejlesztőként azt tapasztaljuk, hogy egyre több dologra kell odafigyelni a csapatok fejlesztése kapcsán. John Katzenbach és Douglas Smith szerint egy csapat attól mondható magasan teljesítőnek, ha a benne lévők mind egyéni, mind csapat szinten mélyen elkötelezettek az általuk pontosan és jól ismert közös küldetésért. Az efféle csapat tagjai tisztában vannak vele, hogy hogyan tudják elérni az eredményeket, együtt. Mindeközben pedig fenntartják a lelkesedésüket, az energiaszintjüket és a csapat kohézióját. A magas teljesítményhez még az is hozzájárul, hogy ezt könnyedén, humorral, jó légkörben és hangulatban teszik.

Mindezeket és a csapatok fejlesztésében szerzett sokéves tapasztalatainkat is alapul véve azt látjuk, hogy egy magasan teljesítő csapatnak és természetesen a vezetőjének a következőkre kell odafigyelnie:

1. Nagyon fontos, hogy tudatosan kitűzött és mérhető, úgynevezett SMART célokkal rendelkezzenek, amiket rendszeresen nyomon követnek. Jót tesz az eredményességnek, ha nem kizárólag üzleti céljaik vannak, hanem akár társadalmikat is megfogalmaznak. Alapvető követelmény, hogy a célok meghatározása közösen történjen, mindenki pontosan ismerje azokat, és elkötelezett legyen irányukban. Szükséges az is, hogy a kitűzött célokat elérjék, megéljék a sikereket, és kapjanak erről folyamatos visszajelzést a vezetőtől és a szervezet többi részéről is.

2. A pszichológiai biztonság szintén alapvető, ha magasan teljesítő csapatról beszélünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Jelen van a tisztelet és a bizalom, a nyitottság és az őszinteség. Elfogadott, ha valaki hibázik, lehetőség van arra, hogy ebből a hibázó és a többiek is tanulási helyzetet teremtsenek. Nincs félelem a konfliktusoktól, azokról nyíltan beszélnek, tisztelettel és konstruktívan bánva egymással. A csapattagok fel merik vállalni véleményüket, és mindenki önmaga lehet. A tagok elismerik egymás munkáját, rendszeresen adnak egymásnak visszajelzést, jó minőségű beszélgetések zajlanak. Az egyéni különbözőségek értékként vannak definiálva, melyre építenek is. A csapattagok kölcsönös egymásra utaltságban dolgoznak, saját érdekeiket képesek a közös érdekek mögé sorolni. Teszik ezt úgy, hogy ahogyan közös a cél és összhangban áll az egyéni célokkal, úgy a csapat érdeke is össze van hangolva az egyéni érdekekkel. Mindezek érdekében vannak együttesen létrehozott csapatszabályok, megállapodás az együttműködés mikéntjéről, melyeket mindenki ért és elfogad. A szabályok be nem tartására mindenki odafigyel, és visszajelzést ad.

3. Az a tapasztalatunk, hogy egy magasan teljesítő csapatot a környezetével való viszonyai is jellemeznek. Alapvetően fontos, hogy tisztában legyenek a tagok azzal, hogy kik a csapat stakeholderei, és hogy jó kapcsolatot ápoljanak velük: állandóan kommunikáljanak, ismerjék az igényeiket, és arra rezonáljanak. Egy kiemelkedően hatékony és eredményes csapattól elvárás szerintünk, hogy ossza meg a tapasztalatait és a tudását a környezetével. Ahogy a csapaton belül, úgy a stakeholdereik felé is tisztázott az együttműködés keretrendszere, vagyis hogy ők hogyan dolgoznak együtt (és most nem a jogi keretekre gondolunk).

Azzal kezdtük, hogy egy magasan teljesítő csapat létrehozása sok odafigyelést és munkát igényel. A magas szintű együttműködés fenntartása érdekében később is kell időt szánni arra, hogy bizonyos időközönként ránézzenek a csapatmunka és az együttműködés minőségére, valamint a teljesítményükre. A csapatépítéstől a teamcoachingig nagyon széles a paletta a tagok közötti kapcsolatok mélyítésére, a teljesítmény és a hatékonyság fokozására, amivel az magasan teljesítő csapatok rendszeresen, szervezetetten élnek is.

Árváné Dr. Ványi Georgina, Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés