hirdetés
hirdetés

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége workshop

Mitől lesz akadálymentes egy videóinterjú?

“Mert engem érdekel, mivel modern meg digitális korszakban vagyunk, ki kell próbálni, milyen videóinterjúban lenni.” (Máté, siket résztvevő)

Tavasz óta tapasztalható, hogy egyre több munkáltató videóinterjút alkalmaz a jelöltek megismerése érdekében, azért, hogy a személyes kontaktust elkerüljék. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) már 2020 tavaszán felhívta a figyelmet arra, hogy a siket és nagyothalló jelöltek halmozottan hátrányos helyzetben vannak az online térben megvalósuló kiválasztási folyamat során.

A SINOSZ összeállított egy rövid útikalauzt is a siket és nagyothalló személyek akadálymentes videóinterjújához, amelyet a koronavírus-járvány kirobbanásakor több HR-es szakmai felületen is útnak indítottak. A segédanyag létrehozása mögötti motiváció a következő volt: „mert nemcsak a problémákra szeretnénk felhívni a figyelmet, hanem megoldási javaslatokat is összegyűjtöttünk. Szeretnénk támogatni a videóinterjúkat bonyolító HR-szakembereket abban, hogyan tudják komfortosabbá tenni a videóalapú interjúkat a siket és nagyothalló jelöltek számára.”

Az online térben megvalósuló videóinterjúk esetében a halló személyeknél is nehézségként merülhet fel a kép akadozása, a lefagyott képernyő, az internet instabilitása. De a siket és nagyothalló emberek esetében számos további tényezőt is figyelembe kell vennünk. A nagyothalló embereknél megoldhatóbbnak tűnik a videóinterjú, mivel számolhatunk a megmaradt hallásállapottal és ennek kiegészítéseként a szájról olvasással. Azonban attól még, hogy valakinek jó a szövegértése, ügyes szájról olvasó és hallás alapján kommunikál, még sajnos számtalan nehézséget rejt számára is az online videóinterjú folyamata. Fontos, hogy a siket és nagyothalló álláskeresők is ugyanúgy szeretnének esélyt kapni arra, hogy megmutathassák, mire képesek.

Ennek érdekében a SINOSZ 2020 novemberében hibrid workshopokat tartott az Indivizo-val együttműködésben. A megvalósított inkluzív programok keretében egy siket és egy nagyothalló pilot csapat bevonásával ismerkedtek meg  az akadálymentes videó alapú interjúk lehetőségeivel és az Indivizo rendszerével. Az Indivizo egy automatizált videointerjú-alkalmazás, mely lehetővé teszi videó alapú interjúk lefolytatását úgy, hogy a HR-es szakembernek nem szükséges időpontot egyeztetnie és online lennie a felvétel alatt.

A két workshop a SINOSZ „3in1 - Ismeret, Innováció, Inklúzió!” c. sikeres NFSZK Foglalkoztatás2019 pályázatának keretében valósult meg. A programokon a siket és nagyothalló résztvevők számos hasznos tippet, tanácsot kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják növelni esélyeiket a munka világában, hogyan tudnak magabiztosabbak lenni az állásinterjún, és miként tudnak kitűzött céljaikhoz közelebb kerülni, hogyan tudnak a videóinterjú esetén felmerülő akadályokon átugrani.

Szemléletformálás

Fontos, hogy a munkaadók, HR-szakemberek felismerjék, hogy számtalan nagyszerű lehetőség, technológiai megoldás – például a KONTAKT videó alapú jelnyelvi Tolmácsszolgálat – támogatja ma már az akadálymentes kommunikációt. Csupán nyitottságra van szükség, hogy közelebb kerüljünk egymás valóságához.

A SINOSZ 2019-ben a HRKOMM Award Jelöltélmény kategóriájának Arany minősítését kapta meg társadalmi célú reklámfilmjeikért. A TCR filmek elsődleges célja a munkaadók, kiemelten a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR-munkatársak szemléletformálása, az előítéletek felszámolása, a nyitottság ösztönzése annak érdekében, hogy ne zárkózzanak el siket vagy nagyothalló személy alkalmazásától, ne problémának kezeljék álláspályázatukat. Nincs ez másként akkor sem, amikor a kiválasztás módszere a videóinterjú.

Workshop az akadálymentes toborzásért

A mostani nyertes pályázat fókuszában az inkluzív, akadálymentes toborzás és kiválasztás áll, ennek egyik állomása az Indivizióval tartott közös workshopok megvalósítása. 2021-ben pedig HR meetup-ok keretében, tapasztalataikra építve olyan információkat terveznek átadni a toborzással és kiválasztással foglalkozó HR-szakembereknek és leendő szakembereknek, amelyek segítik őket abban, hogy inkluzív szemlélettel, a jelnyelven kommunikáló siket és a nagyothalló személyek számára is akadálymentesen menedzseljék kiválasztási folyamataikat.

A program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Közhasznú Központ Nonprofit Kft. támogatta.

Dr. Hangya Dóra, PhD, SINOSZ Akadályugrás munkaerő-piaci szolgáltatásvezető
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés