hirdetés
hirdetés

TED-videó

Mit tanulhatunk egy embertől, aki 1000-szer köszönt meg egy csésze kávét?

A. J. Jacobs író kalandos útra indult, melynek kiindulópontja az volt, hogy mindenkinek köszönetet mondjon, aki szerepet játszott a reggeli kávéja elkészítésében. Több mint ezer köszönettel a háta mögött Jacobs erről a világ körüli útról mesét 2018-as New York-i TEDSalon előadásában, ahol megosztotta azokat a bölcsességeket, melyeket eközben tanult. "Felfedeztem, hogy nem jutnék hozzá a reggeli kávémhoz anélkül a sok száz ember nélkül, akiknek a munkáját eddig természetesnek vettem" - mondja Jacobs, akinek az egész TED-előadását érdemes meghallgatni.

Jacobs az előadását azzal kezdi, hogy elmeséli: mindig is profi volt a panaszkodnivalók megtalálásában. Száz bók közül is kihallotta az egyetlen sértést - amivel egyébként nincs egyedül. Az emberi agy sajnos hajlamos a negatív dolgokra koncentrálni. Ez barlanglakó őseink számára még hasznos képesség lehetett, ugyanis elkerülhették vele a ragadozókat, ma azonban megkeseríti az életünket. Ez a negatív dolgokra való koncentrálás a félelem és a depresszió egyik fő összetevője is.

Ezután Jacobs felteszi a kérdést: hogyan küzdhetjük le agyunk negatív irányba hangoltságát? Tudományos kutatások szerint az egyik legjobb ellenszer a hála. Ennek tudatában tehát pár éve új hagyományt vezetett be a családjukban: evés előtt hálát mondanak - nem Istennek, hanem azoknak, akik megtermelték az asztalra kerülő ételüket. Mindez egészen jól működött addig, amíg tíz éves kisfia egy nap azt nem mondta neki: "Apa, ezek az emberek nem laknak itt velünk. Nem hallanak téged. Ha téged ez valóban érdekelne, akkor személyesen köszönnéd meg nekik." Jacobs pedig ennek hatására eldöntötte, hogy - mint egy népmesében - útnak indul, és mindenkinek köszönetet fog mondani a reggeli kávéjáért, aki részt vett annak elkészítésében.

Ki mindenki munkáját vesszük természetesnek?

Csakhamar kiderült, hogy ez nem is annyira egyszerű: ugyanis felfedezte, hogy nem kerülne az asztalára a reggeli kávé anélkül a sok száz ember nélkül, akik munkáját eddig természetesnek vette. Így aztán rájött, hogy köszönetet kell mondania a sofőrnek, aki a kávébabot az üzletbe szállította; az útépítőknek, akik az utat építették, amelyen a sofőr az üzletbe szállította a kávét; de akkor már azoknak is, akik kikeverték az aszfaltot... és így tovább.

Jacobs kezdeményezésének az "Ezer Köszönet" nevet adta, ugyanis végül több mint ezer embernek mondott köszönetet az egyetlen csésze reggeli kávéjáéért. "Fárasztó volt, de egyben csodálatos élmény is. Mert így arra a több száz eseményre koncentrálhattam, amely minden nap gördülékenyen történik, és nem a három-négy félresikerültre. Mindez pedig eszembe juttatta, hogy elképesztő módon egymásra vagyunk utalva" - fogalmaz. Ezután öt tanulságot oszt meg a hallgatósággal, amelyeket  a kalandjából szűrt le. Ezek a következők:

1. Nézzünk fel: vagyis amikor emberekkel érintkezünk (például egy kávézóban azzal, aki kiszolgál minket), szánjunk rá egy pillanatot, hogy a szemükbe nézzünk, ugyanis így eszünkbe jut majd, hogy nem egy két lábon sétáló kávéautomatával, hanem egy emberrel van dolgunk, és ez a pillanatnyi kapcsolódás mindkettőnknek fontos: "embernek, és boldogabb embernek érezzük magunkat tőle".

2. "Szagoljuk meg a rózsát" (vagy az elénk rakott kávét). "Pszichológusok azt mondják, a hálaadás nem más, mint egy adott pillanat megragadása és fogva tartása, az idő lelassítása, hogy az élet ne rohanjon át rajtunk, ahogy általában szokott" - mondja Jacobs.

3. Kutassuk fel magunk körül a rejtett mesterműveket - ő például a kávéspohárfedők Elon Muskjával találkozott össze, aki elmagyarázta neki, milyen csodálatosak ezek a fedők, ebből pedig rádöbbent, hogy az életünkben mindenhol rejtett mesterművekkel vagyunk körülvéve.

4. Addig próbálkozzunk, amíg végül szívből jön. "Emlékszem, felhívtam egy hölgyet, aki a rovarirtásért felelős abban a raktárban, ahol a kávémat tárolják. Azt mondtam neki: "Tudom, hogy furcsán hangzik, de szeretném önnek megköszönni, hogy nincsenek bogarak a kávémban." Mire ő: "Valóban furcsán hangzott. De vidámabb lett tőle a napom." Olyasmi volt ez, mint egy jó szándékú telefonbetyárkodás. Nemcsak rá volt hatással, hanem rám is. Mert bár reggelente továbbra is morcosan ébredtem, rávettem magam, hogy megírjak egy köszönőlevelet, aztán egy újabbat, aztán egy újabbat. És észrevettem: ha úgy csinálok, mintha hálás lennék, idővel valóban hálássá válok" - magyarázza Jacobs. Pszichológiailag megalapozott Jacobs tapasztalata, miszerint tapasztalataink hihetetlen hatást gyakorolnak gondolkodásunkra - más néven ez a "fake it till you make it" jelensége. Gyakran véljük úgy, hogy gondolataink vezérlik tetteinket, de nagyon gyakran éppen tetteink változtatják meg gondolkodásunkat.

5. Gyakoroljuk a hálaadást a "hat ismerősnyi távolságban". Az út minden egyes pontján, állomásán újabb száz emberre fogunk lelni, akiknek hálát adhatunk, vagyis köszönetet mondhatunk.

Vannak, akik szerint a hála önelégültséghez vezet, de kutatások bizonyítéka szerint ennek épp az ellenkezője igaz: minél hálásabbak vagyunk, annál inkább segítünk másoknak - vagyis a hála nagyvonalúvá tesz. Ezt Jacobs is megtapasztalta, aki azt tanácsolja: legyünk hálásak valamiért - bármiért, nem kell, hogy a kávé legyen az; és aztán tegyünk pár apró gesztust azok irányában, akiknek az adott dolgot köszönhetjük. vegyünk észre a munkájukat, dicsérjük meg őket. Jacobs tanácsát a munkahelyeken, vezetőként is érdemes megfogadni az év vége felé közeledve - de egyébként is, bármikor.

Nézd meg az inspiráló TED-videót (magyar felirattal is elérhető)!

(forrás: ted.com)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

hirdetés