hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bizalomból világelső

Mindenkinek elérhető rugalmas munkaidő és home office? A finnek már így csinálják

A finnek nemcsak a munkahelyi alvásidő bevezetésében járnak az élen: 2020-tól a finn munkavállalók többsége nemcsak azt választhatja meg, milyen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, de akár azt is, hogy a munkahelyén, vagy máshonnan végzi a munkát – számol be a Piac & Profit.

Az egyik nagy finn IT-cég vezető embere fél évig a spanyol Malagából látta el feladatait. Minden rendben ment, és a dolog nem is volt rendkívüli: a finn vállalatok 92 százaléka az adott törvény alapján már ma is megengedi munkatársainak, hogy megválasszák munkaidejük beosztását – nem kevesen azt is, hol dolgozzanak.

Finnország világelső a munkaidő-beosztás szabaddá tételében

Finnország, ahol már 2011-ben hoztak erről törvényt, a 92 százalékkal világelső, az USA-ban és Nagy-Britanniában ez az arány 76, Japánban csak 18 százalék, tűnik ki a Grant Thornton üzleti tanácsadó cég globális felméréséből. Az említett IT-menedzser a cég helsinki központjától 3200 km távolságban az elektronikus eszközök, valamint időnkénti személyes látogatások segítségével gond nélkül el tudta látni feladatait. Sőt: azt tapasztalta, hogy a rokonszenvesebb, melegebb környezet nagyobb munkabírást hozott.

Vállalata egyébként már 15 évvel korábban megkezdte a távmunka bevezetését, mivel a 200 fős gárdából sokan panaszkodtak arra, hogy rengeteg időt pazarolnak el a fővárosi munkahelyre való beutazással. Így a vezetés ösztönzi az alkalmazottakat: válasszanak olyan megoldást, amellyel hatékonyabban, kreatívabban tudnak dolgozni.

2020 az újabb lépcsőfok: döntsd el szabadon, hol dolgozol!

A dolog annál fontosabb, mivel Finnország jelentős IT-központtá vált, és nem könnyű a szükséges munkaerő megtalálása, lekötése. Segíti ezt a munkajogi helyzet: a már 1996-ban elfogadott munkaidőtörvény lehetőséget biztosít a munkavállalónak, hogy – három órás eltolódásig – megválaszthassa, mettől meddig dolgozza le munkaidejét. Az idevonatkozó új, 2020-ban életbe lépő törvény a teljes munkaidőben dolgozók többségének lehetővé fogja tenni, hogy megválasszák, munkaidejüknek legalább a felét hol dolgozzák le. Ez nem változtat az átlag heti 40 órás munkaidőn, de jórészt szabadon beosztható lesz, mely napokat töltjük az irodában, mikor dolgozunk a kávézóból, vagy otthonról, vagy fejezzük be korábban, hogy elmehessünk a gyerekért.

YZ generáció: tovább dolgozom, majd tovább pihenek

A tapasztalatok szerint vannak fiatalok, számolt be a BBC, akik szívesen dolgoznak hosszabb napokat, hogy aztán hosszabb szabadságot is vehessenek ki. Az új jogszabály előirányozza, hogy munkaadó és alkalmazott előzetesen egyeztessen, és foglalja írásba a követendő munkarendet. Emellett a legerősebb érv az elektronika fejlődése, a felhőtechnológiák elterjedése, ami egyre több foglalkozási ágban teszi lehetővé a home-office jellegű megoldásokat. Finnországban az emberek egymás iránti széles körű bizalma is segíti ennek a megoldásnak az elterjedését.

Javítható lenne a termelékenység

A brit HSBC bankház felmérése szerint a megkérdezett britek 89 százaléka vélte úgy, hogy rugalmas munkaidő-beosztással javítható lenne munkájuk haszna, termelékenysége. A Stanford Egyetem egy kínai call-center 16 000 munkatársa körében végzett felmérést. A megkérdezettek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jobban tudna dolgozni szabadabb körülmények között – és kevesebbet is mennének betegszabadságra.

(forrás: Piac & Profit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés