hirdetés
hirdetés

Egységben az erő: 6 fontos feltétel

Mi mindennek kell teljesülnie a team flow átéléséhez?

A csoportban való együttműködés emberi létünk egyik alapja. Még ha néha vágyunk is a magányra, szükségünk van arra, hogy kapcsolódni tudjunk egy közösséghez, ahonnan motivációt kapunk. Mi szükséges ahhoz, hogy egy munkaközösségben létrejöjjön a team flow? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

Mi is az a flow-élmény? Aki átélte már, az nagyon jól tudja, hogy mit jelent „flowban” lenni. A flow-élmény egy olyan helyzet, amikor az ember teljesen elmerül abban, amit csinál. Kizárja a külvilágot, nem törődik semmivel, és ami a legfontosabb, örömét leli az adott tevékenységben. Flow-élményt nem csak munka közben lehet átélni, találkozhatunk vele sport, játék, esetleg valamilyen más jellegű szabadidős tevékenység alatt is, a lényeg, hogy maga a feladat nehézsége és az adott készségeink egyensúlyban legyenek. Fontos emellett, hogy azonnali visszajelzést kapjunk arról, hogy jól vagy rosszul végezzük a dolgunkat, és legyen egy tiszta és világos cél, amit maga a flow-élmény ad számunkra.

6 feltétel, ami elengedhetetlen a team flow létrejöttéhez

Ahhoz, hogy a csoport kiválóan tudjon együttműködni, összesen hat feltétel szükséges, amelyeket Jef van den Hout pszichológus dolgozott ki:

1. Kölcsönös elkötelezettség a tagok között
2. Közös célok
3. Személyes célok alárendelése a csoport céljainak
4. Biztonság
5. Nyitott kommunikáció
6. Egyéni készségek megosztása a csoporttal

Fontos, hogy a csapat tisztában legyen az egyének értékeivel, képességeivel, hiszen ez az egyik elengedhetetlen alapfeltétele annak, hogy a flow elinduljon a csoportban. Ha a tagok minden erőlködés nélkül, örömmel végzik el a rájuk osztott feladatokat, külön-külön átélik a flow-élményt, az ott elért személyes céljaikat alá tudják rendelni a csapatban meghatározott közös céloknak, ezt nyíltan és biztonságosan tudják kommunikálni, akkor semmi akadálya nincsen annak, hogy a team flow létrejöjjön.

Vezetőként érdemes gondolni arra, ha valami nem működik jól, hogy a flowhoz szükséges valamelyik alappillér hiányzik. Közös tréningek, csapatépítők, megbeszélések kiváló alapjai lehetnek annak, hogy megismerd a munkavállalód képességeit, és ennek alapján oszd be őket különböző projektekre. Természetesen a személyes fejlődés is elengedhetetlen a kollégák számára, ám a közösen elért sikerek azok, amik előrébb viszik a vállalatot.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés