hirdetés
hirdetés

Egységben az erő: 6 fontos feltétel

Mi mindennek kell teljesülnie a team flow átéléséhez?

A csoportban való együttműködés emberi létünk egyik alapja. Még ha néha vágyunk is a magányra, szükségünk van arra, hogy kapcsolódni tudjunk egy közösséghez, ahonnan motivációt kapunk. Mi szükséges ahhoz, hogy egy munkaközösségben létrejöjjön a team flow? Juhászné Ráthgéber Réka Lifestyle & Business coach, a Válts Pozitívan Blog írójának vendégcikke.

Mi is az a flow-élmény? Aki átélte már, az nagyon jól tudja, hogy mit jelent „flowban” lenni. A flow-élmény egy olyan helyzet, amikor az ember teljesen elmerül abban, amit csinál. Kizárja a külvilágot, nem törődik semmivel, és ami a legfontosabb, örömét leli az adott tevékenységben. Flow-élményt nem csak munka közben lehet átélni, találkozhatunk vele sport, játék, esetleg valamilyen más jellegű szabadidős tevékenység alatt is, a lényeg, hogy maga a feladat nehézsége és az adott készségeink egyensúlyban legyenek. Fontos emellett, hogy azonnali visszajelzést kapjunk arról, hogy jól vagy rosszul végezzük a dolgunkat, és legyen egy tiszta és világos cél, amit maga a flow-élmény ad számunkra.

6 feltétel, ami elengedhetetlen a team flow létrejöttéhez

Ahhoz, hogy a csoport kiválóan tudjon együttműködni, összesen hat feltétel szükséges, amelyeket Jef van den Hout pszichológus dolgozott ki:

1. Kölcsönös elkötelezettség a tagok között
2. Közös célok
3. Személyes célok alárendelése a csoport céljainak
4. Biztonság
5. Nyitott kommunikáció
6. Egyéni készségek megosztása a csoporttal

Fontos, hogy a csapat tisztában legyen az egyének értékeivel, képességeivel, hiszen ez az egyik elengedhetetlen alapfeltétele annak, hogy a flow elinduljon a csoportban. Ha a tagok minden erőlködés nélkül, örömmel végzik el a rájuk osztott feladatokat, külön-külön átélik a flow-élményt, az ott elért személyes céljaikat alá tudják rendelni a csapatban meghatározott közös céloknak, ezt nyíltan és biztonságosan tudják kommunikálni, akkor semmi akadálya nincsen annak, hogy a team flow létrejöjjön.

Vezetőként érdemes gondolni arra, ha valami nem működik jól, hogy a flowhoz szükséges valamelyik alappillér hiányzik. Közös tréningek, csapatépítők, megbeszélések kiváló alapjai lehetnek annak, hogy megismerd a munkavállalód képességeit, és ennek alapján oszd be őket különböző projektekre. Természetesen a személyes fejlődés is elengedhetetlen a kollégák számára, ám a közösen elért sikerek azok, amik előrébb viszik a vállalatot.

További hasonló bejegyzésekért kattints a szerző blogjára vagy Facebook-oldalára!

Juhászné Ráthgéber Réka, Lifestyle & Business coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés