hirdetés
hirdetés
hirdetés

Változó világ

Mi a HR és az IT szerepe a boldogság megtalálásában?

A digitális forradalom megköveteli tőlünk életünk minden területének átszabását. Átformálja a munkáról alkotott berögzült vélekedéseinket, rugalmasságot és alkalmazkodást igényel tőlünk. Hogyan lehetséges egy folyton változó környezetben a boldogság megtalálása, ráadásul a munkahelyünkön? Különféle szerepeink összeegyeztetése lehet a kulcs?

Boldogság a munkában

A mobiltechnológia fejlődésével megváltoznak a munkavégzés keretei, ezzel a kikapcsolódás fogalma is lényegesen nehezebben kivitelezhetővé vált. Mivel a munkánk új, globális kapcsolatokat igényel, időzónákat fed le, eltolódnak a munkaórák. Alkalmazkodnunk kell, vagyis ott és akkor kell munkát végeznünk, amikor és ahol lehet. Ahelyett, hogy megpróbálnánk (sokszor sikertelenül) elkülöníteni és egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletet, egy másik irány új lehetőségeket nyitott, hogy ezen kettő békében meglehessen egymás mellett. Az együttműködés technológiája az egyik sarokköve a változás sikeres megvalósításának. Ez az új hozzáállás segíti elő, hogyha a munkavállalók hajlandók a saját idejüket a munkavégzéshez igazítani - és a legújabb kutatások szerint gyakran azok - akkor a munkaadók ezt felismerik és honorálják.

Az embereket nem zavarja a túlóra, ha munkaidőben elvégezhetik privát ügyeiket is

Egy EMEA-régióban végzett friss kutatás szerint a válaszadók 87%-a egyetértett azzal, hogy a teljes munkaidős irodai munkavégzés nem ideális az egyensúly kialakításának szempontjából, továbbá a válaszadók 43%-a elismerte, hogy nem áll rendelkezésükre elég idő a napi munkavégzéshez. Átlagosan a munkavállalók heti hat túlórát vállalnak. Azonban több, mint a harmaduk (34%) valamilyen napközbeni, magánéleti elintéznivaló kompenzálásaképp teszi ezt. A válaszadók 86%-a arra jutott, hogy általánosságban szereti a munkahelyét és az ottani feladatokat.

A modern munkahelyi környezetben hasznosítható sikeres HR stratégiák kulcsa a szerepek összeegyeztetésében és a munkavállalók elköteleződésének megismerésében rejlik. A munka integrációjának összeegyeztetése messziről sem egyszerű feladat, a munkaadó és a munkavállaló részéről is rugalmasságot igényel, amelyből végül mindkét fél profitálhat.

Átalakulóban a munka világa

„Drasztikus változások fognak bekövetkezni a dolgozói szokásokban, nemcsak abban, ahogy a fizikai térre – amelyben dolgozunk – tekintünk, hanem abban is, ahogy a munkahelyen létezünk” - véli Mariano Corso, a Partners for Innovation tudományos munkatársa.

Bíztató, hogy a túlórák növekedése ellenére – az EMEA-régióban dolgozó munkavállalók átlagosan egy órát túlóráznak, amelynek 34%-a fizetetlen – a munkavállalók 82%-a általánosságban elégedett a privát élet és a munka egyensúlyával. Úgy tűnik az átfogó kép eléréséhez sokak számára a rugalmasság a kulcs, vagyis, ha munkaidőben lehetőség nyílik a privát ügyek intézésére is, akkor az esti plusz munkaóra nem ad okot az aggodalomra.  Lehet ez húsz perc, amit internetezéssel tölt, időpontegyeztetés a fodrásszal, ügyintézés a bankban, vagy egy hosszabb baráti ebéd - ezek a szünetek, vagy magánéleti átmenetek nem csak boldogabbá tesznek minket, de produktívabbá is teszik a munkánkat.

A technológia mint a rugalmasság mozgatórugója

Az igazi rugalmasság nem kizárólag idő függvénye, hanem az elhelyezkedésé is. A távoli munkavégzés engedélyezése hihetetlenül vonzó juttatás a munkavállalók számára és az egyik, technológiának köszönhető előny, amely minden szinten forradalmasíthatja a jelenlegi dolgozói szokásokat – a vezetésben, a vásárlókkal való kommunikációban és a munkavállalók közötti együttműködés során. Jelenleg az irodák 26%-a támogatja az otthoni munkavégzést, míg az emberek 82%-a dolgozik otthonról legalább az ideje egy részében. Úgy tűnik, hogy a távoli munkavégzés sokak számára előnyös lenne, különösen az idősebb munkavállalók, kisgyerekes anyák és fogyatékkal élők számára. Nekik kiemelten fontos, hogy saját igényeikhez igazíthassák a feladatokat, hogy akár korábban elkezdhessék, vagy tovább végezhessék a munkát, esetleg megszakításokkal tudhassák le feladataikat.

Nem mondhatjuk, hogy a rugalmas munkahely létrehozása, megvalósítása könnyű lenne, a változtatás elsőre nehéz lehet: a vezetőség felkészítése, az új munkamódszerek és időbeosztások betartatása a lehetséges buktatók elkerülésének kulcsa.

Változó világ, változó munkahelyek

„A technológia megváltoztatja az irodánkat és az életünket, és vállalatként az Epson elkötelezett az előremutató technológiai váltás megkönnyítése iránt az olyan megoldások fejlesztése által, amelyek a munkaerő hatékonyságát és produktivitását segítik elő. Alapvető technológiáink - viselhető, robotikai, vizuális megjelenítés és nyomtatási - készek az új lehetőségek munkahelyekre való behozatalára. Annak tükrében, hogy milyen ütemben fejlődnek a munkahelyek, a változás sokkal nagyobb lesz, mint azt az egyes elemek alapján gondolhatnánk, és a technológia mindenkire hatással lesz. A mód, ahogy ezt az evolúciót kezeljük, alapjaiban fogja meghatározni szerepünket az elkövetkező 10-20 évben“ nyilatkozta Minoru Usui, az Epson Elnöke.

Az elmúlt években úgy tűnik, hogy fordulóponthoz értünk: az iparágaink és a munkahelyeink lényeges átalakuláson mennek keresztül, újraformálódik a vállalatok felépítése és az emberek munkamódszere. Rugalmas időbeosztás, munkaintegráció és technológia, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy testreszabják, hogyan intézik a munkájukat. Ezek az összetevők teszik lehetővé a zökkenőmentes együttműködést az irodában és útközben is.

Itt az idő a HR és az IT számára, hogy együttesen átformálják az irodai kultúrát.

(forrás: TECHWOK)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés