hirdetés
hirdetés
hirdetés

Green Office

Mesebeli erdei iroda: így kell kinéznie egy igazi zöld munkahelynek!

A Selgas Cano nevű spanyol építészcég egészen új megoldást talált a zöld iroda design megvalósítására. Nézegess képeket a mesebeli irodájukról, amely úgy fest, mintha egy erdő kellős közepén, valósággal az aljnövényzetbe süppedve ücsörögnének az irodai dolgozók!

A rendkívül ötletes, félig a földbe süllyesztett iroda egyedülálló bogárperspektívából engedi látni a dolgozóknak az őket körbevevő gyönyörű zöld környezetet – noha az irodaépület valójában nem is a város határain kívül, hanem Madrid belvárosában, egy erdős parkban helyezkedik el. Az áramvonalasan megalkotott teret az egyik oldalról 2 cm vastag ívelt üvegfal veszi körül, ahonnét ragyogó a kilátás az épületet környező fás területre. Ez egyúttal teljesen feleslegessé teszi a nappali mesterséges világítást, hiszen a hatalmas üvegfelületen keresztül bőven elég természetes fény áramlik be az irodákba.

Fotó © Iwan Baan

Az ablak mellett helyezkednek el a munkaállomások, így a dolgozók munka közben pont szemmagasságból látják az erdő talajszintjét. A zöldben pompázó vagy éppen (ilyentájt) lehulló levelek, állatok és a teljes vadvilág nap mint nap felvonul a dolgozók szeme előtt, így monoton, ingerszegény környezet helyett a cég munkatársai egy folyton változó zöld közegben találhatják magukat, amely a nap és az év különböző szakaiban eltérő arcait mutatja.

Mivel a tető egy része is üvegből készült, az alkalmazottak felpillantva láthatják a fák lombkoronáját és az azokon átkandikáló eget is.

Fotó © Iwan Baan

Az épületet félig a földbe süllyesztették, ami kiváló szigetelést biztosít neki. Mivel Madridban igen forróak a nyarak, így különösen nagy jelentőségre tesz szert, hogy a Selgas Cano dolgozói nyáron is a földbe süllyesztett épület természetes hűtését élvezhetik, anélkül, hogy klímaháborúkba kellene bocsátkozniuk, mivel légkondicionálásra alig van szükség. Az irodába egy kőlépcsőn keresztül lehet lejutni. A bunkerszerű építményben shared desk rendszer működik, sötétedés után pedig gömblámpák és asztali lámpák gondoskodnak a megvilágításról.

Az egészen különleges iroda fogadtatása vegyes volt, de szerintünk egyedi természetközelsége és „zöld”-sége, valamint barátságos és inspiráló dizájnja miatt mindenképp dicséretet és figyelmet érdemel!

Az innovatív irodaépületet Iwan Baan inspiráló fotóival mutatjuk be.

Fotó © Iwan Baan. A képre kattintva galéria nyílik!

A biofil iroda és a természet közelségének motiváló, produktivitást és munkahelyi jóllétet serkentő szerepéről korábban például ittitt, itt és itt írtunk.

(forrás: Inhabitat.com)
hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés