hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egyenes út a kiégéshez

Menedzserbetegségben szenvedsz vagy „csak” túlterhelt vagy? Teszteld magad!

A menedzserbetegség egyre több embert érint, pontos jelentését azonban nem árt tisztázni. A HR Doktor összegyűjtötte a 8 legfontosabb tünetet, amelyek alapján eldöntheted, szimplán „csak” stresszes az életed, vagy annál súlyosabb a helyzet.

Menedzserbetegségről akkor beszélünk, ha a munkahelyi felelősségből, elvárásokból adódó folyamatos stressz hatására csökken az egyén stressztűrő képessége, aminek következtében megnő a különböző testi betegségek (leggyakrabban szív- érrendszeri, illetve emésztőszervi gondok) kockázata.

A vezető pozícióban lévőknél vették észre először, hogy a pozícióval járó megannyi elvárás, felelősség csökkenti az egyén immunrendszerének ellenálló képességét, és különböző testi tüneteket eredményezve, befolyásolja az egyén egészségi állapotát.

A nevével ellentétben nemcsak a gazdasági élet vezetőit sújthatja, hanem bárkit, aki felelősségteljes pozícióban dolgozik és állandó rohanásban, időhiányban, önmagát hajszolva, tartós stresszben él.

Leginkább a 30-50 év közötti férfiaknál fordul elő, de a nőket is egyre gyakrabban érinti. A menedzserbetegséggel sok rokon vonást mutat a kiégés szindróma.

8 kérdés önmagunkhoz:

1. Munkádat még a munkaidő letelte után sem vagy képes elengedni?

A menedzserbetegség legfontosabb kiváltó oka a pihenés, és a szervezet regenerálódásának tartós hiánya. Sokan még a szabadidejükben is a telefonjukat bújják. Csak még egy gyors válasz a mélekre, pillantás a statisztikákra, ahelyett, hogy élvezné szabadidejét és kikapcsolódna.

2. Szereted a versenyhelyzetet és a sikert?

Hajlamosíthat erre a szindrómára az ún. A-típusú személyiség, aki versengő, türelmetlen, lobbanékony és siker-orientált. Ezeknek az embereknek szimpatikus idegrendszere az átlagnál érzékenyebb, így kisebb pszichés megterhelésre, átlagos stressz hatásra is fokozottan reagál.

3. Ülőmunkát végzel, ebédszünetben valamit gyorsan csak bekapsz, este pedig már nincs erőd sportolni?

A helyzetet súlyosbítja, és az érrendszeri elváltozások rizikóját megnöveli az is, hogy épp a legnagyobb kockázatnak kitett csoport körében a leggyakoribb az egészségtelen életmód, vagyis az ülőmunka, a mozgáshiány, az egészségtelen étkezés, az elégtelen alvás, az éjszakázás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

4. Feszült, ingadozó a hangulatod?

A kimerülés, „kiborulás”, szokatlan ingerültség, hirtelen hangulatváltozások, koncentrációs nehézségek, dühkitörések egyértelműen jelzik, hogy valami nincs rendben a lelkünkben.

5. Este rosszul alszol, napközben szorongsz?

Gyakran jelentkezik alvászavar, fokozott szorongás, örömtelenség, depresszív hangulat menedzserbetegségben szenvedők esetében. Pánik jellegű szorongásos tüneteket mutatják a testi-lelki egyensúly felborulását. Bár a menedzserbetegségre hajlamos egyéneknek az ellazulás amúgy is gondot okoz, a betegség kifejlődésével még kevésbé képesek a minőségi pihenésre, feltöltődésre.

6. Izzadsz, olykor szédülsz, és a vérnyomásod sincs rendben? Netán gyomorfájdalmaid vannak?

A testi tünetek közül eleinte enyhébb kellemetlenségek, fej- és hátfájás, émelygés, szédülés, hajhullás, fokozott izzadás, fáradékonyság, izomfájdalmak, alvászavarok jelentkeznek, ezek azonban – ha továbbra sem enyhül a betegre nehezedő nyomás - egy idő után szervi betegségbe, elváltozásba is továbbfejlődhetnek. Leggyakrabban magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, gyomorfekély alakulnak ki.

7. A szexuális életed árnyéka a réginek?

A beteg szexuális élete is megsínyli a menedzserbetegséget. Mivel az örömteli szexuális élethez ellazulásra, elengedésre van szükség, orgazmusképtelenség, vagy potenciazavar is jelentkezhet.

8. A munkahelyeden sem tudsz megfelelni az elvárásoknak?

A menedzserbetegség kialakulását számos változás követi. Egyrészt az egyén a munkahelyen már nem tudja vinni megszokott munkatempót. A kontroll elvesztése pedig az egyik legnehezebb része a zavarnak, hiszen a vezető típusú emberek általában ahhoz szoktak, hogy sikeresen tudják irányítani életüket.

Ha a kérdések több mint a fele érvényes rád, nagy valószínűséggel te is menedzserbetegségben szenvedsz.

Milyen következményei lehetnek a kezeletlen menedzserbetegségnek?

A menedzserbetegség tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, és sajnos, nemegyszer csak akkor kerül orvoshoz a beteg, amikor már nagy a baj. Gyakran csak egy szívinfarktus, súlyos testi betegség, vagy a műtét szükségessége jelzi számukra a probléma súlyát, holott az időben észlelt betegség még visszafordítható. 

A menedszerbeetegség egyenes utat jelent a kiégéshez. Ha szeretnél többet megtudni a témáról gyere el workshopunkra!

 

Workshop: Kiégés előtt...vagy után

 

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

Cél: a kiégés megelőzése és/vagy kezelése.
Kinek szól? HR-eseknek, vezetőknek, munkavállalóknak. Kiégetteknek és olyanoknak, akik szeretnék elkerülni a kiégést.

Program:
 kiégés TESZT és értékelés
 a kiégés tünetei, fázisai
 működő gyakorlati módszerek a kiégés egyes fázisaihoz
 tapasztalati módszerek az egyensúly megteremtésére

A workshoport tartja: Csatlós Csilla, ACC, executive coach, a bázakerettyei Bonne Chance Étterem és Hotel tulajdonosa, a „Kiégés helyett” című könyv szerzője 

Részvételi díj:
Teljes árú jegy: 34 900 Ft+áfa / fő
Csoportos jelentkezés 3 főtől: 29 900 Ft+áfa / fő

A jelentkezési lap letöltéséhez kattints a képre:
Letöltöm a jelentkezési lapot!

Időpont: 2019. június 12. (8.30 - kb. 17.00)
Helyszín: Lumen Kávézó (1085 Budapest, Horánszky u. 5.)
Kapcsolat: Mohai Fanni,  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , 061 430 4518

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.

hirdetés