hirdetés
hirdetés

Women in Tech Meetup

„Lejjebb vágták a tuskófaktort”: nők az IT-szektorban

A Codecool március 19-én megrendezett „Women in Tech Meetup – Női sikertörténetek az IT-ban” meetupján elhangzottak meggyőzték a résztvevőket, hogy érdemes a nők IT-szektor-beli jelenlétét minden rendelkezésünkre álló eszközzel erősíteni. De melyek ezek az eszközök, milyen sztereotípiákkal kell megküzdeni egyéni és társadalmi szinten, és egyáltalán, miért is annyira fontos, hogy a jelenleginél nagyobb arányban képviseltessék magukat a nők az informatikai területen?

A meetupra női vezetőket hívtak meg az IT-szektorból és hr-területről (Balogh-Mázi Mária – DreamJo.bs, Illés Kata – Indivizo, Kalocsai Lea – Codecool, Pethő Anikó – Aarenson Consulting), akik előadásukban saját személyes sikertörténetüket osztották meg a közönséggel. A változatos élettörténetekben egy közös mindenképpen volt: az, hogy hittek valamiben, meg akartak valósítani valamit, és ezt tűzön-vízen át véghez is vitték, úgy, hogy mindeközben elsősorban saját maguknak akarták bebizonyítani, hogy sikerülhet.

Az előadókban az is közös volt, hogy támogató családi közegből érkeztek: gyerekkorukban nem szóltak rájuk a szüleik, hogy lányként miért szerelnek számítógépet vagy foglalkoznak hasonló, a társadalmi beidegződések szerint „fiúsnak” kikiáltott dolgokkal. Mindhárom előadó elismerte, hogy a támogató, önbizalom-erősítő otthoni közegük is hozzájárulhatott ahhoz, hogy később felnőttkorukban mindig magabiztosan tudtak fellépni, és a nemük miatt nem érte őket érezhető hátrányos megkülönböztetés. Ebből is látszik: ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink a nemüktől függetlenül a leginkább hozzájuk illő szakmát válasszák majd, legjobb, ha elfogadjuk, bármi is érdekli őket, és támogatjuk, hogy azzal foglalkozhassanak. Ez nemcsak a kislányok magabiztosságát növeli, és a lelkesedésük letörése ellenében hat, de így a fiúkba sem neveljük bele az előítéletet, miszerint bizonyos szakmák nem valók a lányoknak, és így felnőttként ők sem alkalmaznak majd emiatt hátrányos megkülönböztetést női munkatársaikkal vagy a női jelöltekkel szemben.

Az érdekérvényesítő képesség nem maszkulin!

Az egyik előadó érdekes tapasztalatáról számolt be: megkérdezte a cégnél a fejlesztőit, hogy milyennek tartják őt, mint női vezetőt, mire egyikük azt válaszolta: nem tartja őt klasszikus női vezetőnek, mert maszkulin jegyeket is fel tud venni, például képes érvényesíteni az érdekeit. Ennek nyomán vita bontakozott ki arról, hogy miért is lenne maszkulin az érdekérvényesítő képesség – hiszen ha azt nézzük, hogy a nőknek az életük minden területén (például a gyereknevelésben) mennyiszer kell a saját érdekeiket érvényesíteniük, akkor láthatjuk, hogy ez egyáltalán nem annyira magától értetődően maszkulin tulajdonság. Viszont előkerült egy nagyon fontos észrevétel ezzel kapcsolatban: a különbség abban rejlik, hogy a nők más megítélés alá esnek, amikor érdeket érvényesítenek – például jóval több ellenérzést vált ki a környezetből, ha egy nő beszól a szomszédjának, mint ha egy férfi teszi ezt. Ugyanez a munka világában is érvényes, és erre mutat rá a fejlesztő megjegyzése, aki az érdekérvényesítést a maszkulinitással kötötte össze. Ez is egy olyan terület, ahol fejlődnünk kell: le kell bontanunk ezeket a mélyen a gondolkodásunkba ágyazódott sztereotípiákat és berögződéseket, mint például hogy az érdekérvényesítés „férfitulajdonság”, és ha egy nő él vele, az zsigeri ellenszenvet vált ki belőlünk.

Építsük le a sztereotípiákat!

„Ha ti mindenhol pozitív hozzáállással találkoztatok, akkor hogy lehet az, hogy mégis ilyen kevés nő van az IT-szektorban?” – merült fel a kissé provokatív, de nagyon is jogos kérdés az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során. Különösen, ha arra gondolunk, hogy az IT a kezdetekkor még kifejezetten női szakma volt. Miért tűntek el félúton a nők, hogy történhetett ez? Az előadók szerint úgy, hogy „valahol útközben megijesztették a nőket”, elhitették velük, hogy az IT nem nekik való (mert „nem meg nekik a matek”, mert „a programozók mind introvertáltak”, és további hasonló sztereotípiákból kiindulva); de ha egy kis önbizalmat szerez a női nem ezen a téren, akkor éppúgy sikeresek lehetnek ezen a területen (is), mint a férfiak. Fontos a sztereotípiákat lebontani, hogy ez ne akadályozhassa a női munkaerő beáramlását a szektorba. A cél: mindenki olyan területen dolgozhasson, ami neki a legmegfelelőbb, ahol ő maga legjobban ki tudja bontakoztatni a képességeit, és el tudja érni a céljait.

Az IT terület azért is különösen alkalmas a nőknek, mert itt tipikusan nem időhöz kötött munkakörökről beszélhetünk, így gyerek mellett is könnyebb ilyen munkát végezni. Valamint az IT-szektorban folyamatosan jelenlévő probléma a munkaerőhiány, és éppen ezért most már nagyon figyelnek a work-life balance-re és a megfelelő munkakörülmények megteremtésére, ami ismétcsak kedvez a gyereket nevelő anyáknak. De az is elhangzott, hogy minden munkakör előnyeit és hátrányait meg lehet találni, ez nem annyira a szektortól függ, sokkal inkább a vezetéstől és a cégkultúrától.

Női kvóta és az a bizonyos tuskófaktor

A kerekasztal-beszélgetésen szóba került az egyes helyeken alkalmazott „nemi kvóta” kérdése is. Például a Codecoolnál is arra törekszenek – és a belső KPI-ukban is szerepel –, hogy a tanfolyamaikon részt vevő diákok 50%-a nő legyen (ma még csak 30–40% közötti ez a szám). A hallgatóság és az előadók körében is vitát gerjesztett az említett 50–50%-ra optimalizálás. Előkerültek ennek hátrányai, mint például hogy ha egy ilyen optimalizálást alkalmazó cégnél előléptetnek egy nőt, felmerülhet benne, hogy vajon csak a kvóta miatt léptették-e elő. Ugyanakkor a tech-iparban jelenleg 85–15 a nemi megoszlás százalékos aránya a férfiak javára, és ha ezen változtatni akarnak, akkor ahhoz mindenképp ki kell tűzni egy elérendő célt, amire megfelel az 50–50% – de erre nem kvótaként kell gondolni, tehát ezek ne kőbe vésett számok legyenek, hangsúlyozta a Codecool-os szervező. Ami fontos: hogy mindenki a helyén legyen, és senki ne essen el álmai állásától vagy karrierjétől azért, mert nőként nem tudott arról, vagy nem hitt benne, hogy az adott szektorban van karrierlehetősége.

Egyébként a statisztikák szerint a nők jobban teljesítenek az IT-szektorban, jelenlétük színesíti az előrehaladást, mert új, másfajta szempontokat és mentalitást hoznak be, változást hoznak a csoportdinamikába. Ami a csapatok belső nemi megoszlását illeti, az előadók és több hozzászóló egybehangzó, saját tapasztalatokon alapuló véleménye szerint egészségesebb egy vegyes nemű csapat, mint egy csak férfiakból vagy csak nőkből álló. Egy hozzászóló megfogalmazása szerint például az addig csak férfiakból álló csapatban „lejjebb vágták a tuskófaktort, amikor bekerült közéjük a női kolléga”.

Kommunikáció, storytelling és az önmagunkba vetett hit

És hogy mi a legfontosabb dolog, amin változtatni kellene ahhoz, hogy több nő legyen az IT-szektorban? A három kulcsszó itt a kommunikáció, a storytelling és az, hogy a női munkavállalók higgyenek magukban. Vagyis: tudatosítsuk a cégvezetőkben és a női munkavállalókban is, hogy ez jó dolog, hogy igenis érdemes nőként az informatikai szektorba jelentkezni. Ahhoz, hogy a kezdetektől – már iskolás korban – úgy gondolkozzanak, hogy ez is egy lehetőség, a storytelling módszerét kell bevetni, tehát ismertessünk meg a lányokkal és a nőkkel minél több sikeres női IT-s sztorit, mint ahogy az ezen a meetupon is történt. És végül: kezdetként mindenki higgye el, hogy az lehet, ami lenni akar, a nemétől függetlenül. Ebben kulcsszerepet játszik, hogy a saját gyerekeinket hogyan neveljük. Tehát kezdjük el már gyerekkorban – tanácsolták az előadók, akik nagy része maga is gyermeket nevelő anya – leépíteni az emberek fejében élő sztereotípiákat! Nem könnyű feladat, de megéri – az IT-területen és máshol is.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés