hirdetés
hirdetés

Iroda design

Legalább egy növényt vegyél ma az irodába!

A minket körülvevő környezet jelentős hatással van a teljesítményünkre és közérzetünkre. A saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hogy a szürke, színtelen falak és a zsúfolt irodai berendezés csökkentik a motivációt. Változatos és zöld elemek beépítésével az irodai designba azonban növelhetjük dolgozóink produktivitását és inspirálhatjuk őket. Mik a zöld design előnyei? Hogyan valósíthatjuk meg ezt saját irodánkban?

Edward O. Wilson, biológus szerint velünk született szükségletünk van az életre és arra, hogy a természetre fókuszáljunk. A XXI. századi ember azonban az urbanizáció hatására egyre jobban eltávolodik a természettől. Az ökopszichológia szerint, amely az élőlények és növények pszichológiai hatásait vizsgálja az emberi pszichére, a természettel való megbomlott emberi kapcsolat okozza a legtöbb mentális betegséget és a megnövekedett stresszt.

Növényekkel az inspiráció szolgálatában

A munkahely kialakításának egyik legfontosabb eleme, hogy illeszkedjen az ott dolgozók igényeihez. A zöld környezet és a növények számos területen fejtik ki pozitív hatásukat. Csökkentik a munkahelyi stresszt, nyugalommal töltenek el, inspirálnak és cselekvésre késztetnek, valamint növelik a dolgozók általános jóllétét. Minél jobban érzi valaki magát a munkahelyén, annál jobban fog teljesíteni!

Hogyan hozhatjuk közelebb a természetet?

A természettel való kiegyensúlyozott kapcsolat helyreállítása elengedhetetlen a munkahelyünkön is. Hogyan lehetséges bevinni a természetet az irodák falai mögé? Erre mutatunk néhány példát.

A legfontosabb alapelvek a biofílikus design kialakításában a következők:

  • minél több és változatosabb növényzet,
  • dinamikus világítás,
  • természetes anyagok használata,
  • nagy ablakok, lehetőleg kilátással a természetre vagy természetes elemekre.

A legzöldebb irodák a világ körül

Az alábbiakban mutatunk néhány példát a természet közeli designra, amely jelenleg toptrend az irodapiacon:

 

McCann Erickson, New York, Kép: Tom Dixon

Ljubljana Chamber of Commerce and Industry, Kép: Zare Modic

Selgas Cano, Madrid, Kép: Iwan Baan

A biofília számtalan jótékony hatással bír az emberi pszichére. Ezek az irodák a legjelentősebb példák a biofílikus design megvalósítására, azonban, ha ma már csak egy növényt is vásárolsz az irodádba, már változásokat érhetsz el a dolgozói elégedettségben és produktivitásban!

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Business News Daily)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés