hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ergonómia & egészség

Laptopon dolgozol? Így kerüld el, hogy a gerinced bánja!

A sok laptophasználat hát- és nyakfájdalmakhoz vezethet. Mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket a káros következményeket? Ehhez hozott a HR Doktor 7 tanácsot.

1. Vegyük ki a laptopot az ölünkből!

Még akkor is, ha nincs előttünk egy íróasztal, érdemes a laptopot kivenni az ölünkből, vagy legalább egy kicsit megemelni, mondjuk úgy, hogy rátesszük egy táskára vagy egy könyvre. Ha ugyanis úgy dolgozunk, hogy a gép az ölünkben van, kénytelenek vagyunk kissé előre hajolva gépelni. Ezzel a nyaki gerincet nagyon megterheljük, ami hosszú távon fájdalmas következményekkel jár.

2. Emeljük feljebb a laptopot!

Ha van előttünk íróasztal, amire rá tudjuk tenni, akkor is érdemes a megszokottnál kicsit magasabbra helyezni a laptopot. Erre a célra már vannak külön állványok, de néhány könyv is megteszi. A lényeg, hogy ha egyenesen előre nézünk, akkor a szemünk a képernyő felső harmadával legyen egy vonalban. – Ezt az általános szabályt azonban mindenki maga ellenőrizze, hogy rá is érvényes-e! Ugyanis sok egyéni körülménytől is függ a megfelelő képernyő-elhelyezés, sőt egy-egy személynek is változhatnak az igényei az idő múlásával.

3. Használjunk külön billentyűzetet és egeret!

Ha lehetséges, akkor ne a laptop beépített billentyűzetét és egerét használjuk, hanem külső eszközöket. Így megtehetjük, hogy a billentyűzetet olyan magasra tesszük, ami a legkevésbé terheli a kart és a vállat. Az a legjobb, ha a könyök 90 fokos szögben hajlik és viszonylag közel van a testünkhöz, miközben írunk.

4. A talp legyen a padlón!

Előfordulhat, hogy kissé meg kell emelni a székünket, hogy a karunk és a csuklónk az íráshoz a lehető legkényelmesebben helyezkedhessen el az asztalon. Eközben figyelni kell arra, hogy a talpunk a földön vagy egy lábtámaszon nyugodjon. A láb megfelelő helyzete ugyanis csökkenti a gerincre nehezedő terheket.

5. Szerezzünk be egy ergonomikus széket!

Ideális esetben minden irodában dolgozónak ilyen széken, esetleg egy fitness labdán kellene ülnie. Az ergonómikus széken való úgynevezett dinamikus ülés ugyanis segít az egészséges és helyes testtartás kialakításában, ami a legjobb módja a hát- és nyakfájdalmak megelőzésének.

6. Iktassunk be szüneteket!

Még ha nagyon feszített is a munkatempó, akkor is érdemes bizonyos időközönként szünetet tartani. Nemcsak azért, hogy együnk, hanem hogy átmozgassunk a testünket. Ha ilyenkor kicsit megdolgoztatjuk a nyak, a váll, a hát, a kar és láb izmait, nyújtunk, járkálunk egy kicsit, a testünk meghálálja a későbbiekben.

7. Váltsunk álló asztalra!

Egyelőre még ritkaságnak számít, de egyre több irodában kísérleteznek azzal, hogy a munkaidő egy részében nem ülve, hanem úgynevezett álló asztaloknál dolgoznak. Kutatások szerint azok, akik a munkaidejük legalább felében így dolgoznak, nemcsak arról számoltak be, hogy mérséklődött a hátfájásuk, hanem egyéb előnyökről, például a vérnyomásuk csökkenéséről is.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

hirdetés