hirdetés
hirdetés

Jövőbiztos kompetenciák

Kompetenciák, melyekre 2020-ban biztosan szükséged lesz!

Valószínűleg Te is nap mint nap érzed, látod, hallod, tapasztalod, hogy elképesztő nagy változásban van a világ. Ember legyen a talpán, aki ezt időnkénti szorongás, lemaradás érzés, önmaga megkérdőjelezése, vagy ellenállás/tagadás nélkül, vegytiszta lelkesedéssel fogadja. Akkor mégis mihez kezdj? Adaptálódj, az már eddig is sokszor bejött! Márton Mónika, Legacy Kft. ügyvezetőjének blogbejegyzése.

Ha ezeket az érzéseket detektálod magadban, nyugodj meg, egyrészt nem vagy egyedül, másrészt pedig ez a változásra adott természetes reakció. Túl az első vészreakciókon, van választásod, mégpedig az, ami már sok helyzetben bevált az evolúció során: alkalmazkodj a megváltozott körülményekhez.

Amitől ez most különösen izgalmas - és még sosem volt ilyen jelenség -, hogy nem konkrét dologhoz kell adaptálódnod, hanem ahhoz, hogy mindig és egyre gyorsabban fognak változni a dolgok.

Mit is jelent ez a kompetenciák terén?

A World Economic Forum riportja alapján 2020-ban a következőkre lesz szükséged:

  • érzelmi intelligencia,
  • ügyfélközpontúság,
  • people management,
  • mások koordinálása,
  • tárgyalástechnika,
  • véleményformálás és döntéshozatal,
  • komplex problémamegoldás,
  • kritikai gondolkodás,
  • kreativitás,
  • kognitív flexibilitás.

Ha jól megfigyeled ezeket a kompetenciákat, nagyjából a fele arról szól, hogy hogyan bánj magas szinten a saját és mások érzéseivel, illetve hogyan kapcsolódj másokkal, legyenek ők a beosztottjaid, az ügyfeleid, a csapatod, vagy az üzleti partnered. Itt rögtön meg is nyugodhatsz, hiszen ez eddig sem volt másként. Azonban az is látszik, hogy minél inkább előtérbe kerül a fejlett technológia, a robotika, a mesterséges intelligencia, annál fontosabbá válnak bizonyos soft kompetenciák.

A fenti készségek másik nagy csoportja a gondolkodáshoz, kognitív képeségekhez kapcsolódik. Mielőtt megijednél, hogy ebben hogyan lehetsz jobb, jó ha tudod, hogy azt már bizonyították a neurológusok, hogy az agy fejlődése nem áll meg fiatal felnőttkorban, ahogyan azt korábban hitték.

Bár a fenti felsorolás nem tartalmazza, van még egy kompetencia, amit fontos elsajátítanod, ez pedig a lassulás és jelenlét képessége. A gyorsulásra válaszolhatsz gyorsulással is, de az hosszútávon nem válik a javadra. Azonban, ha képessé teszed magad arra, hogy a gyorsuló világban is tudj lassulni, jelen lenni, akkor elegendő mentális, érzelmi, fizikális és kapcsolati tartalékot raksz össze, és lesz mihez nyúlnod akkor, amikor pörgéssel kell válaszolnod a pörgésre.

A lassulást máris elkezdheted gyakorolni, az ünnepek kiváló terepet adnak ehhez!

Márton Mónika, A Legacy ügyvezetője, szervezetfejlesztő, tréner, coach a Legacy Coachképzés szakmai vezetője
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés