hirdetés
hirdetés

Testi-lelki egészség

Két relaxációs technika, melyek segítenek ellazulni munka közben is

A folyamatos stressz rendkívül káros hatással van a testi és lelki egészségünkre. Cikkünkben éppen ezért két olyan relaxációs technikát mutatunk be, amit bárhol-bármikor elvégezhetünk, ha éppen úgy érezzük, hogy átcsaptak a fejünk felett a hullámok. Akár az irodában, ebédszünetben is!

Miért káros a munkahelyi stressz?

Napjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, sokunk küzd mindennapi stresszel életünk ezen színterén is. A tartós feszültség azonban nagy szerepet játszik bizonyos zavarok, betegségek kialakulásában, például koncentrációzavar, teljesítménycsökkenés, kimerülés, alvásproblémák, fejfájás, gyomorbántalmak, depresszió vagy a burn-out szindróma. A szorongás egész testünkre hatással van, nincs olyan szerv, amit a stressz egy idő után ne tudna megbetegíteni.

Könnyen beláthatjuk, hogy a stressz mindannyiunk életében jelen van, teljesen kizárni nem igazán tudjuk, de megtanulhatjuk kezelni! Például az alábbi két relaxációs technikával; ezeket bárhol, bármikor elvégezhetjük, tényleg csak rajtunk múlik, hogy szentelünk-e rá időt és energiát.

1. Kontrollált légzésrelaxáció

Régóta ismeretes, hogy a légzésünk tudatos irányításával képesek vagyunk némiképp lenyugodni. Nem véletlenül mondogatjuk folyton egymásnak: „Vegyél egy nagy levegőt!”. Ahhoz azonban, hogy a kívánt hatást maximalizáljuk, érdemes elsajátítanunk a hasi légzést technikáját, ami egyáltalán nem nehéz, csak némi gyakorlás kell hozzá. A hasi légzés előnye a mellkasi légzéssel szemben, hogy nem felszínes, sokkal mélyebb, ezáltal nagyobb a hatásfoka. A kontrollált légzésrelaxáció során nem kell mást tennünk, mint lassan, kontrollált módon, 3 másodpercen át beszívni a levegőt az orrunkon át a hasunkba, kb. ugyanennyi ideig benntartani a levegőt, majd a szájon át kifújni, szintén 3 másodpercen át. Ezt a gyakorlatot érdemes minél többször elismételni, ha úgy érezzük, hogy valamiért stresszesebbek vagyunk a kelleténél. A kontrollált légzésrelaxáció hatása, hogy ellazítja az izmokat, szabályozza a szívverés ritmusát, ennek következményeként pedig lenyugtat.

2. Progresszív izomrelaxáció

A PIR-nek is rövidített progresszív izomrelaxáció szintén egy gyorsan elsajátítható relaxációs technika. Azon alapul, hogy az izmok megfeszítésével és ellazításával pozitív hatást tudunk gyakorolni a testünkre és lelkünkre egyaránt, hiszen ritka, hogy testi ellazulás mellett feszült legyen az elme. A PIR során az izmainkat szisztematikusan ellazítjuk, aminek hatására az elme megnyugszik és oldódik a feszültség. A progresszív izomrelaxáció szintén olyan gyakorlat, amit bárhol, bármikor elvégezhetünk, akár az irodában is, egy stresszesebb nap során. Nem kell mást tennünk, minthogy kiválasztunk egy izomcsoportot, pl. a kézfejet ökölbe szorítjuk, majd a feszítés elengedése után az izmok reflexes elernyedését követve ellazítjuk az izmokat. Ennek többszöri ismétlésével elvonhatjuk a figyelmünket a nyugtalanító problémákról, hiszen csak az izom ellazítására fókuszálunk. Ezzel a gyakorlattal kiválóan csökkenhető a stressz és a szorongás.

Érdemes kipróbálni mindkét fenti módszert, és megfigyelni, hogy melyik tetszik jobban, melyik segít leginkább. Utána már nincs más dolgunk, mint rendszeresen gyakorolni!

A cikk a Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés