hirdetés
hirdetés
hirdetés

Coaching esettanulmány

Karrier coaching: hogyan tovább?

Karrier coachként az a tapasztalatom, hogy az emberek jelentősen alulértékelik magukat, és alábecsülik tapasztalataikat, amikor az esélyeiket latolgatják a munkaerőpiacon. Amikor valaki megkeres, mindenekelőtt azt tartom fontosnak, hogy megértse, milyen rengeteg tudásbeli és tapasztalati tőkét halmozott már fel életében, amit új körülmények között másképp, újfajta munkában is használni tud majd. Ha valaki el meri hinni, hogy valójában milyen sok elvárásnak meg tud felelni, akkor lesz képes arra, hogy elég eredményesen képviselje magát a munkaerőpiacon, és bátran változtasson, ha szeretne. Ehhez sokszor csak arra van szükség, hogy más nézőpontból tekintsen magára, újfajta megközelítésből.

Ha munkát keresünk, vagy vezetőinkkel a jövőnkről tárgyalunk, az ahhoz hasonlít, mintha értékesítenénk valamit. Mindkét esetben mélyen kell hinni a termékben, ez esetben saját képességeinkben, tapasztalatunkban, tudásunkban.

Csak rajta!

Erika 37 éves, határozott karakterű, tehetséges közgazdász. Egy kis faluból küzdötte fel magát önerőből egy főiskola pénzügy-számvitel szakára. Azért választotta az adott főiskolát, mert az volt a legközelebb akkori lakóhelyéhez, az adott szakot pedig azért, mert jó tanuló lévén tanárai szerint odavaló volt. Ebből következően pénzügyi jellegű munkakörökben dolgozott. De folyamatosan úgy érezte, valahogy nincs a helyén, pedig amikor megkeresett engem, elegáns környezetben, jó fizetésért dolgozott egy multinacionális cég pénzügyi osztályán.

Napi feladatai elvégzése nem okozott neki problémát, vezetői a legjobb munkatársak közé sorolták, előmenetel lehetőségével kecsegtették. Energikusságából, önállóságából és határozottságából következően rendszeresen voltak ötletei, és javaslatokat tett a munkával, szervezéssel, környezettel kapcsolatban, amit viszont vezetői nem fogadtak szívesen. Ez demotiválta. Átlátta a nagy szervezet működésével együtt járó „politikai” csatákat, amivel nehezen tudott azonosulni. Problémája sokrétű volt, de talán abban foglalható össze, hogy úgy érezte, vannak olyan képességei, amelyek kibontakoztatásához drasztikusan más környezetre, tevékenységre lenne szüksége, ám félt a változtatás kockázataitól.

Erika kommunikációs problémákkal küzdött, nagyon nehéz volt diplomatikusan viselkednie konfliktushelyzetekben. Az is nehéz volt számára, hogy kevésbé jó képességű munkatársakkal és vezetőkkel türelmesen tudjon együttműködni. Nehezen tudta visszatartani véleményét olyan esetekben is, amikor a hierarchia megkívánta a szintek és tisztek betartását. Konfliktusos egyénisége miatt magánéletében és munkahelyén is bajba került már, ám ezek a tulajdonságok kevésbé zavaróak egy magánvállalkozásnál. Találkozásaink során sikerült elérni, hogy jobban megismerje személyisége és képességei erősségeit és korlátait.

Ötletessége, bevállalósága, személyiségének kifelé irányultsága, kezdeményezőkészsége és kapcsolatteremtő képessége miatt világossá vált, hogy bátran foghat bele álmai megvalósításába: egy szolgáltató/vendéglátó-ipari karrier és később magánvállalkozás felépítésébe. Viszont mivel már több mint tíz éve multinacionális közegben dolgozott, félt az anyagi visszaeséssel járó „újrakezdéstől”, és attól is, hogy pénzügyes életrajza miatt nem nyílhat meg számára más terület. Ezért nem mert belevágni semmilyen változtatásba.

A coaching során azonban olyan mértékben nyilvánvaló lett számára, hogy ez az útja, hogy fejest ugrott a mélyvízbe, és azóta már sikeres vendéglátó-ipari szakember és vállalkozó, aki élete legjobb döntésének tekinti, hogy meg merte lépni a bizonytalansággal járó változtatást. Pénzügyi tapasztalatát pedig vállalkozásában is kiválóan kamatoztatja.

 

Önbizalomhiány és karrier

Gergely 35 éves, műszaki egyetemi végzettségű projektmenedzser volt egy ipari gyártó cég magyarországi üzemében. Amikor megkeresett, nagyon zaklatott volt, kimerültnek látszott, és teljesen el volt bizonytalanodva önmagában. Hiába volt rendkívül jól hangzó munkahelye és magas fizetése, hiába irigyelte a külvilág, boldogtalan volt a munkájában, mert úgy érezte, nem tud nemet mondani, nem tud kiállni magáért, nem értékelik az eredményeit. Elmondta, hogy a vállalatnál több projektvezető dolgozik, akik közül ő a legfiatalabb, és ő tudja legkevésbé hárítani az utolsó pillanatos, ésszerűtlen feladatokat, ő dolgozik a legtöbbet. Ő az, aki nem tud elmenni szabadságra, és még kellő önállósággal sem rendelkezik.

Ez már a többedik olyan munkahelye, ahol először jól mennek a dolgok, majd egy vezetőváltás eredményeképpen, önállóságának megnyirbálása miatt rossz viszonyba kerül új főnökével. Ezen a ponton szokott elmenekülni. Ezúttal is erre készült, azért keresett meg, hogy segítsek olyan másik állást találni, ahol talán nem kerül ilyen helyzetbe. Iskoláit mindig kitűnő eredménnyel végezte, az egyetemen pedig évfolyamelső volt. Rendkívül jó eszű, rendszerlátó és lelkiismeretes szakember volt. Látta, hogy valahogy munkahelyről munkahelyre ismétlődik a minta, hogy jól teljesít, majd elfárad, és végül elmenekül, de nem tudott változtatni rajta. „Arrogáns a főnök, nem tudom megvédeni magam” – tért vissza a problémája. Kiderült, hogy nemcsak a munkahelyén, de a magánéletében is komoly önérvényesítési problémái voltak. Önértékelési és önbizalom-problémákkal küzdött, úgy érezte, vele van valami baj, nincs oka hinni magában. Találkozásaink során képes volt felismerni a mintát, hogy milyen mélyen alulértékeli magát, és a családi okra is fény derült. Megértette, hogy csak akkor tud átlépni a „szembeszáll vagy menekül” dilemmában a szembeszáll oldalra, ha mélyen el meri hinni saját értékességét.

Az érdekérvényesítés erősítésére részletesen végigmentünk gyakorlati napi példák hosszú során, mi történt a konfliktusban, és milyen opciók mentén kezelhető az adott helyzet. Az adta számára a lendületet a továbblépéshez, hogy felismerte, nehézségeit javarészt valójában ő generálja magának. Elhatározta, hogy bátor lépést tesz a napi konfliktusok során, kiáll az elképzelései mellett. A felvállalt konfliktushelyzet meglepetést tartogatott számára, világossá vált, hogy a cégen belül valójában sokkal magasabb az ő szakmai és emberi reputációja, mint amit el mert képzelni, több szinttel magasabban dolgozó vezetői elfogadták és támogatták javaslatát az adott kérdésben. Röviddel ezután két társosztály vezetője is felajánlotta, hogy dolgozzon velük.

Tomori Nóra
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés