hirdetés
hirdetés

Pay gap

Izlandon áthidalják a nemek közti bérszakadékot

Izlandon törvény tiltja, hogy ugyanazért munkáért kevesebbet kapjanak a nők, mint a férfiak. Ezzel a lépéssel a szigetország olyat tett a nőkért, amit még egyetlen másik ország sem. És hol tart Magyarország Izlandhoz képest? Néhány lépéssel lemaradva…

Izlandnak eddig is szívügye volt a béregyenlőség kérdése. Zsinórban kilencedik éve kerül be a legjobbak közé a bérszakadék felszámolására tett törekvések tekintetében.

Az új szabályozás értelmében, minden huszonöt főnél több munkavállalót foglalkoztató cégnek kötelessége megszerezni egy kormányzati tanúsítványt, ami igazolja a béregyenlőséget, különben komoly bírságok elé néznek.

„Az új szabályozás egy olyan folyamatnak a kezdete, ami biztosíthatja, hogy a cégek és a vállalatok végre egyenlően értékeljék ugyanazt a befektetett munkát nemektől függetlenül.” – mondta Dagny Osk Aradottir Pind, Izlandi Nőjogi Szövetségének igazgatósági tagja

Aradottir Pind hozzátette, hogy Izland példáját látva, globálisan ráeszmélhetnek a különböző országok, hogy ez egy szisztematikus probléma, amit új módszerekkel kell megoldani. Évszázadok óta beszélnek erről a nők, de eddig süket fülekre találtak. Az izlandi szabályozás célja, hogy felhívja a figyelmet a létező egyenlőtlenségekre.

Mi a helyzet itthon?

A Paylab.com nemzetközi bérösszehasonlító portál szerint hazánkban átlagosan nyolc százalékkal keresnek kevesebbet a nők ugyanabban a pozícióban, mint a férfiak. A közép-kelet-európai régióban átlagosan kilenc-huszonnégy százalékkal alacsonyabb a nők fizetése. Ez többek között az alulfizetett pozícióknak, a szülési szabadságok hátráltató erejének és a női felsővezetők alacsony számának tudható be.

Forrás: paylab.com

Az is kiderült, hogy a pályakezdők nagyjából egyenlő esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon. Azonban a férfiak sokkal magabiztosabban és asszertívebben beszélnek a bérkérdésről: átlagosan tizennégy százalékkal magasabbak a fizetési igényeik. Ha ezt sikerül kiharcolniuk, akkor évente akár egyhavi fizetéssel is többet kaphatnak, mint a nők.

A kor előrehaladtával tovább nő a szakadék

A harmincöt-negyvennégy közötti korosztály között mutatkozik a legnagyobb bérkülönbség. Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy ebben az életkori sávban a nők már többnyire túl vannak a szülési szabadságon, ami (bár nem kéne így lennie) lemaradást és hátrányt eredményez a karrierútjukban.

(Kiemelt kép: Clive Rose/Getty Images)

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés