hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ki a zöldbe

Iroda a szabadban: már nem álom!

Ha valaha is éreztük úgy egy szép tavaszi vagy egy szikrázó napsütéses nyári napon, hogy egyáltalán nem bírunk a munkánkra koncentrálni, mert folyton azon kapjuk magunkat, hogy kibámulunk az ablakon, akkor jó, ha tudjuk: ez a munkavégzésünk szempontjából sem eretnek gondolat.

A természetes környezet és a szabad levegő ugyanis nagyban hozzájárulhat nemcsak a jó hangulatunkhoz, de a munkánk hatékonyságához is. Az egyéni megoldások mellett az irodakomplexumok szabadtérimunka-baráttá alakítására is találhatunk jó példákat.

Stephen Kellert, a Yale társadalomökológiát kutató professzora szerint a természethez kapcsolódás alapvető szerepet tölt be a jóllétünkben és abban a képességünkben, hogy a munkánkban produktívak legyünk, és a lehető legjobban teljesítsünk. A Google-nél például annyira tudatában vannak ennek, hogy a dizájnjukat is a biofíliára alapozták.  A biofil irodák trendjéről és előnyeiről korábban már mi is írtunk, például itt  és itt.

Kutatások bizonyítják: ahhoz, hogy elégedettek és termelékenyek legyünk a munkákban, többre van szükségünk egy hűvös, légkondis irodánál és a hosszú vakációknál. Mindezek mellett elengedhetetlen olykor a levegő-, hőmérséklet- és közegváltozás. Kell a stimuláció, ami kiszakít az irodai környezet egyhangúságából, és szükségünk van annak a lehetőségére, hogy kapcsolatba léphessünk a külvilággal.

Íme három ok, hogy miért is annyira fontos ez.

1. Csökkenti a stressz-szintedet

A laborokban az állatok folyamatos stresszben élnek. Ezt náluk természetesen nem a sok munka vagy a befizetendő számlák okozzák: azért stresszesek, mert a környezet annyira különbözik a természetes közegüktől. Elég, ha csak a sok, emberi eredetű behatásra gondolunk: légkondicionálók, mesterséges fények, fel-lekapcsolt fűtés, széktologatás hangjai…

Az állatoknak ez nem természetes közeg. És ugyanez igaz ránk is, még ha mi ezt hajlamosak vagyunk el is felejteni.

2. Felkelhetsz az  életveszélyes irodai székből

Nem mondunk azzal sok újat, hogy az egész napos ülés drasztikusan megnöveli a mindenféle betegségek kialakulásának esélyét, ideértve több halálos betegséget is. Ha időnként a természetben is dolgozunk, ezzel megtörjük az irodában ülés folyamatosságát, és kielégíthetjük egy alapvető biológiai szükségletünket: vagyis mozoghatunk.

3. Elvonja a figyelmedet: jó értelemben

A munka elvégzése koncentrációt igényel, ez igaz. De egyensúlyt kell tartanunk. Éppúgy, mint ahogy egy kiadós edzés után is szükségünk van arra, hogy kifújjuk magunkat, az irodai munkával is ugyanez a helyzet. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy egy parkban tett séta fejlesztette a résztvevők kognitív készségeit.

De hogyan lehet megvalósítani ezt?

‒ Szerelkezz fel mindennel, ami kell a szabadtéri munkavégzéshez!

Nem cipelhetjük ki az íróasztalunkat, a székünket és az asztali számítógépünket a parkba, de a laptopunkat vagy a tabletünket igen.

Ha rendszeres szabadtéri munkát tervezünk, akkor keressünk olyan laptopot vagy tabletet, aminek tükröződésmentes képernyője van. Egyes cégek még kifejezetten kültéri használatra készült laptopokat is kínálnak. Ha nem állunk készen ekkora beruházásra, akkor is érdemes beszerezni legalább egy laptoptáskát, ami megvédi az eszközeinket a leeséstől, az ütődéstől és a napfénytől.

‒ Kapcsolódj szabadon!

Mindez szép, de wifi nélkül nem tudsz létezni? Ha nincs akkora szerencséd, hogy van a közeledben wifieléréssel rendelkező park vagy egyéb zöldterület, akkor a telefonod wifi-hotspotként való használata segíthet. Ha épp csak a hátsó kertbe ülsz ki dolgozni, akkor egy wifi-jelelerősítőt lehet érdemes üzembe helyezni.

‒ Irány az árnyék!

A tűző nap igazi rémálommá válhat, amikor valamelyik kütyünkkel próbálunk dolgozni. Így aztán jobban tesszük, ha egy árnyas helyszínt keresünk magunknak, például egy fa alatt vagy egy kávézó előtt. Stresszes és nem is valami egészséges egész nap hunyorogva bámulni a képernyőt – arról nem beszélve, hogy az eszközeinkkel is jobbat teszünk, ha nem tartjuk őket egész nap a tűző napon. Ha közel s távol nem találunk árnyékot, akkor felállíthatunk egy napernyőt, vagy akár egy efféle hasznos kis eszközbe is invesztálhatunk.

‒ Találd ki, hogy juss ki!

Sokféle útja-módja van annak, hogy kivigyük a munkát a szabadba – de olykor igényel némi kreativitást. Ha például nincs elérhető közelségben park, akkor vigyük ki a meetinget a parkolóba, és a megbeszélés közben sétáljuk körbe az épületet vagy a háztömböt! Az odakint töltött idő és a friss levegő garantált hatással lesz a hangulatunkra és a produktivitásunkra, és a nap hátralévő részében egészen más színben fogjuk látni a világot.

Ma könnyebb, mint bármikor

A munkát kivinni a szabadba ma könnyebb, mint bármikor. Legtöbbünk számára a digitális munka annyit jelent, hogy megszabadultunk a papírkötegtől – ez pedig nagyban megkönnyíti azt, hogy odakint dolgozhassunk. Ráadásul ma már olyan irodaházak is léteznek, ahol lehetőség van az irodakomplexumon belül a szabadtéri munkavégzésre – friss hírek szerint a most (2018 III. negyedévében) nyíló Mill park irodakomplexumban is lesz például lehetőség erre. "A Mill Park tágas 5 500 m2-es multifunkcionális kertje többféle lehetőséget is kínál. Lesznek itt kültéri fitneszgépek, csocsó- és pingpongasztalok, éttermek valamint olyan tereket is kialakítanak, amelyek alkalmasak közös programok szervezésére vagy a kiépített WiFi és áramforrásoknak köszönhetően szabadtéri munkavégzésre is. Mindezek a megoldások a bérlők és vendégeik jóllétét, munkahelyi kényelmét hivatottak szolgálni." - írják mai sajtóközleményükben.

A Mill Park látványterve

A Mill Park látványterve

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés