hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egészség

Inkább teázz, mint kávézz a munkahelyen! Megmondjuk, miért.

Egy kínai kutatás 1998 óta 100 ezer felnőtt táplálkozási szokásait követte nyomon, és arra jutott, hogy akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen fajtájú teát, átlagosan másfél évvel tovább éltek – számol be a Qubit.

A rendszeres teafogyasztóknál felére csökkent az agyvérzés és a szívbetegségek kockázata, és harmadára a korai elhalálozás – ellentétben azokkal, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A rendszeres teaivók csoportjába azok a résztvevők kerültek, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak teát. 

A legjobb eredményeket azoknál a felnőtteknél mérték, akik leginkább zöld teát fogyasztottak.

A szakértők a tea titokzatos védő hatását a levelekben található polifenoloknak tulajdonítják. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületek, és számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. 

Egészségmegőrző hatásukat számos tanulmány vizsgálja napjainkban is. Az eddigi kutatások szerint a polifenolok növelik az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást és a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét. Emellett ellenállóbbá teszik az immunrendszert, ezáltal védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. A zöld tea leveleiben különlegesen magas koncentrációban vannak jelen a polifenolok.

tanulmány eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology-ban hozták nyilvánosságra. A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a világon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A védőhatás kifejlődéséhez azonban elengedhetetlen a tea hosszú távú és rendszeres fogyasztása – összegezte az eredményeket a kutatást vezető Hszinjang Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa.

Gara Tícia
a szerző cikkei

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés