hirdetés
hirdetés

Az álláskeresés 4 fázisa

Így tudunk érzelmileg felkészülni az álláskeresés folyamatára

Ha valaki munkakeresésbe vágja a fejszéjét, akkor szüksége lesz egy rakat kitartásra, energiára és elkötelezettségre. A Randstad USA által készített felmérés szerint az álláskeresés átlagos időtartama 5 hónap, a résztvevők 82 %-a pedig az álláskeresést stresszes tapasztalatnak éli meg. Adunk néhány tippet, melyek segítik az egyes szakaszok túlélését.

1.     fázis: az elindulás

Ez tűnik a legegyszerűbb szakasznak, ugyanis ilyenkor az energiaszintünk még magas és optimistán állunk az álláskereséshez. Annak az eldöntése mögött, hogy miért is vágunk bele egy új munkahely keresésébe, számos ok meghúzódhat, ha azonban már elköteleztük magunkat, minél előbb vágjunk bele a folyamatba. Első lépésként dolgozzunk az önéletrajzunkon, igyekezzük azt a vágyott munkához illeszkedően elkészíteni vagy átalakítani, és LinkedIn profilunkat is frissítsük fel. 

 2.     fázis: lehetőségek felkutatása 

Ebbe a fázisba érdemes mihamarabb elérkezni, mert innentől számítva még hosszas folyamat következhet, míg megkapjuk az első ajánlatunkat. Kezdjünk el álláshirdetéseket nézegetni, ismerőseinket kifaggatni, hogy tudnak-e valamilyen hozzánk passzoló lehetőségről, nyitott állásról. Ne feledjük, vannak olyan pozíciók, melyeket meg sem hirdetnek, mert a belső ajánlási rendszerre bízzák első körben. Lehet, hogy kínosnak vagy kiszolgáltatottnak érezzük magunkat amiatt, hogy másoktól kell segítséget kérnünk, de gondoljunk arra, hogy fordított esetben mi is segítenénk, és egyáltalán nem néznénk le a másikat amiatt, hogy mer segítséget kérni. Arról nem is beszélve, hogy mi is szívesebben fogadunk el egy olyan állást, amiről már hallottunk egy ismerősünktől, aki ismeri a munkakörülményeket, a légkört, a vezetőt és a kollégákat. 

 3.     fázis: az interjúzás 

Bár egyesek élvezik az interjúzást, másoknak ez egy stresszes folyamat. A frusztráció pedig leginkább abból adódik, hogy nagyon kevés időnk van arra, hogy eladjuk magunkat és meggyőzzük a munkáltatót, hogy minket válasszanak. Ha úgy érezzük, minden interjúról úgy jövünk ki, hogy valamit csinálhattunk volna jobban is, ezzel nem vagyunk egyedül. Utólag végiggondolva mindenre van egy jobb forgatókönyvünk, de tudatosítsuk magunkban, hogy az interjúztatók is tisztában vannak azzal, hogy a jelöltek izgulnak.

Ebben az időszakban számolnunk kell azzal, hogy sok olyan interjún kell részt vennünk, amik végül nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezenkívül a kudarc átélésére is fel kell készülnünk, hiszen előfordulhat, hogy nem minket választanak a kinézett pozícióra. Erre leginkább úgy vértezhetjük fel magunkat, hogy törődünk mentális jóllétünkkel: sportolunk, fejlesztjük magunkat, pozitívan gondolkodunk és tudatosítjuk erősségeinket. Érdemes a negatív tapasztalatokat átkeretezni, és átgondolni, hogy valójában miért nem minket választottak: lehet, hogy nem illettünk volna a csapatba, vagy a vezető, aki jobban ismeri a munkakört, mégsem tartja azt hozzánk passzolónak.

A kutatások azt mutatják, hogy az önértékelés szorosan korrelál az érzelmek szabályozásával. Természetesen ezek az interjúélmények arra is kihasználhatók, hogy tanuljunk, fejlődjünk, ám a legtöbb észlelt hiba nagyon kicsi ahhoz, hogy aggódjunk miattuk, és valószínűtlen, hogy megismétlődnek. 

Néhány extra tipp az interjúk „túléléséhez”:

  1. Érkezzünk kipihenten, együnk és igyunk előtte!
  2. Kényelmes ruhát vegyünk fel, amiben nem feszengünk, és ami hozzásegít minket ahhoz, hogy magabiztosabbnak tűnhessünk!
  3. Ha hosszabb ideje nem interjúztunk, nézzünk utána, milyen tipikus kérdések fordulnak elő egy ilyen helyzetben, ezek segítenek a felkészülésben és a félelmek csillapításában. Szorongás ellen a légzőgyakorlatok és a meditáció is hatásos!

4.     fázis: a tárgyalás

Az ajánlat megtétele egyértelmű jele a sikernek. Vannak, akikben a tárgyalás szorongáskeltő, így ehhez a szakaszhoz is adunk néhány tippet. Használjuk ki a tárgyalási lehetőséget, hiszen az itt megbeszélt bér és juttatások (akár a home office részletei, vagy a munkaidő) kihatnak későbbi munkahelyi elégedettségünkre is. Minden esetben törekedjünk arra, hogy magasabb összeget kérjünk, mint amit mindenképpen szeretnénk hazavinni, hiszen ebből a vezető valószínűleg még alkudni fog. Attól pedig nem érdemes félni, hogy az ajánlatot kéréseink miatt visszavonják. A munkáltató számára ugyanúgy hosszú folyamatot jelent a pozíció betöltése, mint az álláskereső számára, és ha egy jó jelöltre bukkannak, nem könnyen eresztik el. 

Egy új és jobb munka megkeresése próbára teszi a lelki ellenállóképességünket, és a kitartásunkat, de érdemes végigcsinálni a folyamatot, hiszen végül megéri az erőfeszítés.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés