hirdetés
hirdetés

Munka is, család is?

Igazi kincs és rejtett tartalék ez a munkavállalói réteg – figyeljünk oda rájuk!

„Nem vesznek vissza GYES után!” „A családos munkavállaló hatékony munkaerő, jól gazdálkodik idejével." ...Hogyan gondolkodnak a szülők és a munkaadók a munkába való, GYES utáni visszailleszkedésről? Országos online kutatása során a kisgyermekes szülők (vissza)foglalkoztatásának témakörét járta körül a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és együttműködő vállalati partnerei, a British Telecommunications (BT), az ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife.

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a kutatás kimutatta, hogy a szülők 46%-a folytatta munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68% ugyanabban, 17% más, 10% viszont alacsonyabb pozícióban folytatta munkáját. A válaszadók 43 %-a biztosra veszi, hogy visszaveszik, 23 %-uk viszont egyáltalán nem biztos ebben. A munkavállalók legnagobb részének vélekedése szerint a gyermek 2 éves kora utáni visszatérés lehet sikeres. Kiderült, hogy az apák tekintélyes hányada, 38%-a vállalná a huzamosabb ideig tartó távollétet.

Mi biztosítja a sikeres visszatérést?

A sikeres visszatérés záloga a munkavállalók szerint a fokozatos visszatérés és a rugalmas munkavégzési formák lehetősége, valamint a több bölcsődei kapacitás megteremtése.

Mint azt a kutatás is megerősíti, érdemes kereteket szabni a két-három év távollét alatti kapcsolattartásnak, témává emelni, közösen megtervezni a munkába való visszatérést.

Rugalmas, fokozatos, atipikus

A kutatás kimutatta, hogy a cégek 69–75% tartja nyilván a GYED/GYES-ről visszatérő szülőket. A sikeres visszatérést a cégek – csakúgy, mint a munkavállalók – a fokozatos visszatérés és a részmunkaidő lehetőségében látják. A többműszakos munkarend alóli felmentés is elöl szerepel a felajánlott opciók között. A cégek 47%-a szerint a visszatérők elkötelezettek, jól gazdálkodnak idejükkel, és 44%-uk szerint hatékonyan dolgoznak.

A cégek 60%-ának vélekedése szerint a munkaerőhiány enyhíthető, ha több, gyerekgondozásból visszatérő embert tudnak foglalkoztatni. A válaszadók 84%-a szülő, háromnegyedük jelenleg is dolgozik, az otthon lévők négyötöde szülési szabadságon van. A kérdőívet 791 fő töltötte ki, 28%-uk a banki, biztosítási, 11%-uk az egészségügyi szektorban dolgozik.

4 fontos üzenet

A kutatás legfőbb üzeneteit így fogalmazta meg Ujvári Enikő a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Balansz Programjának vezetője:

1. A kisgyermekes program nem csak a nőknek szól! A sikeres munkaerőpiaci re-integráció az egész család ügye. A munkavállalói kitöltők között 10%+ apuka és leendő apuka is elmondta véleményét, akinek közel 40%-a nyitott lenne arra, hogy gyermekével otthon maradjon. 

2. Mérjünk, hogy lássunk! A felmérésben részt vevő cégek nem egészen 2/3 része tartja nyilván a GYED/GYES-ről visszatérő szülőket.

3. Családbarátság = piaci előny. A családbarát működés előnyt jelent a munkaerőpiacon, és pozitív hatása van a munkahelyi légkörre mind a munkavállalók, mind a munkáltatók jelentős többsége szerint.

4. Inaktív állomány = Kincs és rejtett tartalék. A GYED-en, GYES-en lévő kisgyermekesekre értékes potenciálként tekint a válaszadó cégvezetők nagyobb hányada (60%-a).

5. A siker titka a fokozatosság. A kisgyermekes munkavállalók legfontosabb elvárása, hogy fokozatosan (pl. részmunkaidő) térhessenek vissza a munkába, legyenek atipikus foglalkoztatási formák.

A kutatás eredményeiről bővebben itt olvashatnak az érdeklődők.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés