hirdetés
hirdetés

A HR jövője

Ideje megtanulnunk, mi az a hopetism

"Láttam embereket összeomlani, elveszni a kételyek, az önbizalom hiányának labirintusában" – fogalmaz Hudecz Annamária coach, HR-tanácsadó, aki szerint a siker kulcsa az igények megfogalmazására és annak rálátására való nyitottság, egyfajta szembenézés. A szakemberrel a koronavírus-járvány munkaerőpiaci hatásairól, a HR-szakma jövőjéről, illetve arról is beszélgetett a HRCENTRUM, hogy a 2021-es év egyik legnagyobb kihívása a dolgozói motiváció és elégedettség tudatosabb és egyéni szintű támogatása lesz a cégeknél.

Hudecz Annamária a HR-szakma jövőjét az értékteremtésben látja. „Emberi erőforrás menedzsment helyett emberi érték menedzsmentet látok. Már messze nem elégséges évente egy dolgozói elégedettségi felmérést kiküldeni és az eredményeken, akcióterveken dolgozni. Coachingtapasztalataim alapján is vallom, hogy egy dolgozó elégedettsége, hatékonysága a magánéleti elakadások, nehézségek megoldásának segítésével és támogatásával kezdődik természetesen megtartva az egészséges egyensúlyt. Amennyiben vállalatként, támogató környezetként képesek vagyunk nehéz helyzetekben segíteni, nemcsak az elkötelezettség, de a motiváció, a lojalitás, a cégnél eltöltött évek száma is szignifikánsan megemelkedik és nem utolsó sorban a cég sikerességére is hatványozottan hat, ami pedig visszahat a szervezetre, és egy egészséges, stabil növekedési pályára állítja a teljes szervezetet.”

A siker kulcsa: a szembenézés

A szakember úgy gondolja, a multinacionális cégeknél és a KKV-szektorban nagymértékben megegyező elvárások és célok vannak. Ugyanolyan fontos a legjobb jelöltek felkutatása, az elégedettség kiépítése már az első interakciótól kezdve a teljes dolgozói életúton át. Cégmérettől függetlenül nagyon fontos a cégkultúra, a szervezet nyitottsága, rugalmassága, a stratégiai célok megléte és azok nagyon gyors változtatásaira, újratervezésre való képesség. Az üzleti és HR-stratégia összehangolása mindenhol fontos, a vállalati kultúra magasabb szintre fejlesztése, a szervezetben dolgozó kollégák képességének felmérése, a belső karriertervek, a tehetségmenedzsment, szervezetfejlesztés igénye is mindenhol megmutatkozik. Eltérést a HR-igények tudatosságában lát csupán.

A siker kulcsa pedig az igények megfogalmazására és annak rálátására való nyitottság, egyfajta szembenézés – mondja Hudecz Annamária. „Vállalatmérettől függetlenül minden egyes szereplőnek adott a lehetőség, hogy erőforrásaiból profi csapatot építsen ki, vagy időszakos erőforrást, tanácsadói erőforrást vásároljon a piacról, megteremtve a még nagyobb stabilitást, akár nagyobb növekedési pályára is állítva a céget. Talán más a lépték, de a cél ugyanaz számomra, mégpedig támogató és nyitott hozzáállással értéket teremteni minden helyzetben, legyen bármilyen nagy a kihívás.”

A 2021-es évben különösen fontos lesz a mentális fókuszpont erősítése

A szakember a következő fókuszpontokat érzi prioritásnak erre az évre: kivételesen nagy rugalmasság, az erőforrástartalék kialakításának és az ultragyors stratégiai újratervezés képességének megléte, a vírusidőszak alatt megszületett új szakmai és személyes kompetenciák igényére való gyors reagálás, a dolgozói támogatói program minél szélesebb körű alkalmazásában rejlő piaci előny kiaknázása, a még nagyobb dolgozói pénzügyi tudatosságra való felkészítés lehetősége, a dolgozói motiváció és elégedettség tudatosabb és egyéni szintű támogatása, és nem utolsó sorban egy olyan, még erősebb mentális fókuszpont elősegítése, amelyet ő egy új szóval definiál, ez pedig a hopetism.

A teljes interjút itt olvashatod el.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés