hirdetés
hirdetés

Data driven HR, II. rész

Hogyan használd okosan a HR analytics eredményeit?

Data driven HR címmel a Spark Institute egy izgalmas és inspiráló estet szervezett. Bodonyi Dániel előadásában a gyakorlatra helyezte a fókuszt: közelebbről arra, hogyan lehet okosan használni a HR analytics eredményeit. Beszélt többek közt a mérhető ösztönző faktorokról, a megtartásról, a személyre szabott munkavállalói élményekről, és még "digitális útravalót" is adott.

A három előadó közül elsőként Frankó Csuba Dea beszélt  arról a transzformációról, ami az üzleti világban zajlik, beleértve a szervezetek és ezen belül is a munkaerőpiacok átalakulását. Ezt követte Bodonyi Dániel előadása, aki a gyakorlatra helyezte a fókuszt: közelebbről arra, hogyan lehet okosan használni a HR analytics eredményeit.

Számok és a kognitív pszichológia világa

Az új kifejezések vagy divatos szóval élve „buzzword”-ök a HR területén csak úgy repkednek: big data, data driven, HR analytics... De valójában mi rejlik mindezek mögött? Egy sor szám és adathalmaz, amelynek egy része a kíváncsi kognitív pszichológia és neurológia területéről jön – azokról a területekről, amelyek az emberi tevékenységek és viselkedés legnagyobb kutatói.

Motiválni – csak okosan, a számok alapján

Rengeteg tanulmány született már és születik folyamatosan azzal kapcsolatban, hogy nagy mintán megvizsgálva a munkavállalókat bizonyos tendenciák körvonalazódnak: például biztosan lehet azt mondani, hogy a pénz mellett még legalább 10 olyan ösztönző faktor van, amivel több mint 40 millió féle motivációs csomagot lehet kialakítani, hogy megtartsuk a tehetségeinket. Ilyen faktor például a segítőkész munkahelyi környezet, az ambíció, a függetlenség vagy az innováció – és mindezek mellett számos további tényező segíti abban a HR munkáját, hogy a pénzen és a szakmaiságon túl egyénre szabhassa a kompenzációs csomagokat.

Az életkor is számít?

Például az is egy ilyen tanulmánynak köszönhető, hogy immár tudjuk: arra is érdemes odafigyelnünk vezetőként, milyen életszakaszban vannak a kollégák. Nem mindegy ugyanis, hogy pályakezdőkről beszélünk-e, mert őket általában a visszajelzés, a cég és a munkakör presztízse és sok esetben a pénz hajtja a legjobban, míg a 40-eseket inkább az autonómia.
Azt azonban lehet mondani, hogy a digitalizáció korában a legnagyobb luxust egyre inkább a szabadság jelenti.

Adatvezéreltség mögött ott az ember?!

A fejlett és közepesen fejlett országok jelentős részében általános tendencia, hogy egyre kevesebb a jól kvalifikált és megbízható szakértő a munkaerőpiacon – legyen szó bármely iparágról. Ezért egyre égetőbb HR probléma a megtartás. Azok a cégek, akik nem tudják megadni a személyre szabott munkavállalói élményeket a kollégáknak, egyre többször kénytelenek szembenézni a fluktuáció és a keserves toborzás problémájával.
Azok azonban, akik odafigyelnek a számokra, tudják, hogy például a felmondások egyik fő oka az esetek 75%-ában a vezető, vagy hogy általános tendencia az is, hogy a szerződéskötés utáni 6 hónapban jelentősen csökken a motiváció, ezért is fontos az onboarding, vagyis a beillesztés.

„Digitális” útravaló

Négy olyan fontos területet emelt ki Dániel több mint 5 évnyi nemzetközi HR analytics tapasztalatával, amit érdemes a megtartást fontosnak tartó HR vezetőknek már ma nagyító alá venni:

1. a munkaerőhiány a demográfiai trendek miatt egyre növekvő tendencia, Magyarországon a következő öt évben további 250 ezer ember tűnik majd el a munkaerőpiacról;
2. a megfelelő munkaerő megtartásában kulcsszerepe van a vezetők fejlesztésének;
3. a beillesztés vagy onboarding kérdése kritikus tényező a megtartásban;
4. a pénz fontos (mint ahogy a generációs különbségeknél láttuk ezt), de nem minden!

Szirtes Hajnalka, vállalati pszichológus, coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés