hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megszegett ígéretek

Ha lába kél az irodai holmiknak

Ha most őszintén a szívünkre tesszük a kezünket, legalább egyszer már biztosan a táskánkban végezte egy toll, gémkapocs vagy tűzőgép. Esetleg a céges nyomtatót vettük igénybe néhány személyes papír vagy jegy kinyomtatására. Szinte minden munkahelyen előfordulnak kisebb-nagyobb lopások, egy kanadai munka- és szervezetpszichológus most megfejtette, hogy miért!

Az irodai lopkodás vádjában szinte mindenki kivétel nélkül bűnösnek ítéltetik. A kontraproduktív munkahelyi viselkedések közül a lopás fordul elő a leggyakrabban. A Papermate legújabb, amerikai irodai munkások körében végzett felmérésében a dolgozók száz százaléka bevallotta, hogy életében legalább egyszer emelt már el egy tollat a munkahelyéről. Egyéb akadémiai kutatások eredményei szintén lesújtóak: a dolgozók mintegy hetvenöt százaléka vitt már haza irodai kiegészítőt.

Nem is gondolnánk, hogy egy-egy apróság elemelése is hatalmas károkat tud okozni a szervezet egészére nézve. Sok kicsi sokra megy alapon, ha minden dolgozó csak egy-egy mütyürt is fúj meg, az éves szinten is dollármilliónyi veszteséget okozhat egy cégnek. Sőt, apró irodai holmik rendszeres lopásával harmincöt százalékkal is csökkenthetjük a vállalat irodaszer-készletét.

Ha ekkora károkat okoznak a lopások, mégis miért téved néha mindenki az irodai cuccok meglovasításának útjára?

Mikor elhelyezkedünk egy új munkahelyen, a számos szerződésbe foglalt juttatás mellett, kapunk néhány szóbeli ígéretet is a munkánkkal kapcsolatban, mint például rugalmas munkavégzés, fiatalos és összetartó csapat, folyamatos fejlődési lehetőség. A lista szinte végtelen, amivel bővíthetnénk az úgynevezett pszichológiai szerződést, ami minden munkavállaló és munkáltató között megköttetik. Ezek mind csábítóan hangzanak, és a legtöbben pont az ilyen ígéretek miatt fogadnak el egy bizonyos ajánlatot egy másik helyett. A gond csak akkor van, ha ezek a vonzó ígéretek megrekednek az üres frázisok szintjén.

Be nem tartott ígéretek

Egy felmérés szerint a munkavállalók több mint fele (ötvenöt százalék) megtapasztalta már, azt a kiábrándult érzést, mikor a felettese megszegte az ígéretét. Ami még rosszabb pedig, hogy az esetek többségében fikarcnyi megbánást sem mutatnak a főnökök a beígért, de be nem tartott dolgokért.

Ha pedig ők így elbánhatnak velünk, mi miért ne állhatnánk bosszút a meghiúsult elvárásainkért cserébe? Lássuk be, egy-egy toll elcsenése eltörpül ahhoz képest, hogy a beígért rugalmasság helyett, mindennap kilenctől ötig az irodában kell ülnünk. Az, hogy a főnökünk nem tart be semmit, vagy csak nagyon keveset azok közül, amiket beígért, a negatív érzések széles skálájában manifesztálódik bennünk. Dühösek vagyunk, frusztráltak és úgy érezzük, igazságtalanság ért minket. Ezek az érzések mind felhatalmaznak minket arra, hogy valamilyen módon igazságot teremtsünk magunknak. Így végzi aztán néhány irodaszer a táskánk mélyén.

Ne a bosszú vezéreljen!

A kutató arra is tanácsokat ad, hogyan küzdjük le a lopás iránti késztetést, ha elönt minket a bosszúvágy a simlis főnökünk iránt.

  • Gondold át, hogy milyen előnyöd és hátrányod származhat abból, ha bosszúszomjasan elcsensz egy-egy dolgot!
  • Futtasd le a fejedben, hogy ha tetten érnek, akár ki is rúghatnak. Ér annyit egy toll, hogy elveszítsd az állásod?
  • Mielőtt bármit tennél, gondold végig, hogy biztosan átlátod-e a teljes képet:
    • Biztos, hogy csak a főnököd felelőssége, hogy nem teljesült egy ígéret?
    • A kollégáidnak tett ígéreteket is megszegték már?
    • Ez az első eset, hogy ilyesmi előfordult veled?
  • Végül, sokszor a legjobb, amit tehetsz egy ígéret megszegése esetén, ha nem teszel semmit. Ha van rá mód, persze ülj le beszélni a főnökkel, ahol tiszteletteljesen felvázolod az álláspontodat, de a bosszúvágytól vezérelt megkárosítástól se a cégnek, se neked nem lesz jobb.

Az irodai lopás tehát általában többről szól, mint birtoklási vágyról. Sok esetben kiábrándult, és dühös dolgozók állnak e tettek mögött. Vezetőként a legjobb amit tehetünk, ha rajtakapunk valakit, miközben elemel egy-két irodaszert, ha a dolgok mögé látunk, és megvizsgáljuk, miért folyamodtak ehhez a dolgozók!

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés