hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pyt

Felejtsd el a hygge-t! Itt az újabb dán boldogságrecept!

A dánok a világ legboldogabb emberei, és rengeteg szóval rendelkeznek ennek az érzésnek a megfogalmazására. A hygge-ről már biztosan hallottál, hiszen számos könyv, cikk és reklám tárgya volt az utóbbi években, és gyakran sajnos tévesen, „hangulatos”-ként értelmezték, pedig a kifejezés valójában az intimitás létrehozásának folyamatát írja le.

Ám most itt egy újabb szó, a „pyt” (ejtsd: „pid”), amelynek egyelőre nincs megfelelő magyar fordítása. Inkább egy kulturális koncepcióról van szó, az egészséges gondolatok kultiválásáról a stressz kezelésének érdekében - olvasható a Karrier Pluszon.

 A dánok a pytet általában a napi zavar, a frusztráció vagy a hiba reakciójaként fejezik ki. Valami olyasmi ez, mikor azt mondjuk „katona dolog”, „ne aggódj, minden rendben van”. Például tegyük fel, hogy összetörik egy pohár a konyhában. Ilyenkor a dánok vállat vonnak, és azt mondják „pyt”, mi magyarok pedig – ha jó passzban vagyunk – azt feleljük, „több is veszett Mohácsnál”. Vagy például észrevesszük, hogy a kocsink szélvédője mögött ott egy piros csomag a parkolási társaságtól. Mit csinál ilyenkor egy dán? Persze ő is haragra gerjed, de aztán azt mormolja a fogai között, hogy „pyt”, és máris jobban érzi magát. 

Túljutni a hibáztatás rossz szokásán

Persze ez így túl naivan hangzik, pedig pszichológiai kutatások garmadája foglalkozik azzal, hogy megértsük, hogyan értelmezzük, majd reagálunk mások cselekedeteire. A tanulmányok szerint boldogabbak vagyunk, hosszabb ideig élünk, ha kevesebb napi problémánk van. Bizonyos esetekben az a gondolat, ami problémát jelent, összekapcsolódhat azzal, hogy miként értelmezzük, ami körülöttünk történik. A „pyt” segíthet abban, hogy ne hibáztassunk másokat, például amikor késésben vagyunk, de a buszvezető lassan vezet.

A kutatások azt is feltárták, hogy dühösebbek vagyunk, amikor valaki viselkedését inkompetenciájának, szándékosságának vagy személyiségének tulajdonítjuk. A „pyt” kifejezéssel úgy döntünk, hogy nem érdemes más cselekedetei miatt ennyit bosszankodnunk, főleg, hogy nincs kontrollunk felette. Ehelyett inkább gondoljuk át, mi vezetett az adott viselkedéshez: például lehet, hogy az illető beteg volt, de gondolhatunk arra is, hogy ez valóban akkora probléma-e, hogy akár még pár óra elteltével is számítani fog.

 

Ha kíváncsi vagy, hogyan nyomhatod be magadon a pyt gombot, itt utánajárhatsz!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés