hirdetés
hirdetés

Érzelmiintelligencia-tippek

Fejleszd az EQ-dat ezzel a 3 pofonegyszerű módszerrel!

Gyakran támad olyan érzésed, hogy a többiek valamilyen homályos okból nem értik, hogy mit szeretnél, és emiatt türelmetlen és frusztrált leszel? Meglepődsz, amikor mások megsértődnek a megjegyzéseid vagy a vicceid miatt, és úgy gondolod, hogy túlreagálják a dolgot, hiszen semmi furát nem mondtál? Úgy gondolod, nem fontos, hogy a munkatársaid kedveljenek, elvégre „nem szerelemből járunk dolgozni”?

Másokkal szemben is ugyanolyan magas elvárásaid vannak, mint önmagaddal szemben, és aki nem üti meg a mértéket, azt megveted? Idegesítőnek találod, ha mások elvárják, hogy vedd figyelembe, mit éreznek, hiszen nem vagy a rokonuk vagy a pszichiáterük, hogy a lelkük rezdüléseivel foglalkozz?...

Ha ezek közül az állítások közül csak néhány is igaz rád, akkor valószínűleg fejlesztened kell az érzelmi intelligenciádat. Szerencsére erre több stratégia is kínálkozik. A Karrier Plusz összeállításából szemezgettünk.

1. Kérj visszajelzést!

Nem tudod megoldani a problémákat úgy, ha nem érted pontosan, mi a helyzet. Az éntudatosság az érzelmi intelligencia elengedhetetlen összetevője – ez a képességünk arra szolgál, hogy felismerjük, hogyan kell viselkednünk az adott pillanatban. Ha megkérdezed mások véleményét, ez segít abban, hogy eldöntsd, mit kell vagy nem kell tenned. Ne próbálj meg magyarázatot gyártani a viselkedésedre, mert akkor nem fogsz fejlődn!  Ehelyett gondold át, milyen visszajelzést kaptál, és jegyezd meg, hogy legközelebb eszedbe jusson. Ez egy hosszú és véget nem érő tanulási folyamat, aminek türelmesen alá kell vetned magadat, amennyiben fejlettebb EQ-t szeretnél magadénak tudni.

2. Vedd észre, mekkora különbség van szándék és hatás között!

A fejletlen érzelmi intelligenciával rendelkező emberek gyakran alábecsülik, milyen negatív hatással van másokra, amit mondanak vagy tesznek. Vagyis nem veszik észre, hogy a többiek másként értelmezik a mondandójukat vagy tetteiket, mint ahogy ők szerették volna. Íme néhány példa:

Ezt mondod: Csak az számít, hogy a feladat el legyen végezve.
Ezt hallják mások: Kizárólag az eredmények érnek valamit, nem érdekel, ha menet közben megsértek valakit.

Ezt mondod: Ha én megértem, akkor mások is.
Ezt hallják a többiek: Nem vagytok elég okosak ahhoz, hogy felfogjátok.

Ezt mondod: Nem értem, minek ez a nagy felhajtás.
Mások így értik: Nem érdekel, hogy ez a megnyilvánulásom sértő volt számodra.

3. Tarts szünetet!

A fejlett érzelmi intelligencia jele, hogy végiggondoljuk, milyen válaszokat adhatunk egy adott helyzetben, és nem kezdünk el csípőből lőni. Kétféle szünet van. Az egyik az, amikor önmagunkra figyelünk, értékeljük az érzelmeinket és átgondoljuk, miért így reagálunk az adott helyzetre. Aztán kitaláljuk, milyen választ adhatunk.  A másik fajta szünetben a többiekre kell figyelni, még akkor is, ha nem értünk egyet velük, hadd fejtsék ki, mire gondolnak.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése komoly elhatározást és fegyelmet igényel, és mélyen hinni kell a jelentőségében. Sok idő és gyakorlás után ki fog derülni, hogy az eredmény sokkal nagyobb horderejű, mint az elérésére fordított munka mennyisége.

Ha szeretnéd letesztelni az érzelmi intelligenciádat, és szívesen olvasnál további hasznos tanácsokat az EQ fejlesztésére, akkor olvasd el az eredeti cikket itt!

HA ÉRDEKELNEK A HR ÉS PSZICHOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSEI, AKKOR GYERE EL HR BEST OF! KONFERENCIÁNKRA! NE HAGYD KI, MA MÉG VAN LEHETŐSÉG JELENTKEZNI!

HR Best of! konferencia: A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

 Időpont: 2019. február. 13. 09:00

 Helyszín: Hatszín Teátrum (1066 Budapest, Jókai u. 6.)

 Ízelítő a programból: 

  • Valósítsd meg önmagad, és hagyd, hogy mások is ezt tegyék! Előadó: Ráskó Eszter; humorista, hr-manager, pszichológus  
  • Inspiráló vezetők - avagy mi van a csillagok mögött? Előadó: Imre Tóvári Zsuzsa; Hammel & Hochreiter
  • Karriermélypontok, életközepi válság, kiégés… Mit kezdjünk velük? Előadó: Dr. Buda László; pszichiáter
  • Emberi rizikótényezők - a krízis-működés bejóslása. Előadó: Lisznyai Sándor; pszichológus, szervezeti tanácsadó, coach 
  • Kreatív álláshirdetések a nagyvilágból - lehet így is? Előadó: Földi Miklós Dániel; reklám- és neuropszichológus  
  • Célkitűzés, avagy a "jövőből a jelent" logika alkalmazhatósága - Gyakorlati kitekintő. Előadó: Limpár Imre; tanácsadó szakpszichológus
  • Pozitív pszichológia a munkás hétköznapokban. Előadó: Dr. Kovács Eszter; orvos-pszichológus-tanácsadó  

Részletes program és jelentkezés: itt

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés