hirdetés
hirdetés
hirdetés

Pozitivitás

Egy egyszerű gyakorlat, ami felturbózza az önbecsülésedet

A napokban bukkantam rá dr. Jennice Vilhauer 30 napos önbecsülés-fejlesztő gyakorlatára. A módszer azért meggyőző, mert amellett, hogy nagyon egyszerű, a szerző (aki az atlantai Emory Klinika Ambuláns Pszichoterápiás Programjának igazgatója és a Jövőorientált Terápia megalkotója) meggyőző tudományos magyarázatot is mellékelt hozzá.

Íme a gyakorlat:

  • Helyezz el egy papírtömböt az ágyad mellé, és minden este mielőtt lefekszel, írj le három dolgot, amelyek miatt elégedett voltál magaddal aznap, amik elnyerték a tetszésedet az aznapi viselkedésedben.
  • Reggel olvasd el a listát, mielőtt felkelsz.
  • Minden nap adj három újabb dolgot a listádhoz, ami így egy idő után tekintélyes méretűre növekszik majd.
  • Tedd meg ezt minden nap 30 napon keresztül.

Ne általánosságokat írj, mint „Kedves voltam”, hanem konkrétumokat, például: „Tetszik, hogy nem veszítettem el a hidegvéremet ma a dugóban”; "Tetszik, hogy ma sikerült építő visszajelzést adnom egy kollégának", és így tovább.

A legtöbben nem vagyunk hozzászokva, hogy listákat írjunk arról, hogy mit szeretünk magunkban. Egy idő után sokunknak nehezére is esik újabb elemeket hozzáadni a listához – egészen addig, míg egy váratlan helyzet, nehézség nem állja utunkat (ami, valljuk be, 30 napon belül bőven előfordulhat): ilyenkor a lista vezetése segít pozitívnak maradni a nehézségek közepette is, és nem hagyja elfelejtenünk, hogy alapvetően milyen remek emberek is vagyunk.

Kutatások arra mutatnak, hogy több figyelmi erőfeszítést kíván tőlünk kilépni egy negatív gondolatmenetből, mint egy semlegesből. Ez a gyakorlat abban segít, hogy elég erőt gyűjtsünk magunkban ahhoz, hogy bármilyen negatív gondolatfolyamból ki tudjunk szakadni, visszairányítja figyelmünket a személyiségünk pozitív vonatkozásaira, és mintegy újrahuzalozza a negatív figyelmi torzításainkat (amelyek miatt például csak az elutasításra utaló jeleket vesszük észre egy társas helyzetben).

Új, pozitív szokásokat bevezetni az életünkbe elsőre sosem bizonyul könnyűnek. De ha belevágunk, idővel egyre újabb pozitív szokásokat alakíthatunk ki, amik hosszú távon jobbá teszik az életünket.

Érdemes kipróbálni!

(forrás: Psychology Today)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés