hirdetés
hirdetés
hirdetés

Best Practices

Buszoztasd komfortosan, adj frissítőt és wifit – ez oldhatná meg a munkaerőhiányt?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2018 második negyedéves adatai alapján Magyarországon újabb történelmi rekordot döntött a munkaerőhiány: összesen 83 600 meghirdetett munkahelyre nem találtak munkavállalót a munkaadók április és július között. Mindez a tavalyi év végéhez képest 14,2 %-os, egy év alatt pedig 27 százalékos növekedést jelent. Kihívások és megoldási lehetőségek.

A Prohuman munkaerőkölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat szakemberei szerint, bár a statisztikák aggasztóak, sok szegmensben van még tartalék a magyar munkapiacon, de az is igaz, hogy az eddigieknél lényegesen kreatívabb megoldásokra van szükség ennek kiaknázására. A klasszikus munkaerő-toborzó módszerek ma már nem elegendőek.

„Szokás mondani, hogy az a szervezet, amelyik nem fejlődik folyamatosan, előbb vagy utóbb hanyatlani fog. Ez pedig különösen igaz manapság a munkaerő-toborzásra szakosodott vállalatokra vagy céges HR szervezetekre. Természetesen nem azt állítjuk, hogy gombnyomásra több informatikus vagy orvos lesz, azt viszont látjuk, hogy például az ipari és adminisztratív területeken van még egyfajta statikus tartalék a munkaerőpiacon” – mondta el Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezetője, aki szerint ennek a statikus tartaléknak a kiaknázása a HR-szakemberektől és a cégektől is komoly fejlődést, új, kreatív megoldásokat és bizonyos szempontból más gondolkodást is kíván.

Menj el érte, szólj az ő nyelvén, nyújts minőségi szolgáltatást

„Vannak olyan területei az országnak, ahol a foglalkoztatás nagyságrendje már kimeríti a lehetőségeket. Ilyen például Győr és közvetlen környéke, Székesfehérvár, Tatabánya, Veszprém régiója, valamint Miskolc, vagy Kecskemét közvetlen környéke. Viszont más területeken még találkozunk kisebb vagy nagyobb munkanélküliséggel. Ezekről a területekről részben a nem megfelelő közlekedési lehetőségek miatt, részben megszokásból, eddig nehezebben „mozdultak meg” a munkavállalók és a közmunkaprogramokban, vagy a munkanélküliség határán egyensúlyozva helyben próbálnak boldogulni. Azonban azt látjuk, ha mi megyünk el a munkavállalókért, ha az ő nyelvükön szólítjuk meg őket, és ha minőségi közlekedési szolgáltatást biztosítunk a részükre, sokan hajlandóak tartósan is munkát vállalni” - összegezte Juhász Csongor.

Ha a hegy nem megy…

Számos, a munkapiacról többé-kevésbé kizárt település van az országban, ezekre el kell jutni, és az ott élők számára értelmezhetővé kell tenni a munkavállalási ajánlatokat. A feladat ilyenkor „úgy hirdetni, úgy bemutatni egy-egy pozíciót, hogy az valódi üzentet hordozzon, és könnyen érthető legyen”– foglalta össze az ügyvezető.

A sikerhez azonban először is le kellett győzni a munkába járás közlekedési akadályait. A Prohuman például megbízóival együtt több mint 200 saját buszjáratot üzemeltet, és naponta 4000 dolgozó utazását biztosítja lakhelye és a munkahely között. Céljuk, hogy kényelmes és az emberek igényeihez, időbeosztásához szabott buszjáratokkal lehetővé tegyék egyre több munkavállaló számára, hogy lakóhelyétől akár távolabbi munkát is szívesen elvállaljon. Szintén jó megoldásnak tartják, hogy a munkavállalókkal egyeztetve a műszakkezdések időpontjait is összehangolják, hogy még kényelmesebb lehessen a munkába járás. „Nemcsak buszoztatásról van szó. Igyekszünk az utazással töltött időt is komfortosabbá tenni. A járatokon frissítő ital áll az utazók rendelkezésére, és a legtöbb buszon már ingyenes wifi-szolgáltatást is biztosítunk. Ez különösen a fiatalok számára vonzó, de a családosok kommunikációját is könnyebbé teszi” – fejti ki a szakember.

Munkásszállás program 2.0

Azokban az esetekben, amikor a lakóhely és a munkahely között országrésznyi távolság van, egyre gyakoribb a szállásprogramok szervezése a megbízó cégekkel együttműködésben. Bizonyos távolság felett, a munkavállalók e program keretében a munkahelyük közelében kapnak szállást munkanapjaikon. Utazniuk távolabbi lakóhelyükre és vissza csak pihenőnapjaik megkezdésekor és befejezésekor kell. Ez a megoldás is sokakat vonzott be a munkapiacra az inaktív rétegből a Prohuman szakembere szerint.

A kulcsszó: alkalmazkodás

A határainkon túli toborzás különösen jellemző Szlovákia, Ukrajna és Szerbia határközeli területein. Természetesen a határon túli magyarok gyakrabban jelentkeznek a magyar nyelvterületre, de egyre többen jönnek már a nem magyar anyanyelvűek közül is. A nyelv ilyenkor problémát jelenthetne, ezért az utaztatásuk megszervezésére, illetve a betanításukra is az ő anyanyelvükön kerül sor, tájékoztatott a HR-szolgáltató cég ügyvezetője.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés