hirdetés
hirdetés

Torzításaink

Agyunk – és az ő szemüvege

Bármilyen nagyszerű szervünk is az agyunk, minden szembejövő információt nem tud feldolgozni, így huszárvágásokra kényszerül. Ennek az eredménye azonban az, hogy néha becsúszik egy-egy félreértés is. 

Mindenkinek torzít az agya, ami azt jelenti, hogy egy sajátos módon szűri ki a szembejövő információkból azt, ami az illető számára az adott helyzetben fontos lehet. Ennek evolúciós okai vannak, ezek a tudatalatti torzítások segítik a világban való tájékozódásunkat. De nézzük, pontosan miként és miért működik ez, mit nyerünk, és mit veszítünk vele:

1. A torzítás egyik oka, hogy megvédje agyunkat az információ-túlterhelés ellen. Ezért agyunk folyamatosan szűri ki az információtengerből azokat a dolgokat, melyek fontosak lehetnek számunkra. Viszont cserébe nem látunk mindent, és olyan információt is kiszűrhetünk, amit hasznos lett volna észlelnünk.

2. A másik oka a torzításnak az, hogy értelmet tudjunk kovácsolni az információ darabkákból, amik elérnek minket. Ezért a hiányzó információkat kitöltjük a saját mentális modellünk alapján. Ehhez viszont feltételezéseket végzünk, és olyan részletekkel próbálunk meg a történetnek értelmet adni, amik nincsenek, azaz illúziót készítünk.

3. A torzítás következő oka, hogy gyorsan tudjunk cselekedni: Agyunknak a másodperc töredéke alatt kell döntenie, hogy a túlélést, biztonságot vagy sikert biztosítsa számunkra. A gyors döntések viszont gyakran hibásak, csak önérdeket szolgálóak, és nem a megfelelő eredményhez vezetnek.

4. Az utolsó oka pedig a torzításnak, hogy az előbbieket hatékonyan tudjuk végezni, azaz agyunknak emlékeznie kell arra, ami a legfontosabb és leghasznosabb az adaptálódás és fejlődés szempontjából. Ennek köszönhetően a memóriánk ezért felerősíti a hibáinkat, negatív élményeket.

Ezt a négy dolgot nem tudjuk megszüntetni, legalábbis ameddig nincs olyan adatfeldolgozási sebességünk és memóriánk, amivel a világegyetemet fel tudnánk dolgozni. De ha elfogadjuk alaptételként, hogy folyamatosan torzítjuk a valóságot a saját agyi folyamatainkkal, akkor ennek a tételnek a bizonyítására a megerősítési torzítással (confirmation bias) folyamatosan kereshetünk bizonyítékokat és kompenzálhatunk. Ennek következtében elkezdhetjük látni a kihagyott részleteket és  jobban megérteni magunkat. Tehát érdemes ezt az ábrát szem előtt tartanunk. 

Mit NYERÜNK a torzítással?

Mit VESZÍTÜNK a torzítással?

Véd a túl sok információ ellen

 

Néhány információ elveszik

Kipótolja a hiányzó információkat, hogy összeálljon az egész kép

Hamis részletek, illúziók kerülhetnek a gondolkozásunkba

Gyors döntéshozatal

Hibás döntések

Segíti az adaptálódást

Felerősíti a negatív élményeket

Akinek a téma felkeltette az érdeklődését, és eredetiben olvasná el a cikket, itt megtalálja.

Czagler Zsuzsa, Életút támogató coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés