hirdetés
hirdetés
hirdetés

Minőségi életmód

Agyturbósító trükkök

Még mindig sokan hiszik azt, hogy a sok feladat elvállalása, a túlórázás és a folyamatos munka szükséges a sikerhez, pedig nem kéne, hogy felőröljenek a hétköznapok. A minőségi életstílus a teljesítményen is tetten érhető. Hogy lehetne másképp?

A napi mókuskerék végeredménye az egyre stresszesebb, frusztráltabb, romló teljesítményt nyújtó, testsúly- és egyéb egészségügyi problémákkal küzdő dolgozó, és a belőlük formálódó munkahelyi közösség. A flow, a mindfulness és a pozitív pszichológia hatására a munkaadók egyre inkább felismerik, milyen sok haszonnal járna, ha a munkavégzés nem külső indíttatású kötelesség lenne, hanem olyan belső motiváción nyugvó, örömteli tevékenység, amelynek lényege a képességek ösztönző mértékű kihasználása.

A mindfulness állapot és a flow-élmény gyakori elérése az egyén szintjén sem egyszerű, a munkahelyen történő megvalósítása pedig szinte lehetetlen. Ha azonban egy szervezet eléri, hogy öröm legyen az ott végzett munka, az kimagasló hatékonyságot eredményezhet. De ehhez tudatos, életminőséget formáló kezdeményezésekre van szükség. Az életmód ugyanis testi és lelki szempontból is hatással van a képességekre. Az is egyértelmű, hogy mindig az egyénnek kell az életmódbeli változtatásokat beépítenie az életvitelébe, de ehhez a munkahelyi környezet nagymértékben hozzásegítheti.

Egészséges életstílus a munkahelyen

Egy egészségtudatos munkahely számos ponton tudja segíteni a dolgozókat az egészséges életmód megvalósításában.

1. A természetes napi ritmus helyreállítása

A nyugati életmód gyakran felborítja az emberi szervezet természetes cirkadiánritmusát, amely a táplálkozási, mozgási és regenerációs ciklusokat is magában foglalja.

a:      Alvás és kávéstop

A munkavégzés és az egészség szempontjából is nagy problémát jelent, hogy a lakosság kb. 40 százaléka alvászavarban szenved, ami megjelenhet elalvási probléma (30 percnél hosszabb ideig tart az elalvás), átalvási nehézség (alvás-felébredés váltakozása, nehéz visszaalvás), korai ébredés (a szokottnál 1 órával korábban) és a pihentető alvás hiánya (nappali álmosság, kialvatlanság, teljesítménycsökkenés) formájában. Már rövid alváshiány rontja a koncentrációt, a memóriát. A mesterséges világítás, a késői fekvés, a hálószobában világító eszközök (pl. tévé, számítógép, mobiltelefon, világító kapcsolók) csökkentik az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó melatoninszintet, ami károsan hat az alvás mennyiségére és minőségére. Ezért az alvás alatt a hálószobában legyen teljes sötétség, 17–19 °C közti hőmérséklet, és lefekvés előtt 3-4 órával már kerülni kell a nehéz vacsorát és az intenzív testedzést. A koffeinstop a kora délutáni óráktól indul, ami nemcsak a kávéra, az erős fekete vagy zöld teára, hanem a kólára és az energiaitalokra is vonatkozik.

b.      Kötelező 5 perc szünet

A pihentető alváson kívül a szervezetnek a nappali időszakban is kb. 90-120 percenként szüksége van néhány perc lazításra, feltöltődésre. Az agynak ugyanis kicsi a gyorsan bevethető energiatartaléka, és ebből folyamatosan vesztünk a 90–120 perces aktív szakaszok (pl. munkavégzés, tanulás) alatt. Minden aktív szakasz után minimum 5–10 perc energiafeltöltő regenerációra van szükségünk, ha a teljesítményünket magas szinten akarjuk tartani. Nem véletlen, hogy az iskolai órák 45 percig tartanak a figyelem fenntartása céljából. Ha a mindfulness, tehát az éber jelenlét, koncentrált figyelem elérése a cél, még ennél is rövidebb aktív szakaszokat kell betervezni, legyen szó akár a megszokott munkáról, akár egy brainstorming jellegű meetingről. Ilyen esetben érdemes az ún. Pomodoro-technikát alkalmazni, amelyben 25 percenként egy előre beállított hang jelzi az aktív szakasz (pomodoro) végét, amelyet kötelezően 5 perc szünet követ. A szünet alatt lehet pl. nyújtózni, pár nyak- vagy karkörzést végezni, járkálni, légzőgyakorlatot csinálni, egy-két falat egészséges ételt elfogyasztani. Minden 4 pomodoro után minimum 15 perc szünetet kell tartani. A technika előnye, hogy 25 perc alatt intenzíven dolgozik az agy, koncentrált a figyelem, a rövid szünetek alatt viszont megpihen, így lehet a legjobb teljesítményre sarkallni, és a szokásosnál több feladatot elvégezni.

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus, belgyógyász
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés