hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mozgasd át az agyad!

Agyturbósító receptek a (több) kreativitásért

Nem megy a munka, hiányoznak a friss, új ötletek? Kreativitást igényelnek a feladataid, de valahogy fásultnak, kiégettnek érzed magad? A HR Doktor ajánl néhány trükköt, amiknek rendszeres alkalmazásával könnyen felpezsdítheted a kreativitásodat!

A munka közbeni aktivitás, a mozgás előnyeiről cikkek százai szólnak: különösen az ülőmunka végzését ajánlatos megszakítani legalább óránként pár perc szünettel, amelyet legjobb egy kis frissítő sétára fordítani. Köztudomású, hogy a mozgás jót tesz a monitor előtti munkavégzéstől kifáradt szemnek, a görcsös, merev vállizmoknak, a görnyedt gerincnek, a tágult vénáknak, serkenti a vérkeringést, a légzést, az emésztést, és még hosszan sorolhatnánk a jótékony hatásait. Kevésbé ismert, hogy az aktivitás jót tesz a szellemi képességeknek is, elősegíti a friss ötletek, új megoldások születését, fokozza a kreativitást. Nézzük, hogyan!

A mozgás agyserkentő hatású

Amikor az aktivitás felpezsdíti a vérkeringést, javul az agy vérellátása is: az álmos bágyadtság eltűnik, élénkebb lesz a gondolkodás, élesebbek a reflexek, nő a koncentrálóképesség és a memória. A mozgás hatására az agy aktívabb lesz, tudattalan összefüggések is felszínre kerülhetnek, egymástól távolabbi információk között is létrejöhetnek kapcsolódások, amelyek új megoldási lehetőségekhez, kreatív ötletekhez vezethetnek, a divergens gondolkodást segítik elő. A tapasztalatok szerint a rendszeres testmozgást végzők jobban teljesítenek a kreativitást igénylő teszteken, mint azok, akik passzív, ülő életmódjukat nem szakítják meg frissítő mozgással.

Hormonokra is hat

Nemcsak a mozgásnak az oxigén ellátottságot növelő hatása serkenti az agyműködést, hanem az általa kiváltott hormonális változások is. A mozgás hat a szervezet hormontermelésére, nő az ún. stresszhormonok közé tartozó kortizol szintje, ami jó hatással van a problémamegoldó gondolkozásra, a kreativitásra is. Az endorfin nevű „boldogsághormon” termelődése is fokozódik, ami szintén inspiráló hatású.

Milyen mozgást érdemes választani?

Lehetőleg olyan mozgásformát, amely nem igényel összpontosított figyelmet, ami szinte automatikusan végezhető. Ilyen szempontból nem a legszerencsésebbek azok a mozgásfajták, amelyek maguk is tudatosságot, koncentrálást, sőt, problémamegoldó gondolkodást igényelnek, például a labda- vagy csapatjátékok.

Csak ajánlani lehet a stresszt oldó, a hangulatot javító, az önbizalmat erősítő sétát, a lépcsőzést, a futást, a kocogást, annak minden változatát, így a nordic walkingot. Sokan mondják, hogy a legjobb ötleteik séta, futás közben támadnak. Az úszás szintén remekül alkalmas arra, hogy a stressz oldása, a légzés erősítése mellett inspiráló, agyserkentő is legyen. A vérkeringést csodásan felpezsdíti a pulzusszámot emelő HIIT edzés, amelyben a rövid, de kirobbanóan intenzív szakaszok és rövid pihenők váltják egymást. Felszabadító, energizáló hatású az agy számára a jóga is.

Naponta, alkalmanként legalább félórányi mozgás ajánlatos. Bár ezen utóbbi mozgásformák munkavégzés közben nehezebben kivitelezhetőek, ne feledjük: kreativitás kell, ha kreativak akarunk maradni... 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés