hirdetés
hirdetés
hirdetés

Arbejdsglaede

A világ legboldogabb népének tanítása a munkáról

Elsőre valami torokbetegség nevének hangozhat, azonban a magyar száj számára nyelvtörőnek számító skandináv arbejdsglaede kifejezés annyit tesz , mint „boldogság a munkahelyen”. A világ legboldogabb népeként számon tartott dánoktól már jó néhány tippet érdemes volt ellesnünk, például a hygge életérzés fortélyait. Azonban van bőven mit tanulni az északiaktól a munka világából is!

A dánok boldogságának egyik titka a munka és magánélet egyensúlyának fontossága. Olyannyira fontos számukra, hogy megleljék a harmóniát és az örömet a munkában, hogy külön szót alkottak rá, aminek nincs megfelelője sehol a világon. Az arbejdsglaede kifejezés az arbejds (munka) és glaede (öröm) szavakból tevődik össze. Oké, tehát ez valami olyasmit tesz, mint boldogság a munkában. De mit is jelent ez pontosan?

Jól érezni magunkat munka közben

Egyszerűen azt az állapotot jelöli, amikor jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Szeretjük, amit csinálunk, és jók is vagyunk benne. Büszkék vagyunk magunkra a munkánk során nyújtott teljesítményünkért, szeretjük a munkatársainkat. Ahhoz fogható állapot, amikor egy borús és nyűgős hétfő reggelen álmunkból felébredve örömmel gondolunk arra, hogy nemsokára beléphetünk a munkahelyünkre. Elsőre szokatlanul és sokak számára teljesen ismeretlenül hangozhat ennek az állapotnak a megélése, mivel a legtöbbünk szótárában a munka és az öröm szavak inkább antonimák, mintsem szinonimák. Nem véletlen az sem, hogy dán, svéd és norvég nyelven kívül, semelyik másik nyelvben nincs hasonló kifejezés. Talán a japán ikigai áll hozzá legközelebb, de az sem felel meg teljesen az északi népek kifejezésének. 

Átlagosan napi nyolc órát töltünk munkával, tehát életünk jelentős része a munkahelyünkön zajlik. Az pedig nagyon nem mindegy, hogy a soha vissza nem nyerhető értékes órákat, napokat, heteket, és éveket hogyan töltjük el. Ha olyan munkát végzünk, ami hasonló érzéseket vált ki belőlünk, mint egy kellemetlen foghúzás, azzal az életünk értékes idejét fecséreljük el.

Gondoljuk újra a boldogság és a siker kapcsolatát!

„Így lehetsz sikeres!” „A sikerhez vezető út titkai” „Találd meg a sikert és a boldogságod!” „Csak akkor leszel valaki, ha igazán sikeres vagy!” Számos üres frázis kering napjainkban a fejünk körül, amik azt igyekeznek belénk táplálni, hogy csak akkor lehetünk igazán boldogok, ha sikeresek vagyunk. De mi is a siker? Mindenki egészen másképp éli meg, valakinek a legapróbb erőfeszítés is hatalmas sikerértékekkel bír, míg más akkor sem elégedett, ha feljut a csúcsra.

A skandinávok szerint érdemes fordítva gondolkodni, és megtalálni azt, ami örömmel tölt el, hiszen csak abban lehetünk igazán sikeresek, amit szenvedéllyel és szeretettel végzünk. Kutatások bizonyítják, hogy a boldog emberek sokkal sikeresebbek mind a karrierükben, mind a magánéletükben. Ezt azzal magyarázzák, hogy ha jó hangulatban vagyunk és boldognak érezzük magunkat, sokkal produktívabbak és hatékonyabbak vagyunk. Ez pedig növeli a teljesítményünket, kreatívabbá, motiváltabbá és energikusabbá tesz minket, így számos nyerő ötlet ilyenkor pattan ki a fejünkből.

Tévesen feltételezhetjük azt, hogy a munkánkban boldogságot csak a fizetésemelések, prémiumok és előléptetések adhatnak, pedig valójában mindösszesen két tényezőnek van kulcsfontosságú szerepe. Az eredményeknek és a kapcsolatoknak. Eredményként éljük meg, ha jól végezzük a dolgunkat, büszkeséggel tölt el minket, hogy valami értékeset teremtettünk. Ezenfelül elengedhetetlen, hogy jó viszonyt ápoljunk azokkal az emberekkel, akikkel szorosan együttdolgozunk.

A pénz nem boldogít, de a hiánya boldogtalanná tesz

Bár a legtöbben még mindig csak a pénzt tartják szem előtt, a munkapszichológusok már felismerték, hogy a kecsegtető fizetés korántsem elegendő ahhoz, hogy elégedettség töltsön el minket a munkánkra gondolva. Az anyagi előnyökön túl, sokkal többre vágyunk. Szeretnénk értelmet találni a munkában, szeretnénk a munka által értéket teremteni. Kihasználni a képességeinket, tapasztalatainkat, és még tovább fejlődni. Ugyanakkor álszent dolog lenne azt feltételezni, hogy a fizetés egyáltalán nem számít a boldogság szempontjából, mivel kifejezetten nehéz úgy boldogan szemlélni a világot, ha az embernek nem telik arra, hogy az alapvető költségeit fedezni tudja. Tehát a pénz hiánya boldogtalanná tehet, ugyanakkor a belőle keletkezett többlet nem tesz minket boldogabbá!

A skandinávoktól érdemes ellesni a boldogság megtalálásának útját, hiszen egy boldog alkalmazottakkal teli vállalatban ritkábban fordul elő hiányzás, kevesebb a fluktuáció. Ezt már olyan nagyvállalatok is felismerték, mint a Google, a Southwest Airlines vagy a Zappos. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már apró lépésekkel is hatalmas változásokat lehet elérni!

Három egyszerű lépés az arbejdsglaede eléréséhez:

  • Minden reggel köszöntsd úgy a kollégáidat, hogy jó kedvet sugározz és éreztesd velük, hogy várod, hogy velük dolgozhass aznap is!
  • Nap végén gyűjts össze három dolgot, ami aznap boldoggá tett téged a munkában!
  • Ünnepeld meg a „győzelmeidet”: a legapróbb sikereket is, amikor valamit elértél!

Ha kíváncsi vagy az arbejdsglaede szemlélet további titkaira, valamint egy egyszerű példára a megvalósítással kapcsolatban, nézd meg az alábbi angol nyelvű videót!

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés