hirdetés
hirdetés

Mitől sikeres egy team?

A TRIOGRAM® „személyiségtérkép” – a sikeres csapatépítés gyakorlati módszere

Egy team hatékonysága, motivációja, összetartó erejének stabilitása nem csak olyan tényezőktől függ, mint a team tagok tudása, képzettsége vagy a team hierarchikus struktúrája. A döntő szerepet sokkal inkább az emberek személyisége és az egymás közötti kapcsolatuk minősége játssza. Nevezhetjük ezt a team jellemének vagy személyiségének is. A világviszonylatban széles körben elterjedt TRIOGRAM® módszer a team személyiségfejlesztő programja.

Mitől sikeres egy team? A csapatsikernek bizonyára sok tényezője van. Alapvető feltétele azonban az, hogy tagjaik mélyebben megismerik és elfogadják egymás személyiségét. Megértik csapattársaik gondolkodását, besaccolják várható cselekedeteit és érzelmi reakcióit. Azt is mondhatnánk, tudják, hogy hogyan „ketyegnek” társaik, és ezt megbecsülő módon figyelembe is veszik az egymással való bánásmódban.

Munkahelyi értekezleteken például türelemmel vannak azzal a kollégával szemben is, aki sokszor nehezebben fogadja el a változtatás szükségességét és újra meg újra hosszasan hivatkozik a korábbi tapasztalataira. Megértik azt is, aki „haladjunk- haladjunk” jelszóval kissé türelmetlenül, talán túl gyorsan is kíván előhaladni. Az sem okoz számukra konfliktust, ha valaki az átlagosnál messzemenően részletesebb aprólékossággal foglalkozik számokkal, adatokkal. Tény, hogy minél jobban tekintettel vannak a team tagok egymás „sajátosságaira”, személyiségére, annál stresszmentesebbé válik az együttműködés, annál több energia jut a lényeges célok megvalósítására.

A TRIOGRAM® módszere ehhez ad a gyakorlatban tartósan, eredményesen használható eszközt. A módszer elsajátításával vezetők és team tagok:

  • Felismerik és elfogadják, hogy minden ember más. Más a személyisége, ezért ugyanazzal a helyzettel kapcsolatban másképp gondolkodik, másképp érez, és másképp cselekszik.
  • Fokozottan képesé válnak helyzeteket, problémákat a sajátjukétól eltérő szempontokból is megvizsgálni, ami nagyban segít felesleges konfliktusokat megelőzni.
  • Fejlesztik ön - és emberismereti képességeiket, így jobban megértik mások cselekedeteinek mozgatórugóit és empatikusabban bánnak egymással.

A TRIOGRAM® módszerről

Az amerikai agykutató Dr. Paul MacLean felfedezésére és a modern evolúciókutatás eredményeire támaszkodva a német antropológus Rolf W. Schirm megalkotta a Biostruktúra-elemzés módszerét.

A Triogram® módszere ennek, a csapatépítés és konfliktuskezelés területén alkalmazott módja. A Triogram® tréning és coaching során alkalmazásra kerülő szemléltető tárcsa, mintegy személyiségtérképül szolgál, amely láthatóvá teszi a team tagok személyisége és a teamfolyamatok közötti összefüggéseket. Ezáltal nem csak a vezetőnek, hanem a team tagjainak is lehetőséget nyújt az optimális együttműködést akadályozó tényezők felismerésére és konstruktív kiküszöbölésére.

A módszer alkalmazási folyamata

Első lépés: A team tagjai egyenként elkészítik Biustruktúra-elemzésüket, amely megmutatja személyiségük genetikailag meghatározott, velük született alapstruktúráját és erősségüket. A Biostruktúra-elemzés az agykutatás és az evolúciókutatás legújabb felismeréseit alkalmazza. Ennek eredménye az ún. STRUCTOGRAM® tárcsa beállításával válik szemléletessé.

Második lépés: A team tagok egyéni biostruktúrájának eredménye alapján a Team elkészíti TRIOGRAM®-ját, amely mintegy „személyiség-térkép” megmutatja a team tagjai közötti személyiségkapcsolatok dinamikáját és jellemzőit. 

Harmadik lépés: A team tagjai a Triogram® alapján megállapítják az aktuális problémahelyzet vagy feladat személyiségfüggő összefüggéseit, amely alapján kidolgozzák a cselekvési, megoldási alternatívákat és stratégiájukat.

A TRIOGRAM® személyiségtérkép használatának eredményeként:

A Triogram® nem csak munkahelyi teamek, hanem más (Pld.: partneri, baráti, üzlettársi, stb.) kapcsolatok vonatkozásában is alapvető felismerésekhez vezet. Segít konfliktusokat megelőzni, és az egymással való figyelmes kommunikációs kapcsolatot kialakítani, erősíteni.

A módszer bemutatásra kerül a Dr. BODÓ TRAINING & CONSULTING 2021. február 25-ei (csütörtök) online programbemutató rendezvényén.

Jelentkezés a rendezvényre: Metodikai infó rendezvények - DR. BODÓ Training · Coaching · Consulting (bodo-training.com).

(x)

Dr. Bodó Péter, ECA Képző Mester Coach, https://bodo-training.com
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés