hirdetés
hirdetés
hirdetés

Fejlődés

A személyzetistől a professzionális hr-esig

Hogyan lett a hr-es a világ egyik legdinamikusabban fejlődő szakmája?

10-15 évvel ezelőtt még az egyik legunalmasabb munkának találták a hr-esekét. Ők voltak azok, akik a felvételi beszélgetéseket elkezdték, vagy épp az elbocsátásokat intézték. Ma viszont már az egyik legdinamikusabban fejlődő munkaterület, a jövő pedig még ennél is izgalmasabb. Jacob Morgan szakértő és jövőkutató cikkében azt szedte össze, hogy honnan indult és hova tart a HR-es munka.

 Már nem a „rendőrség”, hanem az edző

Míg korábban a szervezeten belüli szabályok betartását ellenőrizték, addig ma már inkább a vezetők coachai és mentorainak tekinthetők. Emiatt fordult elő korábban, hogy a munkavállalók mindig gyomorgörccsel várták a hr-esek látogatásait, ma viszont már inkább visszajelzéseket és javaslatokat várnak tőlük, hogy a cég szervezeti kultúrája fejlődhessen.

Kulcsszerep

Korábban végrehajtói szerepe volt csak a „személyzetisnek”. Ma viszont már a cég stratégiaalakításának egyik kulcsszerepe hárul rájuk, különösen, ha a szervezetek felismerik, hogy az alkalmazottak tapasztalatai milyen hatással lehetnek a növekedésre és a bevételre. 

A költségközponttól a nyereségalapú központig

Gyakran a hr-t a cégen belül költségközpontnak tekintették, de a stratégiakialakításban nyújtott szerepük miatt a nyereségnövelésben is meghatározó a feladatuk. Éppen ez a felismerés segítette, hogy a hr-részlegek nagyobb büdzsét kaptak, mivel a vezetők belátták, hogy az abba való befektetés jobb munkavállalókat és munkahelyi légkört eredményez, ami meglátszik a profiton is.  

Tehetséggondozó

A hr-esek már nem csak akkor találkoznak a munkavállalókkal, mikor felveszik, vagy elbocsátják őket. Éppen ellenkezőleg: nem engedik el a dolgozók kezét, hanem képzési tervet írnak számukra, és figyelemmel kísérik a fejlődési lehetőségeiket.

Éves teljesítményértékelés helyett

A hr-esek manapság naponta – szinte real time – érzékelik és értékelik a munkavállalók visszajelzéseit. A technikának, a fejlett vállalati rendszereknek és a hr-osztályokba való befektetéseknek köszönhetően már lassan búcsút lehet mondani, az évi egyszeri teljesítményértékelésnek, hiszen az már folyamatosan nyomon követhető.

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Információ, kapcsolatépítés, csúcsgasztronómia – mindez egy időben, egy helyen május 7-én a Caviar & Bull-ban.

Employer Branding Award 2017 – Winner's Conference / Best Practices: jöjjön el, és ismerje meg a Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díj nyertes megoldásait! Szakmai konferencia a legjobb hazai munkáltatói márkák bemutatására május 15-én, a Müpában.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől nemzetközi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Díjátadó: 05.18., Akvárium

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Nevezési határidő: május 25.

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 25.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

hirdetés