hirdetés
hirdetés

Feltöltődés

A sikeres emberek ezzel a 16 tevékenységgel készülnek a hosszú hétvégére

Nem panaszkodhatunk: az utóbbi időben egymást érik a hosszú hétvégék. De amellett, hogy örülünk nekik, érdemes átgondolni, hogyan hozhatnánk ki a legtöbbet belőlük. Számos sikeres ember már jó előre megtervezi a hosszú hétvégéjét, hogy aztán ne csússzanak bele felesleges időrabló tevékenységekbe, vagy végül ne munkával töltsék el azt az időt, amikor végre feltöltődhetnének – mondja Michael Kerr kommunikációs szakértő és bestsellerszerző, aki néhány jó tanácsot is ad a készülésre vonatkozóan.

„Kellően stratégiai gondolkodásúak ahhoz, hogy legyen egy cselekvési tervük az egész hétvégére, de ugyanakkor eléggé rugalmasak ahhoz, hogy a váratlanul felmerülő feladatokat elvégezhessék" – mondja Lynn Taylor munkahelyi viselkedés-szakértő.

1. Mindent elrendeznek a munkahelyen

Fontos, hogy pszichésen felkészüljünk a hosszú hétvégére, hogy az aztán valódi pihenéssel és feltöltődéssel telhessen, mondja Kerr. Ebbe beletartozik, hogy a munkahelyen búcsúzzunk el rendesen a kollégáktól, tegyük rendbe az íróasztalunkat és környékét, a sürgető feladatainknak tegyünk pontot a végére, és készítsünk világos cselekvési tervet arra nézve, hogy pontosan milyen tevékenységgel vesszük fel ismét a munka fonalát, amikor  majd a hosszú hétvége után visszatérünk az irodába.

2. Előre tisztázzák, mikor néznek majd e-mailt és veszik fel a telefont

A sikeres emberek e-mailezési és telefonálási szabályokat állítanak fel saját maguknak és azoknak, akikkel együtt dolgoznak, hogy mindenkinek világos legyen, mikor és milyen csatornán keresztül lesznek elérhetőek a hétvége alatt – már ha egyáltalán elérhetőek lesznek. Kerr szerint „ezzel azt kommunikálhatjuk a dolgozók felé, hogy mennyire kritikus fontosságú mindenkinek, hogy teljes szünetet tartsunk, és hogy mindenfajta munka megvár”. Nem árt, ha a munkavállalók a vezetőtől hallják ezt.

3. Teret adnak a tervezetlenségnek is

A munkahét másról se szól, mint határidőkről és meetingekről, így aztán a sikeres emberek mindig élvezik azt, ha egy bizonyos előre meghatározott időszakban, akár egy egész napon át nincsenek betáblázva a teendőik, és nyugodtan tölthetik ezt az időt semmittevéssel – vagy bármivel, amit nem terveztek be előre.

4. Szánnak időt a családjukra és a barátaikra

Hét közben nehéz fókuszált figyelemben részesíteni a szeretteinket. Egy hosszú hétvége azonban lehetővé teszi, hogy minőségi időt töltsünk azokkal, akik fontosak nekünk – fogalmaz Taylor.

5. Edzéstervet készítenek

A sikeres emberek megértik, mennyire fontos szerepet tölt be a testedzés a testi-lelki egészségükre nézve, így aztán nem is lustulnak el, és hagyják ki a testedzést a hosszú hétvégéken.

6. Önkéntességre jelentkeznek

Számos sikeres ember talál a hosszú hétvégéin időt arra, hogy jótékonykodjon, vagy valamilyen jó cél érdekében tevékenykedjen.

7. Szabadtéri tevékenységet terveznek be

Mikor máskor is mennénk ki a szabadba, és szívnánk egy kis friss levegőt, ha nem a hosszú hétvégén? Különösen igaz ez olyankor, ha előtte egész héten az irodában ücsörögtünk. Mindegy, milyen évszak van éppen – télen éppúgy profitálni fogunk belőle, ha kihasználjuk ezt a lehetőséget, mint nyáron vagy éppen a csípős kora novemberi hidegben.

8. Minivakációt vagy „otthoni nyaralást” terveznek

A sikeres emberek némelyike a saját hátsó kertjébe szervez minivakációt – mondja el Kerr. Ezekben az otthoni kempingezésekben megvan a vonzereje annak, hogy teljes kikapcsolódást nyújthatnak anélkül, hogy utazást kellene szervezni, ami stresszel járna, és aminek köszönhetően soka azt kockáztatják, hogy kimerültebben térnek vissza a munkába, mint amilyenek a hosszú hétvége előtt voltak. Egy másik jó lehetőség az, ha egy mindössze egy vagy két órányi távolságban lévő helyre utazunk el. Ily módon úgy láthatunk világot, hogy közben nem kell túl sok időt az utazás megtervezésével töltenünk.

9. Leporolják egy régi szenvedélyüket

A hosszú hétvége nagyszerű lehetőséget teremt arra, hogy leporoljuk egy elhanyagolt, elfeledett vagy időhiány miatt félretett hobbinkat, legyen az a vásárlás, golfozás, társasági időtöltés, olvasás, festés vagy bármi más. A lényeg: valami olyan tevékenységgel töltsük az időnket, ami boldoggá tesz minket, és amire egyébként, hét közben és a kétnapos hétvégéken csak ritkán vagy egyáltalán nem tudunk időt szakítani.

10. Megtervezik, hogy ne kelljen majd a munkára gondolniuk

Ez sokunk számára nagy kihívást jelent – de a legsikeresebb emberek nem stresszelnek ilyenkor a közelgő prezentáción, vagy az előző héten lejárt határidőn. Ehelyett arra koncentrálnak, hogy élvezzék azt, amit éppen az adott pillanatban csinálnak.

11. Feltöltődést terveznek

Időről időre mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy újratöltsük az elemeinket. A sikeres emberek a hosszú hétvégéjüket erre (is) használják fel. Ez nem azt jelenti, hogy nem terveznek semmit a hétvégére, vagy hogy teljes passzivitásba süppednek – de azért az aktív tevékenységek mellett ilyenkor kicsit bepótolják az elmaradt alvásokat, és némi szabadidőt is beiktatnak közvetlenül a munkába történő visszatérés előtt, amit kizárólag lazítással tölthetnek.

12. Néha felcserélik a napokat

Akadnak olyan sikeres emberek, akik inkább egy másik napot vesznek ki a héten, és a hosszú hétvége alatt mennek be helyette dolgozni: ilyenkor ugyanis egyedül lehetnek az irodában, és több munkát tudnak elvégezni anélkül, hogy megzavarnák őket. "Ha ezt meg tudjuk csinálni, akkor ezzel két legyet üthetünk egy csapásra: a magánéleti tevékenységeinkkel foglalkozhatunk olyankor, amikor minden csendesebb, mert a többiek dolgoznak, és több munkát tudunk elvégezni akkor, amikor az iroda nyüzsgése nem zavar meg ebben” – magyarázza Kerr.

13. Előre gondolkodnak

A hosszú hétvége vége felé a sikeres emberek gyakran előre átgondolják az előttük álló hetet, és hogy milyen célkitűzések vannak erre a hétre. Ezzel megelőzhetik, hogy amikor aztán ténylegesen megint dolgozni mennek, nagymennyiségű stressz zúduljon egyszerre a nyakukba.

14. Tudják, hogy az idejük drága, és ennek megfelelően is cselekednek

A sikeres emberek tisztában vannak azzal, mennyire értékes az idejük – és hogy a szabadidőnkre ez különösen igaz… Tehát figyeljünk oda, hogy ne essünk bele a legkülönfélébb időpocsékoló tevékenységek kelepcéjébe a hosszú hétvégénken! Tanuljunk meg nemet mondani az olyan tervekre, amik nem érdekelnek minket. Hagyjuk a halogatást: igaz, hogy hétvége van, de ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor ne próbálhatnánk ki néhány időmenedzsment-trükköt. Ugyanis az élet túl rövid ahhoz, hogy elpocsékoljuk az időnket.

15. Megtervezik, hogyan fogják jól érezni magukat

Ha végigszenvedjük a hosszú hétvégét, az bizony kihatással lesz a következő hetünkre is. Igyekezzünk egy kicsit magunkra koncentrálni! Keresünk olyan tevékenységeket, amelyek a megelégedettség vagy öröm érzésével töltenek el minket – hiszen ez később a munkavégzésünk minőségére is kihatással lesz!

(forrás: Business Insider)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés