hirdetés
hirdetés

Reziliencia

A “quick fix” pedig létezik

Amikor lassan két évtizede trénercsapatunk elkezdett a rezilienciával foglalkozni, az fogott meg bennünket a legjobban, hogy olyan eszközt tudtunk kialakítani, amellyel akár egyetlen perc alatt örökre szóló változást lehet elérni.

Ez pedig nem más, mint a fejünkben futó gondolatok nyakoncsípése.

Ha egyszer elkezdjük tudatosítani belső kommentárjainkat, többé már nem háríthatjuk csak a külvilágra a velünk történteket. Rájövünk, hogy negatív gondolatainkkal mi saját magunk ássuk bele magunkat a gödörbe. Ebben a pillanatban már kezünkben is van a kontroll, hogy akaratlagos döntést hozzunk és reális érvekkel, saját pozitív tapasztalataink alapján állítsuk le romboló gondolatainkat.

MQ® reziliencia tesztünk fejlesztése és alkalmazása során számtalan esetben láttuk, hogy a teszt eredmény megismerése, egy személyes, vagy csoportos fejlesztő beszélgetés hatására egyetlen pillanat alatt véglegesen átalakultak dolgok. A megfelelő időben és formában érkező információ hatására emberek képessé váltak olyan döntéseket hozni, amelyeket már hosszú ideje halogattak, olyan dolgokra vállalkoztak, amelyeket korábban el sem hittek volna magukról.

Vállalati vezetők például, olyan visszatérő problémás kérdésekben léptek

  • mint megválni a legjobb, de csapatot demoralizáló szakembertől
  • több céges információt adni a szervezet gondjairól, kihívásairól, akár a sori dolgozóknak
  • partneri szintű beszélgetést indítani a külföldi tulajdonos nem kedvelt vezetőivel.

A vállalkozások számára közvetlen gazdasági hasznot jelent felismerni, hogy a különböző gondolkodási minták hogyan befolyásolják a munkatársakat a cselekvésben.

Tréneri, tanácsadói munkánk során számtalanszor láttuk, hogy a quick fix létezik, bizonyos esetekben igenis működik. Idegrendszerünk csodálatos szerkezet, amely néha makacsul ragaszkodik dolgokhoz, leblokkol és nem és nem lép előre semennyit, máskor viszont, egy erős ingerre egy csapásra megtanulja, hogy ami veszélyes azt kerülni kell.

Ilyen hatással működik az MQ® reziliencia teszt is. Néhány perc alatt kitölthetjük, és rögtön megismerjük, mennyire hatékonyan dolgozik értünk saját gondolkodásunk. Megértjük, hogy kezünkbe vehetjük az irányítást, hogy minden esetben sokkal nagyobb kontrollunk van, mint hinnénk.

Ez most is igaz, a COVID idején. Nincs befolyásunk alatt megjósolni, hogy találkozik-e szervezetünk a vírussal, afelett viszont van hatalmunk, hogy eldöntsük, hogyan reagálunk a jelen kihívásaira. Rajtunk múlik, mennyire tudjuk reziliens gondolkodással karban tartani immunrendszerünket.

Manapság a reziliens jelenlét mind magánemberként, mind szervezetként égetően fontos.

Nem várhatjuk, hogy valaki helyettünk oldja meg a dolgokat, és hogy egyszer csak újra bizonságos világban ébredünk.

Az egyetlen, amit tehetünk, hogy úgy döntünk, a külső bizonytalanság a legjobb tanulópálya arra, hogy megteremtsük belső biztonságunkat.

A világ tele van a pozitív gondolatokról, a jól-lét és pozitív érzések fontosságáról szóló üzenetekkel. Fontos, hogy helyesen értelmezzük a tudomány tanácsait.

A jól-lét a tudomány szerint azt jelenti, hogy egy veszélyekkel teli világban, nehéz körülmények között, veszteségek, akár fájdalmak dacára is álljuk a sarat, őrizzük belső harmóniánkat, cselekvőképesek maradunk.

Tudnunk kell, hogy rezilienciánk is pontosan úgy működik, mint az izmaink. Ha edzésben tartjuk őket, akkor megerősödnek, fejlődnek. Ha leállunk, akkor csökken a teljesítő képességünk.

A reziliens ember felelősséget vállal azért, ami körülötte történik. Ismeri és hozzáfér saját erősségeihez és erőforrásaihoz, így minden helyzetben a legjobb válaszokat adhatja.

Fontos, hogy mindenki ismerje, hol tart most. A reziliencia tanulható. Aki rálép a tanulás útjára, előbb-utóbb megtapasztalja, hogy bizony akár gyorsan és nagyokat is lehet lépni előre.

Vegyük kézbe a kontrollt! Nem mindegy, hogy életünk eseményeit elszenvedjük, vagy alakítjuk!

Szívesen hallanál még a témáról? Akkor érdemes ellátogatnod a SkillToGo Reziliencia - két lábbal a földön című online eseményére, melynek programjában azokkal az egyedi gyakorlati megoldásokkal ismerkedhetsz meg, amelyekkel a Rauch erősíti napról napra munkatársai teherbírását és önállóságát, miközben megtartó közösséget és nyertes brandet épít.

Kattints ide a jelentkezéshez!

(x)

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés