hirdetés
hirdetés
hirdetés

Happy Planet Index

A munkahelyi jóllét mindenkinek érdeke!

Egy előadásomra készülve objektívjólét- és szubjektívjóllét-mutatók között kutakodva döbbenten tapasztaltam, hogy a magyar HPI, azaz Happy Planet Index wellbeing faktorát tekintve 140 ország közül csak a 94. helyet foglaljuk el (egyébként a teljes indexet tekintve a 69. helyet).

Mi is az a HPI? A Happy Planet Index az emberi életminőség integrált mutatója, amelyet 2006-ban a New Economics Foundation vezetett be a GDP „helyettesítésére”. Abból indultak ki, hogy az egyén életében a gazdagság mellett a boldogság és az egészség is fontos, ha nem fontosabb. Ezért minden ország HPI-mutatója a wellbeingből, a születéskor várható élettartamból és az ökológiai lábnyomból áll, egy főre vetítve.  Igazából ez egy kevert mutató, amelyben a szubjektív jóllét is szerepel.

Mit értünk szubjektív jóllét alatt?

A WHO szerint a szubjektív jóllét olyan dinamikus állapot, amelyben az egyén képes lehetőségeit kiteljesíteni, produktívan és kreatívan dolgozni, másokkal erős és pozitív kapcsolatokat kiépíteni, valamint a közösség (csoport, szervezet) érdekében hatékonyan közreműködni. Nem árt tehát, ha jól vagyunk, és ebből saját magunk mellett a munkahelyünk is profitál, hisz a munkahelyi jóllétünk egyértelműen hat a motiváltságunkra, elégedettségünkre, elköteleződésünkre és nem utolsó sorban a teljesítményünkre is.

Mit takar a munkahelyi jóllét?

A munkahelyi jóllétnek 5 területét tudjuk megkülönböztetni, és ezen tényezők sok-sok „altényezőből” állnak össze, amelyekre mind-mind érdemes figyelmet fordítania a munkaadóknak és persze a munkavállalóknak is:

– Fizikai: fizikai és mentális egészség, fizikai munkakörnyezet, biztonság
– Érzelmi: pozitív kapcsolatok, érzelmi intelligencia, közösségi felelősség
– Munkaszervezeti: munkakövetelmények, a munka biztossága, változáskezelés
Értékbeli: erkölcsi normák, másság tolerálása, pszichológiai szerződés
– Személyes fejlődésbeli: autonómia, karrierfejlődés, élethosszig tartó tanulás, kreativitás

Hol, milyen szinteken tud hatni a jóllét?

– Kognitív szinten: javul a kreativitás, a problémamegoldás, az információfeldolgozás sebessége, a figyelem, a koncentráció.
– Az attitűdök szintjén: jobb lesz az együttműködés, a csapatkohézió.
– Az általános egészségi állapotunk szintjén: javul az immunitásunk, ellenállóképességünk, energiaszintünk, alacsonyabbá válik a stressz-szintünk

Mindezek eredőjeként nagyobb erőfeszítésre leszünk képesek, jobb teljesítményt nyújtunk, és a vállalatunk is. Shawn Achort idézve: „Szoros összefüggés mutatható ki a munkahelyi boldogság növelése és az üzleti eredményesség között. Nő a koncentráció, a kreativitás, a motiváció, a problémamegoldás, az ellenállóképesség, a termelékenység, az egyéni és a szervezeti siker.” A boldogság mint versenyelőny című előadásában az egyéneket is ellátja tanácsokkal: legyünk hálásak, kedvesek, meditáljunk és mozogjunk, így sokat tehetünk saját jóllétünkért. Dr. Márky Ádám, a Nemzetközi Életmód Orvostani Társaság első magyar életmód orvosa, a Longevity Project orvosigazgatója hasonlókat állít, további három területtel bővítve Achor tanácsait. Véleménye szerint ha az alábbi 6 terület – táplálkozás, mozgás, stresszkezelés-meditáció, alvás, emberi kapcsolatok és addikció nélküliség –  rendben lenne az életünkben, a krónikus betegségeink akár 90%-át is elkerülhetnénk, és egészségben, jóllétben hosszabb életet élhetnénk, magunk, a vállalatunk és a társadalmunk hasznára.

dr. Szabó Ágnes, egyetemi adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem; a Legfittebb Munkahely Program külső szakértője, a Longevity Project tagja
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés