hirdetés
hirdetés
hirdetés

CV para

A méret a lényeg. Vagy mégsem?

Talán az önéletrajzírással kapcsolatban ez az egyetlen olyan kérdés, ami szinte mindig felmerül: tényleg számít-e, hogy milyen terjedelmű ez a fontos dokumentum? A szakma véleménye nagyon megoszlik: HR-vezetők, szakmai újságírók, karrier coachok mai napig nem döntötték el, mi a helyes terjedelem.

Az internet – különösen a LinkedIn és más professzionálisan orientált közösségi média oldal – megváltoztatta az önéletrajzok hagyományos kinézetét. Az interneten anélkül görgethetünk a PDF dokumentumokban, hogy láthatnánk az oldalszámokat. A LinkedIn pedig teljesen megtöri az átlagos álláskeresők szakmai profilját egy sor, egymással nem kapcsolódó szekcióval a megszakítatlan weboldalon. És természetesen a videó-önéletrajzok sem rendelkeznek oldalszámmal, csupán egy kis időmérővel az oldalukon. 

Néhány szakmabeli szerint az önéletrajz megfelelő hossza mindig attól függ, hogy mennyi ideje vagyunk a szakmában. Egy nemrégiben végzett főiskolai diáknak nyilván kevesebb a tapasztalata, ami egy oldalnál többet nem is igényel, mint egy 30 éves munkatapasztalattal rendelkező személynek, aki két oldalra is alig tudja felpréselni a tapasztalatait.

Ám létezik egy újfajta megközelítés. A „milyen hosszú legyen az önéletrajzom?” kérdésre adható egy ilyen válasz is: „attól függ, milyen jó az a sztori, amit el szeretnél mondani”. Lehet, hogy fiatal vagy, ettől még rendelkezhetsz sokféle szakmai gyakorlattal, utazási élménnyel és munkatapasztalattal, amelyek simán kitesznek akár két oldalt is. Az is lehet, hogy már régóta a pályán vagy, de eközben alig váltottál munkahelyet, csak néhány vállalatnál dolgoztál, ezért épp hogy csak kitöltesz egy oldalt. Ha tudományos területen dolgozol, és rengeteg publikációd jelent már meg, a felsorolásuk akár három oldalra is rúghat. 

Az önéletrajzodat az határozza meg a legjobban, hogyan írod meg. Ne tegyél bele végtelen számú felsorolást, melyek a munkakörülményeidet írják le. Mindenki tudja, hogy megbízható munkaerő vagy. Amit a munkáltatók inkább szeretnének tudni, hogy milyen dolgokat értél el az adott pozíciódban. Hogyan tetted jobbá a munkakörödet, amíg ott dolgoztál? Hogyan javítottad a hatékonyságodat, vagy növelted a vállalat bevételét?

Érdekel még mivel tűnhetsz ki a CV-k tengeréből? Olvass tovább!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés