hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ipsos-felmérés

A magyarok többsége nemet mond a szexizmusra – derül ki egy kutatásból

Az Ipsos nemzetközi vizsgálata alapján a megkérdezettek nemétől függetlenül kétharmados többség emel szót családi, baráti körben a szexista hozzászólások ellen hazánkban. Eltérő a helyzet ugyanakkor munkahelyi környezetben, ahol a magyar válaszadók mindössze 45%-a fejezi ki nemtetszését, ha egy vezető munkatárs szexista megjegyzéseket tesz.

A február elején, globális szinten 26 országban, összesen 19 704 felnőtt korú válaszadó megkérdezésével felvett adatok tanulsága szerint Magyarország mellett Európa valamennyi országában fennáll a nemek közti munkahelyi egyenlőtlenség. A magyar nők mindössze negyede, míg a férfiak nem egészen fele véli úgy, hogy a két nem munkavállalói egyenlő megítélésben részesülnek.
Világszinten átlagosan tízből hét alany gondolja úgy, hogy a fenti egyenlőtlenség mindaddig fennmarad, míg nem állnak a férfiak is aktívan a női egyenjogúság ügye mellé. Hazánkban ennél szignifikánsan nagyobb támogatottság mutatkozik: átlagosan 77% ért egyet az állítással, míg a nők körében ennél is magasabb, 82%-os arány mérhető.

ÁBRA: Nem valósul meg a nemi egyenlőség amíg a férfiak aktívan fel nem lépnek a nők egyenjogúsága mellett

Randit nem merünk kérni a kollégától, de pajzán vicceket minden további nélkül elsütünk

A kutatás tanulságai szerint bár munkahelyünkön is lehet helye érzelmeknek, figyelmességnek, a közeledés sosem lehet tolakodó, a másik fél számára sértő. A magyar válaszadók, főleg a férfi munkavállalók az átlagosnál jóval megengedőbbek a szexuális töltetű viccekkel szemben, míg a globális eredményekkel összhangban szinte teljes az elutasítás a szexuális tartalmak megosztásával, továbbküldésével szemben.

ÁBRA: Egy munkahelyen mennyire tartaná elfogadhatónak az alábbiakat?

A munkatársra rászólunk, ha szexista megjegyzést tesz, a főnökre nem

Ötből három polgártársunk emelne szót beosztottakkal, junior kollégákkal szemben, ha az szexista megjegyzést tesz, ugyanakkor hazánkban a szenioritás-elv kiemelkedő erősségére utal, hogy vezető kollégákkal szemben jóval kisebb ez az arány (45%).

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbiakkal?

A nemzetközi kutatás rámutat arra is, hogy a magyar férfiak 69%-a avatkozna közbe, ha nyilvános helyen nők zaklatását tapasztalná, mely a legmagasabb értékek közé tartozik Európában.

ÁBRA: Fellépne egy férfival szemben, aki nyilvános helyen egy nőt zaklat? FÉRFI VÁLASZADÓK

(Bázis: 19.704 16–64 éves felnőtt válaszadó, 26 ország) 

A nők és férfiak közötti egyenlőségért folytatott küzdelem egyik legfontosabb színtere a munkahely. A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy még van hova fejlődnünk ezen a téren. Habár kisebbségben vannak azok, akik hozzájárulnak a mérgező munkahelyi légkör táplálásához, hatásuk mégis jelentős – és nézeteikkel megkeseríthetik az ott dolgozók életét. Amennyiben a munkaadók nem csupán szavak szintjén szeretnék támogatni a nemek közötti egyenlőséget, úgy olyan szervezeti kultúra kialakításán kell dolgozniuk, amely sokszínűségre és tiszteletre épül” – nyilatkozta Julia Gillard, a Global Institute for Women’s Leadership vezetője.

A kutatás részleteivel kapcsolatban az Ipsos szakértőit lehet keresni.

(forrás: Ipsos)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés