hirdetés
hirdetés
hirdetés

Burnout: a szakértő véleménye

A legnagyobb hiánycikk az őszinteség, pedig ez lehet az ellenszer a kiégésre

A kiégés sokkal több embert veszélyeztet, mint azt eddig gondoltuk – nemrég hivatalosan is mentális betegséggé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet. De mit tehetünk, hogy megelőzzük és melyek azok a tünetek, amik arra utalnak, nagy a baj? Korcyl Kinga, vezetőfejlesztő, business coach a HRCENTRUM-nak adott interjújában beszélt a kiégés okairól, felismeréséről és a megoldási lehetőségekről, és azt is elárulta, ő mit lát egyedüli megoldásnak. Az alábbiakban az interjú legfontosabb gondolatait és tanulságait foglaltuk össze.

Amint arról mi is beszámoltunk, a WHO a napokban minősítette hivatalosan is egészségügyi rendellenességgé a kiégést. Tüneteit még a közelmúltban is egyéni problémaként kezeltük, sőt hajlamosak vagyunk a stresszt és a munkahelyi nyomás okozta lelki problémákat elbagatellizálni. Ha azonban mindezeket szervezeti problémaként kezeljük, akkor mind a stressz, mind a pszichoszociális kockázatok mérhetők, kezelhetők és megelőzhetők. Korcyl Kinga, vezetőfejlesztő, business coach a kiégés okairól, felismeréséről és a megoldási lehetőségekről beszélvén elmondta: ő hosszú évek tapasztalatával a háta mögött leginkább a munkaerő egyénre szabott fejlesztésében hisz.

„Az embereknek leginkább az őszinteségre van szüksége, ez a legnagyobb hiánycikk manapság” – véli a szakember. – "Akár egy konferencián az előadótól is azt várják, hogy beszéljen nyíltan, őszintén, csak úgy lehet igazán hiteles. Ha nem önazonos a színpadon, az azonnal átjön, és elveszíti a közönségét az első percek után. Tréningben is csak ez működik, a nyíltság és őszinteség, ott nem lehet felülről lefelé beszélni. Tapasztalataim szerint csak a közvetlen hangnem, az egyenlő bánásmód működhet, hiszen ha valaki meg akarja mondani a tutit, az nagyrészt ellenállást szül az emberekben.

De tovább megyek, ma már egy főnök-beosztott viszonyban sem működik az alá-fölé rendeltségi viszony. Ezért van elterjedőben a coaching technika vagy akár a coaching típusú vezetés, hiszen ott csak rávezeted az ügyfelet, munkavállalót, segítesz neki rájönni a megoldásra, de nem adod a szájába a megoldást. (…) Saját példámból kiindulva mindig el szoktam mesélni, hogy ha nekem, annak idején azt mondta volna valaki, hogy legyek vállalkozó, a válaszom az lett volna, hogy soha! Ám ha az ember maga jön rá, az más. Most magammal mit vitatkozzak?

Nem kell elérni a kút mélyét ahhoz, hogy igazán magasra tudjunk emelkedni

„Vannak személyiségtípusok, akiknek ez kell, de ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó, vagy sikeres vezető legyen, ahhoz ez nem feltétel. Persze helye van az ember életében a kudarcélménynek is, hogy ne jöjjön össze minden azonnal. A lakosságnak egy nagyon kis része az, aki a tanultak alapján vagy a mások hibái láttán képes fejlődni, nem ez a jellemző” – fogalmazott a szakember.

Belső tényezők a kiégésben vs környezeti hatások

A kiégésben szerepet játszik az, ha nem vagyunk rendben önmagunkkal, feldolgozatlan traumáink vannak, alacsony fokú az önismeretünk és/vagy az önbecsülésünk. Ugyanakkor a külső tényezők is nagyon rá tudnak telepedni az emberre, éppen ezért nem mindegy, milyen a környezet, amelyikben dolgozni kell. Mindig a fejétől bűzlik a hal, azaz ha van egy autokrata, túl domináns vezetés, akkor ő a személyiségét végignyomja a ranglétrán. Az ő esetükben az eredménycentrikusság minden mást elnyom, hiszen azt gondolják, hogy a cél szentesíti az eszközt. Aki érzékenyebb típus, mint a magyar lakosság 60 százaléka, azoknak az életét nagyon megnehezíti egy ilyen feljebbvaló. Hozzá kell tenni persze, hogy a kiégés mindig az egyénből fakad, ezért kár is lenne mást hibáztatni.”

Negatív flow: amikor a lelkesedés visszaüt…

Korcyl Kinga az interjúban a következő meglepő megállapítást tette: „Lehet, hogy ezzel most kiverem a biztosítékot a szakmai körökben, de igen, van a flow-nak negatív hatása is - ha például nagyon sikeres vagy abban, amit csinálsz, jönnek folyamatosan az eredmények, és még többet akarsz még többet és még jobban dolgozol, mindent te akarsz csinálni, annyira felpörgeted magad, hogy nem tudsz regenerálódni, nem tudsz kikapcsolni, csak ezen jár az agyad. Függő leszel. A kiégés egyik első tünete, hogy mindig a munkádon agyalsz, mindig ott jár a fejed, mert te akarsz lenni a megoldóember. És ez egy óriási nagy csapda. Az ember agya, úgy van összerakva, hogy minél több információt dolgozzon fel. Ez így rendben is van, de az egyre gyakoribb impulzus, akár a digitális evolúció, akár a munka elvárásai miatt kiégéshez vezethetnek.De hozzáteszi: „az is vezethet kiégéshez, ha valakit belekényszerítenek egy olyan helyzetbe, ami neki nem megfelelő, mégis benne marad, akár az otthonról hozott, örökölt elvárásai miatt, akkor elindul szépen lassan lefelé a lejtőn.” A kulcsszó a belső egyensúly felbomlása: a kiégés mindig egyensúlyvesztés miatt következik be, és ezért a kiégés kezelésénél mindenekelőtt azt kell megvizsgálni, hogy hol bomlott fel ez az egyensúly.

Jelek, amikre érdemes odafigyelni

„Például, ha sokszor dolgozol este még otthon, ha idegesebb vagy az átlagnál, úgy szólsz a családtagjaidhoz, ahogy nem kellene. Érzed, hogy kevesebbet bírsz. Az akaraterő végeredményben olyan, mint az izom, tehát mi is olyanok vagyunk, mint maga az izom: ha túlfeszíted magadat, biztosan el fogsz szakadni. Ha elszakadsz, kiégsz, és akkor már tényleg a gödör alján vagy. Onnan pedig egyedül nagyon nehéz, szinte lehetetlen kijönni” – mondta el a szakember.

Korcyl Kinga az interjúban beszélt még arról is, milyen eszközökkel lehet visszafordítani a kiégést, valamint hogyan segít(het) a DISC rendszer, a támogató környezet és a vezetőség a kiégés megelőzésében. Olvasd el a teljes interjút az eredeti oldalon!

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tapasztalatok, gyakorlati tanácsok – átállási workshop

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Nap című konferenciát. A nap, amikor az employer branding szakma találkozik.

hirdetés