hirdetés
hirdetés

Ünnepek és jutalmazás

A karácsonyi partit vagy a bónuszt válasszam?

Rendezzünk fényűző karácsonyi partit a kollégáknak, vagy inkább részesítsük őket valamilyen kézzelfoghatóbb jutalomban? Melyik megoldás vezet nagyobb dolgozói elégedettséghez, melyik motivál erősebben, és hat ki jobban jobban a jövő évi produktivitásra? Nézzük, mit mondanak erről a pszichológiai kutatások!

Az évnek ebben a szakában valószínűleg már lejátszott meccs, de a jövő évre nézve még érdemes áttekinteni az egyes lehetőségek előnyeit és hátrányait. Ha pedig az utolsó (utáni) pillanatban hoznánk meg a döntést, íme egy kis segítség!

1. Bónusz

A Psychology Today cikkében idézett kutatások arra mutatnak: ahhoz, hogy pszichológiailag szignifikáns hatást érjünk el a motivációt illetően, és a munkavállalók tényleg azt érezzék, hogy jutalomban és elismerésben részesültek, nem szabad, hogy a nekik adott bónusz kisebb legyen az éves fizetésük 7%-ánál – ezpedig akár jókora kiadásokat is jelenthet. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ha mindenkinek minden évben egyforma bónuszt adunk, akkor egy idő után számítani kezdenek rá (idézzük csak fel Chevy Chase karakterét a Karácsonyi vakációból, aki olyannyira biztos az évvégi bónusza érkezésében, hogy előre el is költi azt – a kellemetlen fordulat persze borítékolható). Ezért ha már a pénzbeli jutalom mellett döntünk, akkor a teljesítmény alapján adott év végi bónusz jobb megoldás lehet.

Némileg költséghatékonyabb megoldás, ha személyre szóló ajándékot adunk át minden dolgozónak, hiszen így megmutathatjuk, hogy törődönk velük. A színházrajongó munkatársnak átnyújthatunk két jegyet a legújabb darabra, a golfőrültnek egy golflabda-szettet, míg a folyton a teakonyhában lógó kollégának lehet, hogy egy névre szóló bögre vagy kávéskészlet a legjobb megoldás. Arra azért ügyeljünk ilyenkor, hogy az összeget tekintve ne legyenek az ajándékok közt nagy eltérések, legalábbis ha mindet egyszerre, a többi kolléga szeme láttára szándékozzuk átadni. A személyre szóló ajándék nagy előnye, hogy azt mutatja: érdekelnek minket a munkavállalóink, és erőfeszítéseket teszünk azért, hogy megismerjük őket. Rossz üzenetet hordozhat, ha minden alkalmazott ugyanazt az egyenajándékot kapja: ez ugyanis azt sugallhatja, hogy a munkáltató nem figyel oda a  dolgozóira, vagy nem ismeri őket, esetleg csak le szerette volna tudni az egészet (persze ez inkább a KKV-kra érvényes). A munkahelyi ajándékozás természetéről lásd korábbi cikkünket itt.

2. Karácsonyi parti

Hogyan tudjuk egy közös ünneplés keretében kifejezni, hogy elismerjük és értékeljük a kollégák teljesítményét? Az efféle év végi partik nagy előnyének számít, hogy összehozzák a munkatársakat, és egy szórakoztató, emlékezetes esemény az összetartást és az elköteleződést erősíti (ennek további előnyeiről itt írtunk). Ugyanakkor nem árt észben tartanunk, hogy egy efféle mulatság potenciális veszélyforrás is. Hogy miért?

– Ha a buliban alkohol is előkerül, ez nem kívánt esemének sorát indíthatja el, akár sérülésekhez is vezethet, amiért (a helyszíntől és az alkalom jellegétől függően) potenciálisan a munkáltató is felelhet.

– A parti összehozhatja a munkatársakat, ez igaz; csakhogy akár személyközi konfliktusok is adódhatnak, ha valami félrecsúszik. Az is előfordulhat, hogy (például az alkohol és az informálisabb helyszín hatására) egy régóta magukban hordozott feszültség éppen itt pattan ki. Ebből adódóan egy sikeres karácsonyi buli alapos tervezést és előkészületeket, majd ellenőrzést igényel a szervező részéről, hogy végül olyanná ne váljon az egész, mint egy különösen kínosra sikerült családi karácsony, ami után a rokonok többé szóba se állnak egymással.

A legjobb megoldás, ha egyiket sem?

A hagyományos parti jobb alternatíváját jelentheti, ha az ünnep szellemében közös jótékonykodásra hozzuk össze a kollégákat. Például tarthatunk céges bevásárló körutat, ahol segítségre szoruló családoknak vásárolunk be együtt, vagy hajléktalanoknak  főzhetünk közösen – de számos más lehetőség is van, további ötletekért érdemes elnézni például ide.

Bármelyik opciót válasszuk is, a kivitelezés alapos átgondolást és tervezést fog igényelni részünkről. Ha biztosra akarunk menni, érdemes olyan megoldást választani, amivel személyes elismerésben részesítjük a munkavállalóinkat.

Megjegyzés: természetesen a két lehetőség nem zárja ki egymást, a bónuszt vagy nem pénzbeli ajándékot akár a karácsonyi partin is átadhatjuk. A lényeg, hogy alaposan gondoljuk át, melyik jutalmazási formát választjuk (vagy esetleg mindkettőt), hiszen mindegyikhez kapcsolódnak előnyök és hátrányok is, de minden esetben azzal nyúlunk legkevésbé mellé, ha a cégre és dolgozóinkra szabjuk a megoldást.

(forrás: Psychology Today)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés