hirdetés
hirdetés

Kutatási eredmények

A dolgozók fele tapasztalta már az ageizmus jelenségét a munkahelyén

Noha az életkor miatti diszkrimináció (ageism) nem új fogalom, manapság különösen gyakran találkozunk vele. Egy kutatás szerint például az amerikai munkaerő többsége 65 vagy afölötti életkorú. A Fairygodboss cég új felmérési eredményei azt mutatják, hogy minden harmadik munkavállaló megtapasztalta már az életkor miatti diszkriminációt 45 éves kora előtt. Ez azt jelenti, hogy egy munkavállaló karrierjének lényegében a felében sebezhető a diszkrimináció tekintetében.

De vajon van-e különbség férfiak és nők között? A kutatók némileg meglepődtek, amikor kimutatták, hogy a férfiak és nők is hasonló módon, arányban és életkorban tapasztalják meg a diszkriminációt. Azonban különböznek abban a tekintetben, hogyan küzdenek meg vele - írja a KarrierPlusz. 

Amikor a tapasztalatnál fontosabb az életkor

A felmérésben szereplő válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy személyesen tapasztalt már életkorát érintő diszkriminációt, ám csaknem kétszer ennyien (44%) számoltak be arról, hogy megfigyelte már a jelenséget a munkahelyén. Az életkori diszkrimináció leggyakoribb formái a munkatársak negatív megjegyzései életkorról, és arról, hogy mellőzték őket a koruk miatt.

Az egyik válaszadó például részletezte egy állásinterjús tapasztalatát, ahol megkérdezték tőle, alkalmas lesz-e egy szoftver kezelésére. Miután a jelentkező elmondta, nagy tapasztalata van hasonló jellegű szoftverek kezelésében, még egyszer feltették ugyanazt a kérdést, mintha azt feltételeznék róla, hogy nem képes tanulni és lépést tartani a korral. Az efféle megjegyzések, főleg ha internalizálják, belsővé teszik őket, negatív hatással vannak az ember mentális és fizikai egészségére.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az életkori diszkrimináció miatt sokan festik a hajukat, míg más válaszadók megpróbálják kihagyni életkorukat a jelentkezésükből, vagy úgy döntöttek, szemüveget viselnek, hogy eltakarják szarkalábaikat.

Ne a munkavállalók magányos harca legyen!

Az életkori diszkrimináció elleni küzdelemnek azonban nem kellene csakis a munkavállalókra hárulnia. Az emberek 87 százaléka szerint a munkaadók is lépéseket tehetnének a szándékos és az öntudatlan diszkriminatív gyakorlatok leküzdésére. A válaszadók szerint a munkáltatók tanulási lehetőségek biztosításával és a diszkriminatív interjúkérdések elkerülésével, valamint a fiatalok és az idősebbek közötti együttműködés ösztönzésével tehetnének sokat a diszkrimináció ellen.

A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők csaknem fele (45%) 65 éves kora felett szeretne nyugdíjba menni, ám 25 százalékuk attól tart, hogy előbb kiszorítják őket. Nem meglepő, hogy azok a válaszadók, akik már korábban megtapasztalták a jelenséget a munkahelyen, 3,6-szor nagyobb valószínűséggel tennének így, mint azok, akik nem félnek ettől a negatív kirekesztéstől. Ezért is nagyon fontos, hogy a munkáltatók is kivegyék a részüket annak felismerésében, hogy az életkori diszkriminációnak rendkívül káros hatásai vannak.

A kutatás eredményeit bemutató teljes cikket ide kattintva olvashatod el!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A legjobb HR-kommunikációs megoldások versenye. Normál nevezési határidő: augusztus 19.

HR-esek és kommunikációs vezetők a nyitott szemléletű cégkultúráért. Egésznapos ÉLŐ konferencia szeptember 9-én!

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

hirdetés