hirdetés
hirdetés
hirdetés

Struktúra

7 figyelmeztető jel, ami arra mutat, hogy ideje változtatni a szervezeti felépítésen

Mindegy, hogy több évszázados múltra visszatekintő nagyvállalatot vagy apró startupot vezetsz, az alábbi jelzésekre mindenhol egyformán oda kell figyelni.

Az egészséges szervezetek víziója hosszú távra szól. Ahhoz, hogy ez nálunk is így lehessen, késznek kell lennünk arra, hogy változtassunk a szervezeti felépítésen, ha a szükség úgy hozza.

Nem kell mindig mindent megváltoztatni. Ha a felépítés jól működik, akkor ne nyúljunk hozzá: így kényelmes, az emberek értik a működést, és így is megtörténik a fejlődés.

De nagyon fontos, hogy hogy a szervezet tudjon fejlődni. És az is, hogy a felépítés hatékony legyen, és eredményességet idézzen elő.

Vannak idők, amikor változtatni kell. És nagyon fontos, hogy a vezetők felismerjék ezeket az időket.

Honnét tudhatjuk, mikor van szükség változtatásra a szervezeti felépítésben?

Íme 7 jel, amire kapjuk fel a fejünket:

1. Amikor haladnánk előre, de folyamatosan akadályokba ütközünk

Ha akadályokba ütközünk vagy zsákutcába jutunk, valahányszor egy döntést próbálunk meghozni, akkor itt az ideje új utat építeni – vagy legalábbis nekiállni befoltozni a kátyúkat. Amikor sok ember munkájába és hetekbe vagy akár hónapokba kerül meghozni egy döntést, ez egyértelműen azt jelzi, hogy változtatni kell a döntéshozatali struktúrán. Lehet, hogy nem ártana egy kis empowering az embereinknek. Lehet, hogy bizonyos szabályokat el kellene törölni, vagy újra kellene írni őket.

2. Amikor a változás megtételéhez elvezető lépések annyira kimerítőek, hogy nem állnak arányban az értéknövekedéssel, amelyet a változás biztosít

A változásnak lelkesítőnek kellene lennie. A változás: hajtóerő. Ha az odáig elvezető folyamat annyira hosszú vagy annyira bonyolult, hogy teljesen kimerít, és nem marad bennünk semmi izgatottság a végére, ez azt jelzi, hogy ideje változtatnunk a struktúrán.

3. Amikor már nem tudunk vezetőket bevonzani

Ha az embereket inkább csak irányítjuk, mintsem felhatalmazzuk, ezzel be fogjuk vonzani a cselekvőket, de nem tudjuk többé bevonzani a vizionárius vezetőket. Kihal a kreatív vezetés, mert a hiteles vezetők fellázadnak a mindent beszabályozó környezetekben.

4. Amikor több időt töltünk el a megbeszéléssel, mint a cselekvéssel

Nyilván le kell ülnünk megbeszélni néhány dolgot. Terveznünk kell, stratégiát alkotnunk és szerveznünk. Fontos, hogy meetingeljünk (és meetingeljünk hatékonyabban, akár szokatlan meetingtípusok kipróbálásával), de amire még ennél is nagyobb szükségünk van, az a cselekvés. A vízióink éheznek arra, hogy lépéseket tegyünk a megvalósításuk irányába. A megbeszélésekből cselekvéseknek kellene következniük. A legjobb szervezeti felépítésekben a meetingek nem veszik el időt a cselekvéstől. Ha azt érezzük, hogy kimerít a sok megbeszélés, az valószínűleg azt jelenti: ideje változtatni azon, hogyan, mikor és miért is meetingelünk. Megfontolandó gondolatok, tippek például ebben és ebben a korábbi cikkünkben.

5. Amikor a jelenlegi felépítés hosszú távon nem tartható fenn

Például az emberekre és nem a fejlődésre épülő struktúrán óhatatlanul változtatni kell akkor, amikor a szervezetben jelen lévő emberek személyében történik változás. Kérdezzük meg magunktól: működni fog ez a felépítés tíz év múlva is? Ha a válaszunk nem, akkor változtassuk meg most!

6. Amikor minden kreativitás kikerül a rendszerből

Néha sikerül annyira egyértelműen meghatározni a folyamatokat, hogy már semmi újra nincs szükség. Nem marad tér az eltérő véleményeknek vagy az ötleteknek – hiszen már senkinek nincs szüksége rájuk. Már minden kérdést megválaszoltak. Amikor az embereket csapdába ejtik a rutinok, előbb-utóbb unatkozni kezdenek, és a megelégedettség (rosszabb esetben az önelégültség) válik a normává, megáll a fejlődés. Ilyenkor ideje valamilyen strukturális változtatásnak, ami több szabadságot és a kreativitás kifejeződését teszi lehetővé.

7. Amikor megszűnik a káosz

Ezt a pontot első pillantásra nehezebb lehet megérteni, hiszen a legtöbb ember szereti a világos, átlátható működést. Baj akkor van, ha minden annyira a terv szerint halad, hogy a szervezet „leül”. Ilyenkor ismét csak érdemes változtatni a struktúrán, ugyanis a legjobb felfedezések néha éppen a káosz közepén születnek meg. A jó szervezetekben olykor kezelendő feszültségek is előfordulnak, nem csak megoldandó problémák.

És a te szervezeted igényel változtatást?

(forrás: Crossmap)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2019. augusztus 30.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A szeptember 6-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop szeptember 12-én, limitált létszámmal.

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

hirdetés